Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χρήστος Παργινός: Προτεραιότητα μας η καθημερινότητα του συναδέλφου

Διαβάστε την τοποθέτηση τού Χρήστου Παργινού στο Συνέδριο τής ΠΟΑΣΥ: Αγαπητοί συνάδελφοι,καλώς βρισκόμαστε στη γή της Μακεδονίας. Σε αυτό το σημείο να συγχαρώ το
Διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας για την επιλογή της πόλης της Θεσσαλονίκης για την  διεξαγωγή του 29ου Πανελληνίου συνεδρίου, με όποιο συμβολικό χαρακτήρα μπορεί να προσδώσει κανείς.
 Δυστυχώς για ακόμη μια φορά πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά.
Ο αναλυτικός ορισμός που δίνει ο Γ. Μπαμπινιώτης στο Λεξικό της Νέας Ελληνικής γλώσσας για τη λέξη «αστυνομία» έχει ως εξής: είναι η κρατική υπηρεσία που μεριμνά για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών, την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και γενικότερα την εφαρμογή των νόμων που θεσπίζει η πολιτεία, την καταπολέμηση του εγκλήματος και ενίοτε την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.
Η Αστυνομία λοιπόν δεν ασκεί πολιτική και δεν θα πρέπει να θεωρείται μέσο άσκησης αυτής.
Απο την μία αναγνωρίσιμη  για την προσφορά της και από την άλλη ο αποδιοπομπιαίος τράγος.
Επιτακτική ανάγκη λοιπόν καθίσταται, η Αστυνομία να μετεξελιχθεί σε σύγχρονο οργανισμό,ανεξάρτητη,απαλλαγμένη από αγκυλώσεις του παρελθόντος, στην υπηρεσία του πολίτη.
Αντί λοιπόν να μιλάμε για μια σύγχρονη αστυνομία και για έναν αξιοπρεπή μισθό, όπως επιτάσσει και η απόφαση του Σ.Τ.Ε.,δικαιολογώντας μάλιστα στο σκεπτικό ότι οι ένστολοι αποτελούν προσωπικό ειδικής κατηγορίας, μεταχείρισης και προστασίας, σερνόμαστε σε ένα γαιτανάκι διεκδικήσεων κάθε φορά που έρχεται ένας νέος νόμος ,είτε αυτός αφορά ασφαλιστικά ,μισθολογικά θέματα ή επιμέρους θέματα.
Έχουμε φτάσει στο σημείο ,να διαπραγματευόμαστε τα αυτονόητα και να είμαστε όμηροι υποσχέσεων.Ατέρμονες συζητήσεις και πολύχρονες δικαστικές διεκδικήσεις συνθέτουν το παζλ.
Τρανό παράδειγμα το επικίνδυνο και το ανθυγειινό τού επαγγέλματος που εχεί τεθεί πολλάκις και επί μακρόν.
Έχουν χρέος απέναντι στους νεκρούς και τραυματίες συναδέλφους μας, έστω και τώρα να νομοθετήσουν το επικίνδυνο και το ανθυγειινό του επαγγέλματος μας.
Όσον αφορά τη δημόσια διαβούλευση για τον νέο ποινικό κώδικα  και πιο συγκεγκριμένα όσον αφορά την μετατροπή ορισμένων αδικημάτων σε πλημμέλημα καθώς και την ελάφρυνση ποινών άλλων αδικημάτων,πέραν του ότι προκαλεί την κοινή λογική, υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθείται φυσιολογική  η χρήση βίας.Και εδώ, πρέπει να παρέμβει η Ομοσπονδία με συγκεκριμένες προτάσεις να διαφυλλάξει τους συναδέλφους.
Θα υπερθεματίσω σε αυτό το σημείο,επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία,πως η χρήση βομβών μολότωφ δεν επιφέρει απλά και μόνο βαριές σωματικές βλάβες.Η χρήση τους είναι συνυφασμένη με τον ίδιο το θάνατο.
Πέρα βέβαια, από την οποιαδήποτε διεκδίκηση, που αφορά νομικής και πάσης φύσεως θέματα,εκεί που πρέπει να επικεντρωθούν οι παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας μας και να δοθεί προτεραιότητα είναι η καθημερινότητα του συναδέλφου.
Από την τήρηση του ωραρίου και τις χορηγήσεις των ημερήσιων αναπαύσεων εώς την ανανέωση του απαρχαιωμένου στόλου οχημάτων.Από την εγκατάσταση σε σύγχρονα κτίρια εώς και την χορήγηση σύγχρονου εξοπλισμού και την συνεχή εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού.
Τελειώνοντας δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην διεκδίκηση  της επέκτασης του επιδόματος παραμεθορίου στις ακριτικές περιοχές όπως αυτή της Ηπείρου, όπου ήδη το επίδομα καταβάλεται στους δικαιούχους των ενόπλων δυνάμεων όπως αυτό ορίζεται από την σχετική τροπολογία.
Έχει έρθει η ώρα για την δικαστική διεκδίκηση του επιδόματος ,αναδρομικά από την ημερομηνία πρώτης κατάβολης, σύμφωνα με τα ορισθέντα.

