Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Με πολιτικό περιεχόμενο η συνέντευξη τής Όλγας Γεροβασίλη

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Έθνος” και στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά. Το κείμενο της συνέντευξης: -Κυρία υπουργέ, δύο
μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και με το δημοσκοπικό τοπίο θολό τί σας κάνει να πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τις κερδίσει;
Το προοδευτικό πρόσημο του ελληνικού λαού δεν θα αφήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη τις δυνάμεις που ενθυλακώνουν, στρέφονται και εκφράζουν συντηρητικές κι  ακροδεξιές αντιλήψεις να "πάρουν κεφάλι".
Οι πολίτες θα συνεκτιμήσουν την ώρα της ψήφου ότι αυτή η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, εργάζεται για τους πολλούς, έφερε την οικονομική ανάκαμψη και διαμορφώνει ένα θετικό κοινωνικό ισοζύγιο.
Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αποτύπωσης της στιγμής, ενώ  περιλαμβάνουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά μετρήσεων που μας ενδιαφέρουν,  παρακολουθούμε και αναλύουμε. Ωστόσο, από τότε που ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρόεδρος της ΝΔ, βλέπουμε δημοσκοπήσεις που λειτουργούν ως εργαλεία διαμόρφωσης και όχι καταγραφής της κοινής γνώμης. Και αυτό για να στηθεί ένα σκηνικό παράστασης νίκης. Σκηνικό που δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα αλλά στην επιθυμία.
Άλλωστε, αυτή δεν είναι η βιωμένη εμπειρία των πολλών τελευταίων χρόνων; Η αναντιστοιχία των εις βάρος μας δημοσκοπικών προβλέψεων και της κάλπης. Αυτό έδειξε η τελευταία εκλογική πραγματικότητα, τόσο του Γενάρη του '15, όσο και του δημοψηφίσματος και του Σεπτέμβρη του '15.
-Είναι οι ευρωεκλογές δημοψήφισμα όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης ή απλώς μία αναμέτρηση για την Ευρώπη με διάθεση "χαλαρής" ψήφου;

Κάθε εκλογική διαδικασία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τα δικά της διακυβεύματα και τις δικές της αναγνώσεις . Για εμάς, όπως και για το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων, οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη μάχη κατά της συντηρητικοποίησης της Ευρώπης. Για τον κ. Μητσοτάκη προφανώς αυτό είναι αδιάφορο. Τον καθορίζει η προσωπική αγωνία του για τον πρωθυπουργικό θώκο, γι' αυτό και έσπευσε να προσδώσει στις ευρωεκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα.

-Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνησή σας ότι υιοθετεί το μοντέλο ανάπτυξης των χωρών της λατινικής Αμερικής, την ώρα που πλησιάζουν οι κάλπες για την Ευρώπη.

Ο δημόσιος λόγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαν λάστιχο, με επιχειρηματολογία κατά το δοκούν. Από την μια μας κατηγορεί ότι κάνουμε ό,τι θέλει το ΝΑΤΟ και οι ευρωπαίοι εταίροι, ενώ από την άλλη ότι προωθούμε μοντέλο Βενεζουέλας. Καταλαβαίνετε τη σύγχυση και τον πανικό της.
Το σίγουρο είναι ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση ακολούθησε ένα μοντέλο επίπλαστης ανάπτυξης που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και στα μνημόνια, στη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Με την κυβέρνηση μας, η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, η κοινωνία παίρνει ανάσες, η ανεργία συνεχώς μειώνεται, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές σημειώνουν νέα ρεκόρ, η οικονομία αναπτύσσεται και η χώρας μας αναβαθμίζεται διεθνώς.

-Το ΚΙΝΑΛ θεωρεί πάντως ότι αποτελείτε ένα κόμμα της νέας Δεξιάς. Πώς το αντικρούετε αυτό;

Από τότε που το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε με τη ΝΔ του κ. Σαμαρά, το ΚΙΝΑΛ απώλεσε σταδιακά ιστορική μνήμη, ιδεολογική ταυτότητα και πολιτικό προσανατολισμό. Η ταύτισή του, σήμερα με τις θέσεις που εκφράζει η ΝΔ των κυρίων Μητσοτάκη και Γεωργιάδη  δεν περιποιεί τιμή για τις ιδεολογικές ρίζες και τη διαδρομή του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα, που έχει κάνει στρατηγική του επιλογή την ήττα της Αριστεράς και όχι των συντηρητικών δυνάμεων. Το ΚΙΝΑΛ διαστρέφει την πραγματικότητα προκειμένου να χωρέσει σε αυτή.

-Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας αποτυπώνει την αναγκαιότητα για έναν ισχυρό πόλο απέναντι στους νεοφιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς της Ευρώπης;
Αποτελεί ιστορική και πολιτική αναγκαιότητα η συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού μετώπου απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Οφείλουμε όλοι να το πούμε δυνατά και καθαρά. Απευθυνόμαστε σε κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι η απάντηση σε όσους πολιτεύονται με όπλο το φόβο, όσους θέλουν να επιβάλλουν την ακραία λιτότητα και όσους προτάσσουν ως δήθεν λύση την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Σε όσους θέλουν να επιβάλλουν μια κοινωνία χωρίς συνοχή, ένα άλλο σύστημα αξιών χωρίς δημοκρατικές αρχές και κανόνες, που θα θεωρεί κανονικότητα το νεοφασίστα, το ρατσιστή και τον εθνικιστή.

-Είναι η προοδευτική συμμαχία που συγκροτείται με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ένα δυνατό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα;

Η συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα. Δεν είναι χρηστική απ' την πλευρά μας, δεν έχει χαρακτηριστικά καιροσκοπικών συμμαχιών και πολιτικών τακτικισμών για να ισχυροποιηθεί ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός. Αλλά είναι η ανάγκη για θωράκιση της ισονομίας και των δικαιωμάτων και την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Η Αριστερά ήταν πάντοτε στην σωστή πλευρά της ιστορίας όταν διακυβεύονταν τόσο κρίσιμα ζητήματα, το ίδιο κάνουμε και τώρα.

-Ο πρόεδρος της ΝΔ σάς "κυνηγούσε" όσο ήσασταν υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης τώρα σάς βάζει στο στόχαστρο για θέματα τάξης και ασφάλειας. Τι απαντάτε;

Νομίζω ότι δεν προκαλεί έκπληξη η διαπίστωση ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι μονίμως τσακωμένος με την πραγματικότητα. Θυμάστε πώς προεξοφλούσε με βεβαιότητα ότι θα έμπαινε «κόφτης» σε μισθούς και συντάξεις; Τι έλεγε σε κάθε αξιολόγηση που προέβλεπε ότι δεν θα έκλεινε; Αλλά και όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, μιλούσε για  ένα νέο μνημόνιο, παρ’ όλες τις διαψεύσεις από τους ευρωπαίους… Ουκ έστιν αριθμός στην "μαντική" κακών ειδήσεων, που ποτέ βεβαίως δεν επιβεβαιώνονται.
Ας μην ξεχνάμε πως ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει δείγματα γραφής και ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ήταν ο υπουργός των απολύσεων και του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με προαποφασισμένα τα ποσοστά βαθμολόγησης. Ενός συστήματος που εκ των προτέρων έκρινε ως ακατάλληλο το 15% των υπαλλήλων, φτιάχνοντας έτσι μια δεξαμενή απολύσεων. Και αμετανόητος ο ίδιος συνεχίζει: Υπόσχεται την επαναφορά του κανόνα «1 προς 5» του πρώτου μνημονίου -μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις- την ίδια ώρα που συνεχώς οι βουλευτές του μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου καταγγέλλουν υποστελέχωση κρίσιμων τομέων του δημοσίου.
Αντίστοιχα χρησιμοποιεί και τα ζητήματα της ασφάλειας. Επιλέγει και προσπαθεί να σπείρει το φόβο και την ανασφάλεια στους πολίτες, παρόλο που τα στοιχεία τον διαψεύδουν συνεχώς. Είναι επιλογή του να θέλει τους πολίτες φοβισμένους προκειμένου να επιβάλει σκληρές πολιτικές στην απίθανη περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός, αλλά και να ξεπλένει την ακροδεξιά, ποντάροντας σε εκλογικά κέρδη. Και παραβλέπει ότι αυτή η επιλογή συχνά ξεπλένει ή και υποκινεί ακροδεξιά ρητορική και πρακτική, «αγνοώντας» την επικινδυνότητα της στάσης του.
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια