Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιοι είναι οι λόγοι που τα παιδιά κλαίνε μετά το φαγητό;



Όταν ένα μωρό πεινάει, τότε σίγουρα θα αντιδράσει με γκρίνια και κλάμα.

Για ποιο λόγο, όμως, το μωρό συνεχίζει το κλάμα και αφού το έχετε ταΐσει;

Το κλάμα των μωρών μετά το φαγητό είναι κάτι που δημιουργεί σύγχυση και άγχος σε πολλούς γονείς. Φταίει ο τύπος του γάλακτος; Έχει φάει πολύ ή δεν χόρτασε; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τις περισσότερες νέες μητέρες.

Πιθανές αιτίες
  • Παλινδρόμηση: Η παλινδρόμηση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη βρεφική ηλικία και εμφανίζεται σε ένα στα πέντε βρέφη. Συμβαίνει όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES) δεν κλείνει σωστά, επιτρέποντας έτσι τα περιεχόμενα του στομάχου και τα οξέα να μετακινηθούν μέχρι το στόμα.
  • Αέρια: Τα υπερβολικά αέρια στο στομάχι μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακή δυσφορία στο μωρό και εκείνο να κλαίει μετά το φαγητό.
  • Κολικός: Ο κολικός μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους συμπεριλαμβανομένων και των αερίων. Τα μωρά που υποφέρουν από κολικούς, μπορεί να κλάψουν μετά το τάισμα.
  • Οδοντοφυΐα: Τα βρέφη που βγάζουν δόντια μπορεί να έχουν συνεχώς ερεθισμένα ούλα, τα οποία μπορεί να ερεθιστούν ακόμη περισσότερο μετά το φαγητό και έτσι το μωρό να κλαίει, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά τη σίτιση.
  • Αλλεργίες και δυσανεξία: Ένα μωρό μπορεί να είναι αλλεργικό στο γάλα ή να έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως η ανάπτυξη εξανθήματος, εμετός και πόνους στην κοιλιά. Μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν κοιλιακές κράμπες και να κάνουν το μωρό να νιώθει ευερέθιστο.


Τι να κάνετε

Αφήστε το μωρό να χωνεύει ανάμεσα και μετά τα γεύματα. Κρατήστε το βρέφος στα χέρια σας με το κεφάλι του να ακουμπά στον ώμο σας. Χαϊδέψτε το απαλά στην πλάτη μέχρι να ακούσετε τον ήχο του ρεψίματος. Φροντίστε να τοποθετήσετε μια πετσέτα στον ώμο σας αφού τα μωρά συνήθως βγάζουν μια μικρή ποσότητα από το περιεχόμενο του στομαχιού τους όταν χωνεύουν.

Ταΐστε το με μικρά διαλείμματα, ειδικά στην περίπτωση που το βρέφος παρουσιάζει παλινδρόμηση. Σταματήστε την τροφοδοσία για λίγα λεπτά πριν συνεχίσετε. Μπορεί να δώσει λίγο χρόνο στο στομάχι του μωρού και να εμποδίσει την παλινδρόμηση.

Αλλάξτε το γάλα αν υποψιάζεστε ότι είναι ο ένοχος. Παρατηρήστε το μωρό μετά από κάθε αλλαγή για να ανακαλύψετε πώς αντιδρά σε αυτή μέχρι να καταλήξετε στην πλέον κατάλληλη.

Εάν το μωρό σας βγάζει δόντια, δώστε του ένα παιχνίδι οδοντοφυΐας μετά το φαγητό για να μειωθεί ο ερεθισμός των ούλων. Χρησιμοποιήστε μόνο παιχνίδια που προορίζονται αποκλειστικά για οδοντοφυΐα και όχι κάποιο τυχαίο αντικείμενο.

Το απαλό μασάζ στην κοιλιά μπορεί να βοηθήσει εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό υποφέρει από αέρια. Χρησιμοποιήστε το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο για να κάνετε απαλές κυκλικές κινήσεις γύρω από τον αφαλό. Θα επιτρέψει την ομαλή διέλευση του αερίου μέσω της γαστρεντερικής οδού.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Εάν εφαρμόσετε τα παραπάνω και το μωρό σας δεν ηρεμεί, χρήσιμο θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εάν μάλιστα το κλάμα μετά το τάισμα συνοδεύεται και με κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε θα πρέπει επικοινωνήσετε μαζί του άμεσα:
  1. Πυρετός
  2. Διάρροια και έμετος
  3. Κοιλιακό φούσκωμα
  4. Κακή αύξηση ύψους και βάρους
  5. Πρήξιμο των μυών του προσώπου και του λαιμού
  6. Αίμα στα κόπρανα
  7. Λήθαργος και υπνηλία


Πηγή: mothersblog.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια