Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στη φάκα διεθνές νιγηριανό καρτέλ ναρκωτικών

Στην εξάρθρωση ενός διεθνούς  δικτύου διακίνησης ναρκωτικών ουσιών σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προχώρησαν το τελευταίο 24ωρο οι Ιταλικές
Αρχές, πραγματοποιώντας τις τελευταίες συλλήψεις. Συνολικά από την αρχή των ερευνών έχουν συλληφθεί 70 μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών αλλά και 10 επικεφαλής, όλοι τους Νιγηριανοί.
Το κύκλωμα, όπως προέκυψε από τις έρευνες οι οποίες διήρκησαν περίπου δύο χρόνια, διακινούσε κοκαΐνη και ηρωίνη αεροπορικώς, κυρίως από το Άμστερνταμ, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στη Μάλτα αλλά και στην Ιταλία.
Αυτό γινόταν με τη μέθοδο της κατάποσης δεκάδων καψουλών,(body paker), συνολικού βάρους έως 700 γραμμαρίων ανά δρομολόγιο.
Οι επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με Ιταλό συνταγματάρχη της  Αστυνομίας Oικονομικού Εγκλήματος,ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση και μίλησε στο Zougla.gr, ζούσαν στην Ιταλία και από εκεί οργάνωναν όλες τις μεταφορές. Όπως τόνισε, ο κάθε μεταφορέας  έκανε ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο κάθε φορά που μετέφερε τα ναρκωτικά, χωρίς όμως επιστροφή.
Τα μέλη που συμμετείχαν στο κύκλωμα κατάπιναν τις κάψουλες με τις ουσίες και στη συνέχεια έφταναν στο αεροδρόμιο ή στον προορισμό επιλογής. Στη συνέχεια άλλα μέλη τους μετέφεραν σε σημεία προκειμένου να αποβάλουν τις κάψουλες από τον οργανισμό τους και να προχωρήσει έτσι το «πλασάρισμα» στις πιάτσες.
Σε κάποιες περιπτώσεις δε, οι μεταφορείς ταξίδευαν οι ίδιοι με χρήματα του καρτέλ προς την Ολλανδία, κι εκεί αγόραζαν τα ναρκωτικά προκειμένου να τα μεταφέρουν στις χώρες προορισμού αλλά όχι αεροπορικώς. 
Ο Πολωνός που συνεργάστηκε με την ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με τον Ιταλό συνταγματάρχη, σημαντικό ρόλο στην εξάρθρωση του κυκλώματος φέρεται να είχε ένας Πολωνός μεταφορέας, ο οποίος συνελήφθη στην Αθήνα και συνεργάστηκε με τις Ελληνικές Αρχές. Όπως επισημαίνει ο Ιταλός αξιωματικός, το 2018 συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, δύο Πολωνοί μεταφορείς του συγκεκριμένου κυκλώματος.
Οι συλληφθέντες μόλις είχαν αφιχθεί από το Άμστερνταμ με ποσότητες ναρκωτικών. Ο ένας από τους δύο, ο οποίος ήταν αυτός που συνεργάστηκε, ανέφερε στις Ελληνικές Αρχές πως στην ίδια πτήση υπήρχε και τρίτος μεταφορέας, Νιγηριανός, ο οποίος είχε προορισμό το αεροδρόμιο της Μπολόνια στην Ιταλία.
Η σύλληψη του συγκεκριμένου Νιγηριανού στην Ιταλία υπήρξε σημαντική, αφού οι Αρχές της γειτονικής χώρας κατάφεραν και απέσπασαν σημαντικές πληροφορίες για την εγκληματική οργάνωση.
Για την εξάρθρωση του κυκλώματος συνεργάστηκαν κατά το διάστημα των ερευνών οι Αρχές και των χωρών της Ισπανίας, της Μάλτας και της Γαλλίας.
Η επιχείρηση ονομάστηκε «Charles de Gaulle» και οργανώθηκε από την Αστυνομία Οικονομικού Εγκλήματος της Ιταλίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Καταπολέμησης της Μαφίας υπό την καθοδήγηση της εισαγγελίας του Μπέργκαμο.
Το συγκεκριμένο κύκλωμα, όπως αναφέρουν οι Ιταλικές Αρχές, δρούσε αυτόνομα, χωρίς τη συνεργασία άλλων εγκληματικών ομάδων και εκτός από τους δύο Πολωνούς μεταφορείς, αποτελείτο μόνο από Νιγηριανούς.  

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια