Νέα ανάκληση φαρμάκων για την πίεση λόγω υποψίας πρόκλησης καρκίνου (λίστες)Νέα ανάκληση φαρμάκων για την πίεση και την καρδιακή ανεπάρκεια έγινε γνωστή πριν μερικές ημέρες.

Ορισμένα από τα φάρμακα περιέχουν τη δραστική ουσία λοσαρτάνη (losartan). Η ανάκληση σε αυτά τα φάρμακα για την πίεση οφείλεται σε μια «ακαθαρσία» που ταξινομείται ως δυνητικός καρκινογόνος παράγοντας για τον άνθρωπο. Πρόκειται για την ουσία Ν-νιτροζο-Ν-μεθυλο-4-αμινοβουτυρικό οξύ (ΝΜΒΑ), ανέφερε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σε σχετικό δελτίο τύπου.

Η φαρμακευτική εταιρεία Camber Pharmaceuticals Inc. ανακάλεσε οικειοθελώς 87 παρτίδες δισκίων λοσαρτάνης στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη Πέμπτη. Τα ανακληθέντα φάρμακα, που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Hetero Labs Ltd. στην Ινδία και διανεμήθηκαν από την Camber Pharmaceuticals, βρέθηκαν να περιέχουν ίχνη της εν λόγω «ακαθαρσίας» ΝΜΒΑ. Η Camber, πάντως, επισήμανε ότι δεν έχει λάβει αναφορές για ανεπιθύμητες παρενέργειες που να σχετίζονται με τα φάρμακα τα οποία ανακάλεσε.

Αυτή η ανάκληση είναι η τελευταία στο πλαίσιο συνεχιζόμενης έρευνας για μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARB), τα οποία περιέχουν βαλσαρτάνη ή λοσαρτάνη ή ιρβεσαρτάνη, ως δραστική ουσία και συνταγογραφούνται σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα καρδιακά προβλήματα.

Γιατί ανακαλούνται φάρμακα για την πίεση;

Σε κάθε μία από τις περιπτώσεις που οδήγησαν σε ανακληθέν φάρμακο, διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί είτε με Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), είτε με Ν-νιτροζοδιαιθυλαμίνη (NDEA). Και οι δύο χημικές ουσίες πιστεύεται ότι προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους. Οι έρευνες έχουν δείξει, επίσης, ότι η NDEA μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ και στα κύτταρα του αίματος.


Ποιος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου από ένα από αυτά τα φάρμακα;

Ο FDA λέει ότι ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός. Η ποσότητα NDMA που βρίσκεται στα ανακληθέντα φάρμακα βαλσαρτάνης υπερβαίνει τα αποδεκτά επίπεδα. Τα στοιχεία από τους κατασκευαστές φαρμάκων δείχνουν ότι η πρόσμιξη μπορεί να υπήρχε στα προϊόντα με βαλσαρτάνη εδώ και 4 χρόνια! Ο FDA εκτιμά ότι εάν 8.000 άνθρωποι έπαιρναν τη μέγιστη δόση βαλσαρτάνης, δηλαδή 320 mg, από παρτίδες φαρμάκων που έχουν πλέον ανακληθεί, κάθε μέρα για 4 χρόνια, πιθανότατα θα υπήρχε μόνο μία περίπτωση καρκίνου μεταξύ αυτών των 8.000 ατόμων.

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, ένας στους τρεις ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διαγνωστεί με καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του.

Ποια φάρμακα για πίεση έχουν ανακληθεί;

  1. Βαλσαρτάνη: Υπήρξαν τόσοι πολλοί ανακληθέντες τύποι φαρμάκων με τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη, που ο FDA έχει δημιουργήσει ξεχωριστή ιστοσελίδα που ανανεώνεται διαρκώς. Δείτε εδώ όλα τα φάρμακα για την πίεση που περιέχουν βαλσαρτάνη και έχουν ανακληθεί από τον FDA. Επίσης, ο FDA δημιούργησε μια αντίστοιχη λίστα (δείτε εδώ) που απαριθμεί τα φάρμακα για την πίεση που περιέχουν βαλσαρτάνη, αλλά δεν έχουν ανακληθεί.
  2. Λοσαρτάνη: Το Δεκέμβριο, ο FDA ανακοίνωσε την εθελοντική ανάκληση των δισκίων καλίου losartan USP. Τον προηγούμενο μήνα έγινε επίσης εκ νέου ανάκληση οκτώ παρτίδων δισκίων λοσαρτάνης από την Torrent Pharmaceuticals. Δείτε εδώ όλα τα φάρμακα για την πίεση που περιέχουν λοσαρτάνη και έχουν από τον FDA.
  3. Ιρβεσαρτάνη (Irbesartan): Τον Ιούλιο, ο FDA ανακοίνωσε την εθελοντική ανάκληση δισκίων ιρβεσαρτάνης. Δείτε εδώ ποια φάρμακα για την πίεση, που περιέχουν ιρβεσαρτάνη, έχουν ανακληθεί από τον FDA.
Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς που βασίζονται σε αυτά τα φάρμακα;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όποιος ασθενής παίρνει ένα ανακληθέν φάρμακο πρέπει να συνεχίσει να το κάνει, αλλά να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό του. Ο κίνδυνος από τη μόλυνση μπορεί να είναι μικρότερος από τον κίνδυνο τυχόν διακοπής της θεραπείας με το εν λόγω φάρμακο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια εναλλακτική λύση, αν αυτό είναι απαραίτητο.


Πηγές: edition.cnn.com, webmd.com, iatropedia.gr
_