Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιες είναι οι τροφές που συνδέονται με μικρότερη απώλεια μνήμης στους άνδρες;



Οι άνδρες θα μπορούσαν να προστατεύσουν το μυαλό τους και να διατηρήσουν τη γνωστική τους λειτουργία στην τρίτη ηλικία, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή και καταναλώνοντας περισσότερα λαχανικά, φρούτα και χυμούς ως ενήλικες.

Αυτό καταδεικνύει μια νέα μελέτη που παρακολούθησε μια μεγάλη ομάδα ανδρών για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Όταν οι γονείς σας επέμεναν να τρώτε τα λαχανικά στο πιάτο σας και να πίνετε εκείνο το ποτήρι με το χυμό πορτοκαλιού, μάλλον κάτι ήξεραν! Οι τροφές αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μας, σύμφωνα με την έρευνα. Η μελέτη αυτή που δημοσιεύθηκε από την American Academy of Neurology, αποκάλυψε ότι τα πορτοκαλί και κόκκινα λαχανικά, τα μούρα, ο χυμός πορτοκαλιού και τα φυλλώδη λαχανικά αποτρέπουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης στους άνδρες.

«Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αυτής της μελέτης είναι ότι είχαμε τη δυνατότητα να ερευνήσουμε και να παρακολουθήσουμε μια τόσο μεγάλη ομάδα ανθρώπων για μια περίοδο 20 ετών, με πολύ καλά αποτελέσματα», δήλωσε η Changzheng Yuan, δευτεροετής διδακτορική φοιτήτρια του Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη και μία από τους συγγραφείς της έρευνας. «Οι μελέτες μας παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις ότι οι διατροφικές επιλογές μπορεί να είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου», πρόσθεσε.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 27.842 άνδρες επαγγελματίες υγείας με μέσο όρο ηλικίας τα 51 χρόνια. Για πάνω από δύο δεκαετίες, οι άνδρες ανέφεραν κάθε τέσσερα χρόνια πόσες μερίδες φρούτων, λαχανικών και άλλων τροφών κατανάλωναν καθημερινά. Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πριν από το τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες δοκιμάστηκαν επίσης για δεξιότητες της σκέψης και της μνήμης χρησιμοποιώντας μια αξιολόγηση που σχεδιάστηκε για να ανιχνεύσει τις λεπτές αλλαγές που πιθανότατα θα παρέμεναν απαρατήρητες σε αντικειμενικές γνωστικές εξετάσεις. Οποιεσδήποτε αναφερόμενες αλλαγές στη μνήμη θα θεωρούνταν πρόδρομοι για ήπια γνωστική εξασθένηση.


Συνολικά, το 55% των ανδρών είχαν καλές ικανότητες σκέψης και μνήμης, 38% είχαν μέτριες και 7% είχαν χαμηλές. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Ο υψηλότερος ρυθμός κατανάλωσης λαχανικών ήταν περίπου έξι μερίδες ημερησίως, σε σύγκριση με δύο μερίδες για το χαμηλότερο.

Η ομάδα με τις καλύτερες επιδόσεις έτρωγε περίπου τρεις μερίδες φρούτων την ημέρα, σε σύγκριση με το χειρότερο ποσοστό της μισής δόσης καθημερινά. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά ήταν 34% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κακές δεξιότητες σκέψης σε σύγκριση με την ομάδα που έτρωγε τα λιγότερα.

Επιπλέον, οι άνδρες που έπιναν χυμό πορτοκαλιού κάθε μέρα, ήταν 47% λιγότερο πιθανό να έχουν απώλεια μνήμης και κακή γνωστική λειτουργία. Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών 20 χρόνια νωρίτερα, ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν γνωστικά προβλήματα, ανεξάρτητα από το αν συνέχισαν να το κάνουν έως ότου άρχισαν οι μετρήσεις της μελέτης 16 χρόνια αργότερα.


Πηγές: hsph.harvard.edu, Φωτεινή Πουρνάρα – itrofi.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια