Ποια προβλήματα υγείας μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους;Η υπερκατανάλωση τροφής, η κακή διατροφή και η ανεπαρκής άσκηση δεν είναι πάντα οι μοναδικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους.

Μπορεί οι παραπάνω λόγοι να σχετίζονται με τα επιπλέον κιλά, όμως, δεν είναι πάντα η αιτία του προβλήματος.

Ποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν τον οργανισμό σας;

Σε κάθε περίπτωση, μία εξέταση αίματος μπορεί να είναι ο μοναδικός τρόπος για να ανακαλύψετε εάν οι ορμόνες σας ευθύνονται για την αλλαγή στο βάρος σας.
  1. Προδιαβήτης: Αν βρίσκεστε στο στάδιο του προδιαβήτη, το σώμα σας έχει αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που προκαλεί αύξηση του βάρους. Μειώνοντας τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες και αυξάνοντας τα καλά λιπαρά και τις πρωτεΐνες, μπορείτε να πετύχετε το στόχο σας. Προσπαθήστε να περιορίσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ακολουθήστε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα.
  2. Ορμονική ανισορροπία: Πέρα από τις διαταραχές του θυρεοειδούς, άλλες ορμόνες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία του οργανισμού, όπως για παράδειγμα η αδρεναλίνη. Όταν είναι αυξημένη, γίνεται κατακράτηση υγρών, καθώς το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Αυτό συνεπάγεται αύξηση του βάρους. Προσπαθήστε να αποβάλετε το στρες, να ξεκουράζεστε, να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και να εφαρμόζετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός.
  3. Αυξημένη κορτιζόλη: Τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, δηλαδή της κορτιζόλης, αυξάνονται σε περιόδους υπερβολικού άγχους, γεγονός που αυξάνει την όρεξη και τις λιγούρες. Η αύξηση της κορτιζόλης μπορεί ακόμη να προκαλέσει αύξηση της ινσουλίνης και με την επακόλουθη πτώση του σακχάρου στο αίμα, ανοίγει η όρεξη για γλυκά.
  4. Προεμμηνόπαυση: Η προεμμηνόπαυση στις γυναίκες μπορεί να ξεκινήσει 10 χρόνια πριν από την πραγματική εμμηνόπαυση και ενδέχεται να προκαλέσει μεταβολές στη διάθεση, ακανόνιστες περιόδους και εξάψεις. Η αύξηση βάρους είναι επίσης ένα συνηθισμένο σύμπτωμα, καθώς ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και η μυϊκή μάζα μειώνεται. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή, ότι περιορίζετε τη ζάχαρη και μειώνετε την πρόσληψη αλκοόλ. Η γυμναστική μπορεί επίσης να σας βοηθήσει, ενώ ειδικά η αερόβια δραστηριότητα θα δώσει ώθηση στο μεταβολισμό σας.


Πηγές: theepochtimes.com, onmed.gr
_