Σε μια Αστυνομία που έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος και που αποτελεί στυλοβάτη της κοινωνικής ευημερίας και ασφάλειας, αξίζει μια καλύτερη μεταχείριση.
Μας ενώνουν πολλά και τίποτα δε μας χωρίζει.Φυσικά και είναι επίκαιρο το μήνυμα του φετινού συνεδρίου.Ας αφήσουμε  λοιπόν τους λεονταρισμούς και την άκαρπη,χωρίς καμιά ουσία αντιπολίτευση,απλά και μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων.Όπως επίσης και να μετριάσουμε  τον SOCIALMEDIAλισμό που τείνει να αντικαταστήσει τον συνδικαλισμό. Δεν ισχύει ο νόμος της ζούγλας που όποιος έχει την πιο δυνατή κραυγή επικρατεί των άλλων.Ας αφήσουμε το εγώ και ας παλέψουμε για το εμείς.Εμπειριστατωμένες προτάσεις χρειάζονται για να προχωρήσουμε μπροστά.Για αυτό είμαστε εδώ,επειδή ο συνάδελφος μας εμπιστεύτηκε την προάσπιση των δικαιωμάτων του .Ας μην τον απογοητεύσουμε.
-Επανέρχομαι επίσης των προτάσεων μου στα προηγούμενα συνέδρια, και σας τις καταθέτω.

1.Πρόταση ενοποίησης Ταμείων Πόλεως και Χωροφυλακής
‘Ισως έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσει η διερευνητική συζήτηση γαι την  ενοποίηση των Ταμείων Πόλεων και Χωροφυλακής και να τεθούν οι βάσεις για να πάμε σε ένα νέο αυτοτελές υπερταμείο ,ανεξάρτητο,του οποίου οι πόροι και η διαχείρηση θα διασφαλίζουν πολλαπλά οφέλη για τον αστυνομικό συνάδελφο.

 2.Πρόταση κατάρτισης ερωτηματολογίου με την βοήθεια επιστημόνων το οποίο θα συμπληρωθεί από τους συναδλελφους
Ώστε να διερευνηθούν τα πραγματικά προβλήματα των συναδέλφων,που είναι άλλωστε διαφορετικά για τον καθένα αναλόγως των καθηκόντων που ασκεί,έτσι ώστε στο τέλος να βγεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο συνολικά

3. Δημιουργία γραμμής νομικής υποστήριξης –ηλεκτρονικής πλατφόρμας
 Δεν είναι δυνατό ο συνάδελφος να νιώθει απροστάτευτος και εκτειθειμένος σε κάθε είδους ανυπόστατη καταγγελία ειδικά κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του.
 Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να ανατρέχουν οι συνάδελφοι σε ιδιωτικές εταιρίες για νομικές συμβουλές.Προτείνεται η δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής νομικής υποστήριξης –ηλεκτρονικής πλατφόρμας για εργασιακά θέματα και δικαιώματα ( μεταθέσεις ,αποσπάσεις κ.λ.π.).

4.Επιλογή εκτέλεσης υπηρεσίας γραφείου
Καθότι υπήρξε αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, να δίνεται η επιλογή στο συνάδελφο που είναι στην ηλικία των 52 ετών και εφόσον έχει διανύσει τα 2/3 της έως τώρα θητείας του σε μάχιμη υπηρεσία, ή έχοντας εκτελέσει κάποιος 27 χρόνια σε μάχιμη υπηρεσία, με την κατάλληλη κατάρτιση να μπορεί να επιλέξει να εκτελεί εσωτερική υπηρεσία γραφείου
5.Δημιουργία cyber unit σε κάθε Διεύθυνση:
Στην ακμάζουσα εποχή της τεχνολογίας απαραίτητη θεωρώ την δημιουργία και στελέχωση μονάδων σε κάθε διεύθυνση με εξειδικευμένο προσωπικό, ακόμα και αν πρωταρχικά το αντικείμενο τους θα είναι η ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους του διαδικτύου.
6.Αποσυμφόρηση τηλεφωνικών κέντρων: Report a crime on line:
Εφαρμογή ηλεκτρονικής καταγραφής μη μείζονος σημασίας καταγγελιών, που θα ερευνώνται σε μεταγενέστερο χρόνο.
7.Διεύρυνση ταξιδιωτικής ισχύς αστυνομικής ταυτότητας
 Να εξεταστεί και να διευρυνθεί η ταξιδιωτική ισχύς της υπηρεσιακής μας ταυτότητας σε χώρες shengen αλλά και εκτός, σε χώρες με διακρατικές συμφωνίες μετακίνησης πολιτών. Δυστυχώς ο αστυνομικός, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη υπηρεσιακή του ταυτότητα ως ταξιδιωτικό έγγραφο, παρά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που διαθέτει, σε αντίθεση με τις ταυτότητες των πολιτών, και αναγκάζεται να επωμιστεί το κόστος έκδοσης διαβατηρίου για να μπορεί να ταξιδέψει, και να μην ταλαιπωρείται, στους υφιστάμενους ελέγχους.

8.Πρόταση θέσπισης σχολικών υποτροφιών
Θέσπιση σχολικών υποτροφιών για τους τρείς πρώτους-ες τέκνα αστυνομικών,αριστεύσαντες στις Πανελλήνιες εξετάσεις
(Η ονοματοδοσία των υποτροφιών να γίνει από ονόματα πεσόντων στο καθήκον αστυνομικών).

9.Άμεσος τεχνικός έλεγχος των υπηρεσιακών οχημάτων
10.Δικαστική διεκδίκηση του επιδόματος παραμεθορίου
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια