Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια μίας αναισθησίας;


Αν κάποια στιγμή στη ζωή σας για κάποιο λόγο υποβληθείτε σε μία αναισθησία, όταν θα ξυπνήσετε δεν θα θυμάστε τίποτα.

Αν και θεωρούσαμε ότι γνωρίζαμε γιατί συμβαίνει αυτό σε μία αναισθησία, ωστόσο, μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «PLOS Computational Biology», υποδηλώνει ότι ίσως να είχαμε κάνει λάθος.

Ο εγκέφαλος των ανθρώπων με γενική αναισθησία είναι πολύ πιο ήσυχος από εκείνους που δεν έχουν υποβληθεί σε νάρκωση. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η «ησυχία» συμβαίνει όταν η αναισθησία παρεμβάλλεται σε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου μας. Λιγότερες πληροφορίες ανταλλάσσονται και οι αλληλεπιδράσεις μειώνονται.

Φαινόταν σα μια λογική εξήγηση. Αλλά μια ομάδα Γερμανών νευροεπιστημόνων είδε ένα πιθανό ελάττωμα σε αυτήν τη λογική. Η ποσότητα των πληροφοριών που ανταλλάσσονται, συχνά εξαρτάται από την ποσότητα των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες και όχι από τη δύναμη της σύνδεσης.

Για να λύσουν αυτό το παζλ έκαναν ένα πείραμα. Έφεραν δύο θηλυκά κουνάβια στο εργαστήριο και παρακολούθησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Η ομοιότητα των εγκεφάλων τους με τα πρωτεύοντα, τους κάνει ένα καλό υποκατάστατο για τον άνθρωπο, τουλάχιστον στις αρχικές μελέτες.

Και τα δύο κουνάβια πέρασαν από τρεις κύκλους αναισθησίας και ανάκαμψης, παίρνοντας λίγο περισσότερο από το ναρκωτικό φάρμακο κάθε φορά. Κατά τη διάρκεια, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τους εγκεφάλους τους να επεξεργάζονται και να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Όπως και σε προηγούμενες μελέτες, οι αλληλεπιδράσεις στους εγκεφάλους των κουναβιών ήταν πράγματι πιο υποτονικές ενώ αναισθητοποιήθηκαν. Οι περιοχές, όμως, του εγκεφάλου που συνήθως «ακούν», ήταν εξίσου δραστήριες όπως συνήθως. Αλλά οι περιοχές του εγκεφάλου που είχαν σχέση με την «ομιλία» έμοιαζαν να έχουν ατονήσει. Παρήγαν και έστελναν λιγότερες πληροφορίες.

Αν το αρχικό συμπέρασμα, αυτό που νομίζαμε μέχρι τώρα, ήταν σωστό, αν δηλαδή η αναισθησία επιδρά το ίδιο σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, τότε θα έπρεπε και τα δύο τμήματα του εγκεφάλου να επηρεάζονται το ίδιο. Η πρόσφατη αυτή μελέτη έδειξε τη διαφορά. Φυσικά περισσότερες μελέτες χρειάζονται πριν φτάσουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα.


Πηγή: healthweb.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια