Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Κόλλησε» η ζυγαριά; Τι πρέπει να κάνεις;



Όσο και να δεν το έχεις σκεφτεί, το φαινόμενο της «κολλημένης» ζυγαριάς είναι αναμενόμενο να συμβεί σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους.

Πριν συμπεράνετε, ωστόσο, ότι η ζυγαριά «κόλλησε» είναι σημαντικό να αξιολογήσετε πέρα από το βάρος σας και το ποσοστό σωματικού λίπους, αναφέρει η Ευσταθία Παπαδά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου & University College London (UCL), Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Σε περίπτωση που γυμνάζεστε είναι πιθανό να χάνετε σωματικό λίπος, αλλά να αυξάνετε τη μυϊκή σας μάζα παράλληλα κι έτσι να μη βλέπετε την επιθυμητή μείωση στη ζυγαριά σας.

Αν, όμως, δεν συμβαίνει το παραπάνω, αλλά πραγματικά, ενώ προσπαθείτε πολύ, το βάρος σας δεν μειώνεται, οι παρακάτω πρακτικές μπορεί να σας βοηθήσουν.

Επαναξιολογείτε τακτικά το πλάνο που ακολουθείτε

Μήπως έχετε κάνει δραστικές και ακραίες αλλαγές το τελευταίο χρονικό διάστημα; Αν, για παράδειγμα, έχετε μειώσει πάρα πολύ τις θερμίδες που προσλαμβάνετε και αρχικά είχατε γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά αυτό δεν συνεχίστηκε μακροπρόθεσμα, είναι πιθανό ο μεταβολισμός σας πλέον να μην ανταποκρίνεται σε αυτό το πλάνο. Μην ξεχνάτε, επιπλέον, τονίζει η κ. Παπαδά, να δίνετε αρκετό χρόνο στο σώμα σας να συνηθίσει και να ανταποκριθεί στις αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής σας.

Καταγράφετε τη διατροφική σας πρόσληψη

Αρκετά συχνά μπορεί να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που πιστεύετε. Ακόμα κι αν ακολουθείτε ένα υγιεινό πλάνο διατροφής, είναι πιθανό να ξεφεύγετε αρκετά στην ποσότητα διάφορων συστατικών, όπως π.χ. το ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα να αυξάνετε το θερμιδικό περιεχόμενο της διατροφής σας. Η τήρηση ενός ημερολογίου καταγραφής τροφίμων θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε ενδεχομένως τέτοιου είδους «παγίδες» και να διορθώσετε τις ποσότητες.

Δώστε έμφαση και στα υπόλοιπα οφέλη από την προσπάθειά σας

Παρά την απογοήτευση που σας δημιουργεί η στασιμότητα στο βάρος σας, είναι σημαντικό, σύμφωνα με την κ. Παπαδά, να θυμάστε ότι η μείωση του νούμερου στη ζυγαριά δεν είναι ο μόνος στόχος. Αξιολογήστε, λοιπόν, και τα υπόλοιπα οφέλη που απολαμβάνετε όπως η αύξηση της ευεξίας, η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής σας, καθώς και οι στόχοι που επιτυγχάνετε στο πρόγραμμα της φυσικής σας δραστηριότητας.

Κάνετε σταδιακά μικρές αλλαγές στο πρόγραμμά σας

Οι δραστικές αλλαγές, όπως η υπερβολική αύξηση της έντασης και της συχνότητας της άσκησης, ο αποκλεισμός από το διαιτολόγιο «ένοχων» ομάδων τροφίμων, αλλά και η παράλειψη γευμάτων με πολύωρη νηστεία δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά ακριβώς τα αντίθετα. Όταν η ζυγαριά «κολλάει» κάνετε σταδιακά μικρές και λογικές αλλαγές στο πρόγραμμά σας τις οποίες θα μπορέσετε να τηρήσετε μακροπρόθεσμα, συμβουλεύει η κ. Παπαδά. Για παράδειγμα, αυξήστε την κατανάλωση του νερού, των φρούτων και λαχανικών, εντάξτε ένα νέο είδος άσκησης που σας ικανοποιεί για να μπορέσετε να δείτε τελικά τα επιθυμητά αποτελέσματα.


Πηγή: mothersblog.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια