Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τάνια Ώττα: Σεβασμός στη διαφορετικότητα

Δημοσιεύουμε κείμενο τής Τάνιας Ώττα: Η δύναμη βρίσκεται στις διαφορές, όχι στις ομοιότητες, σύμφωνα με  Stephen Covey, Αμερικανό συγγραφέα. Η διαφορετικότητα υπάρχει παντού γύρω
μας. Στους ανθρώπους, στη φύση, στα αντικείμενα. Η διαφορετικότητα δεν είναι εχθρός μας. Είναι αυτή που μας δείχνει την ποικιλομορφία της ζωής και την μοναδικότητα του καθενός μας.
Άνθρωποι με διαφορετική εξωτερική εμφάνιση, διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικούς χαρακτήρες. Διαφέρουμε στο ύψος, στα κιλά, στο χρώμα των μαλλιών και των ματιών, στα αξεσουάρ που χρησιμοποιούμε, στο μακιγιάζ, στον τρόπο που ντυνόμαστε, στον τρόπο που περπατάμε, μιλάμε  και συμπεριφερόμαστε.
Διαφέρουμε στη γλώσσα, τη θρησκεία, τις ιδέες, τις αντιλήψεις, το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, την ηλικία, το φύλο,  την σεξουαλική μας ταυτότητα, το μορφωτικό μας επίπεδο, το κοινωνικο-οικονομικό μας επίπεδο, την επαγγελματική μας ταυτότητα, τις πεποιθήσεις μας.
Είμαστε διαφορετικοί, αλλά ίσοι μεταξύ μας. Ξεχωρίζουμε αλλά αξίζουμε.  Γιατί ο καθένας μας , ασχέτως με τη διαφορετικότητά μας,  έχει την αξία του.
Κάποια χαρακτηριστικά τα κληρονομούμε και κάποια τα αποκτούμε στην πορεία της ζωής μας. Το ζήτημα είναι να γίνουν πρώτα σεβαστά από εμάς τους ίδιους, κυρίως αυτά που έχουμε χωρίς να ήταν επιλογή μας , όπως κάποιο χαρακτηριστικό του σώματός μας ή κάποια κληρονομική πάθηση, και έπειτα να γίνουν σεβαστά και από τους γύρω. Η διαφορετικότητα, είτε είναι επιλογή μας είτε όχι, πρέπει να είναι σεβαστή και αποδεκτή από την κοινωνία, γιατί αποτελεί βασικό στοιχείο της αρμονικής κοινωνικής διαβίωσης.
Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς έναν κόσμο που, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι θα έμοιαζαν μεταξύ τους; Σίγουρα θα μας φαινόταν παράξενο.
 Ο όρος της διαφορετικότητας χρησιμοποιείται σε διαφημιστικές καμπάνιες για θέματα ισότητας, ρατσισμού, ατόμων με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να δείξει ότι η αποδοχή του άλλου, όσο διαφορετικός κι αν είναι, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβιώσουμε ειρηνικά μέσα στην κοινωνία. Σ’ αυτήν την κοινωνία που θέλει να λέγεται προοδευτική, αλλά πολλές φορές δεν είναι. Πολύ συχνά, αυτή η κοινωνία γίνεται αφιλόξενη, κρίνει αυστηρά, στοχοποιεί το διαφορετικό και το αποξενώνει. Το απομακρύνει από το σύνολο και το υποβιβάζει. Αυτό είναι λάθος. Κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλο, όσα κοινά χαρακτηριστικά κι αν έχουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως βλέπουμε εμείς τους άλλους διαφορετικούς έτσι μας βλέπουν κι αυτοί. Όλοι μας όμως είμαστε ξεχωριστοί, έχουμε την αξία μας και τη δική μας θέση στην κοινωνία. Μία κοινωνία που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να την κάνουμε όσο πιο φιλόξενη γίνεται, για όλους, για όλα τα πλάσματα του Θεού.
Η διαφορετικότητα μας αφορά όλους και πρέπει να την σεβόμαστε. 
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια