Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ψάχνοντας δικαιοσύνη στην Ελλάδα

Φάρσα ή μία ακόμα... τραγωδία της ελληνικής δικαιοσύνης; Η υπόθεση του εισαγγελέα Τζιμπλάκη και η ποινή που του επιβλήθηκε επειδή «ξέχασε» μια λεπτομέρεια που αφορά τον Μαρινάκη
επιβεβαίωσε πάνω-κάτω τους προβληματισμούς των Ελλήνων πολιτών...
Η είδηση δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Δεν επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών. Ένας δικαστικός λειτουργός κρίθηκε ένοχος από τον Άρειο Πάγο και τιμωρήθηκε με πρόστιμο. Το πρόστιμο, αναφέρει η είδηση, είναι οι καθαρές απολαβές του για το διάστημα 30 ημερών, τουτέστιν ενός μήνα. Ένας δικαστικός λειτουργός αλλοίωσε το αποτέλεσμα μιας δίκης, αμαύρωσε το δικαστικό σύστημα, αλλά τιμωρήθηκε με πρόστιμο ενός μήνα… Ενδιαφέρον!
Λες και είναι παίκτης ομάδας ποδοσφαίρου ή μπάσκετ! Λες και βρέθηκε να ξενυχτάει παραμονή αγώνα ή υπέστη ντροπιαστική ήττα. Ή λες και βρέθηκε να οδηγεί με σαγιονάρες και του αφαιρέθηκε το δίπλωμα για ένα μήνα… Ή – να μια ακόμα ιδέα – έβρισε το διαιτητή και του απαγορεύτηκε η είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους για ένα μήνα. Ο Γιάννης Τσιμπλάκης μπορεί και να έχει βρίσει διαιτητή. Στην απολογία του, άλλωστε, επέλεξε να θεωρήσει ως μεγαλύτερο αμάρτημά του ότι είναι φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού και τού ήταν δύσκολο να τιμωρήσει τον πρόεδρο της ομάδας του.
Προσοχή: Μιλάμε για την ελληνική δικαιοσύνη, έτσι; Η ελληνική δικαιοσύνη αποφάνθηκε για το Koriopolis και τέσσερα χρόνια μετά, ένα όνομα για το οποίο εξ αρχής υπήρχαν αμφιβολίες έρχεται να κλείσει την ιστορία, ακριβώς έτσι όπως είχε ανοιχτεί. Με σύννεφα και σκιές να αμαυρώνουν την ακεραιότητα των προσώπων που είχαν αναλάβει εκείνη την εποχή μια από τις πιο σημαντικές υποθέσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Γιάννης Τσιμπλάκης, λοιπόν, κρίθηκε ένοχος από τον Άρειο Πάγο για το γεγονός ότι απέκρυψε τη σχέση του με τον Αιμίλιο Κοτσώνη, ενός εκ των στενών συνεργατών του Βαγγέλη Μαρινάκη εκείνη την εποχή.
«Ο εγκαλούμενος δικαστικός λειτουργός αποσιωπώντας τους συντρέχοντες λόγους εξαίρεσης, προκάλεσε δικαιολογημένα την εντύπωση ότι η απαλλακτική του κρίση υπέρ του κ. Μαρινάκη ήταν μεροληπτική και έτσι έθεσε σε αμφισβήτηση την αντικειμενικότητα και αμεροληψία του και κατ’ ακολουθίαν το κύρος του ως δικαστικού λειτουργού και το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης» αποφαίνεται το συμβούλιο και σε αυτό το χρονικό σημείο καλό είναι να θυμηθούμε και τι ακριβώς συνέβη τέσσερα χρόνια πριν. Διότι πολλές φορές η δύναμη της κακής δικαιοσύνης είναι η αδυναμία της μνήμης.
Η ιστορία εν συντομία!
Εν έτει 2015, λοιπόν, υπήρξε πανηγυρικό κλίμα στην ομάδα του Ολυμπιακού. Πανηγυρικές στιγμές ευφορίες για τους οπαδούς της και ένα ασυγκράτητος ενθουσιασμός. Αιτία δεν ήταν τότε μια μεταγραφή ή ένα αποτέλεσμα, αλλά η αθώωση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Παναγιώτης Πούλιος ήταν αυτός που έκανε την πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο για το ποιοι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη και ποιοι πρέπει να απαλλαχθούν για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων, ενώ ο Γιάννης Τσιμπλάκης ήταν ο εισηγητής του δικαστικού συμβουλίου που εξέδωσε το βούλευμα του «Koriopolis» τον Ιούλιο του 2015, με το οποίο, μεταξύ άλλων, είχε απαλλαχθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
Και για τους δύο είχε διαταχθεί πειθαρχικός έλεγχος από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, ενώ παράλληλα υπήρξε και ποινική έρευνα την οποία είχε διατάξει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Ο λόγος για τα παραπάνω ήταν βεβαίως η σχέση που προέκυψε κατά την διάρκεια της έρευνας για την υπόθεση, μεταξύ του κ. Τσιμπλάκη και του μέχρι πρότινος συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη, Αιμίλιο Κοτσώνη, με την ΕΥΠ να καταγράφει νόμιμα σχετικές συνομιλίες. Κι ενώ πειθαρχικά, κρίθηκαν αμφότεροι αθώοι, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι υπήρξε ιδιοτέλεια και την τιμώρησε… ισοπεδωτικά.

Η ιστορία εν… φαντασία!
Στο διάστημα αυτό και σε κάθε μικρή ή μεγάλη απόφαση αθώωσης του Βαγγέλη Μαρινάκη υπήρξε και το ανάλογο κλίμα. Άρθρα εναντίον όσων άδικα κατηγόρησαν τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και επέμεναν να θεωρούν την αθώωσή του ένα αστείο, πρωτοσέλιδα αποθέωσης για το γεγονός και, φυσικά, ο Σάββας Θεοδωρίδης. Έτοιμος από πάντα να αναλύσει τα βαθύτερα αίτια που γίνονται όλα… Γιατί ο Σάββας ξέρει. Και ο Σάββας, το 2015, έλεγε:
«Μας κατηγορούσαν, απαλλαχθήκαμε και δεν βγήκε κανένας να το πει. Τα τέσσερα χρόνια πως περάσανε; Έβγαινε ο καθένας να λέει ότι θέλει; Να ρίχνει λάσπη. Απαγορεύεται σε συγκεκριμένες εκπομπές βάσει απόφασης να λένε το όνομα του κ. Μαρινάκη, αυτοί το κάνουν και κανένας δεν επεμβαίνει. Η αναπαραγωγή δικαστικών εγγράφων είναι αδίκημα ποινικό. Τους τσούζει ο Μαρινάκης γι’ αυτό τα κάνουν όλα αυτά που κάνουν. Ο κ. Μαρινάκης έρχεται μαζί μου στον αγωνιστικό χώρο. Ποιος άλλος το κάνει αυτό; Πρέπει να την πονάς την ομάδα».
Τον Μάρτιο του 2019 κι ενώ πια αυτή η ιστορία έχει ολοκληρωθεί με μάλλον αστείο τρόπο, έρχεται μια ακόμα απόδειξη για τις σκιές που υπήρξαν και υπάρχουν στην υπόθεση. Μια ακόμα απόδειξη ότι μερικές φορές δεν είναι εκείνος που φωνάζει τρελός, αλλά τρελοί είναι εκείνοι που δεν τον ακούν. Όπου τρελός, βάλτε SDNA! Όπου τρελοί, όσοι δε θέλουν να καταλάβουν πώς παίζεται το παιχνίδι…



_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια