Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όλες οι λεπτομέρειες από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΑΣΥ

Παραθέτουμε ανακοίνωση τής ΠΟΑΣΥ: Το τελευταίο, πριν από το 29ο πανελλήνιο συνέδριο, Διοικητικό Συμβούλιο, συνεδρίασε χθες 19 Μαρτίου 2019, με βασικά θέματα την έγκριση του
Διοικητικού και του Οικονομικού Απολογισμού, καθώς και του νέου Προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας, όπως αυτά θα υποβληθούν προς έγκριση και από τους συνέδρους, ενώ τέθηκαν προς προβληματισμό και συζήτηση οι προωθούμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ενημερώνοντας το ΔΣ, ο Πρόεδρος της ΕΓ της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόριος ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, επεσήμανε την ξεχωριστή σημασία του επικείμενου συνεδρίου, καθώς, όπως είπε, το μεγάλο άρμα που λέγεται ΠΟΑΣΥ, συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής και οι Διοικητικοί Απολογισμοί αποτελούν επιβραβεύσεις της σε μια δύσκολη περίοδο. Σε αυτήν την συγκυρία, οφείλουμε να τιμήσουμε όλους όσοι διετέλεσαν Πρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς της, καθώς και όσουςαποτάχθηκαν για τη συνδικαλιστική τους δράση, ενώ σε επόμενα συνέδρια θα υπάρξουν ανάλογες βραβεύσεις και για άλλους πρωτεργάτες Πρωτοβαθμίων Ενώσεων κλπ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι οι προωθούμενες αλλαγές για τη λεγόμενη «ηπιοποίηση» ορισμένων ποινικών διατάξεων δεν μας βρίσκουν αντίθετους, ως εκπρόσωποι όμως μιας κατηγορίας εργαζομένων που επιτελεί ένα επικίνδυνο λειτούργημα, χωρίς να αναγνωρίζεται από την πολιτεία ως τέτοιο, και μάλιστα, καταγράφοντας εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες από βίαιες επιθέσεις, πρέπει να πάρουμε ξεκάθαρα θέση για να προστατέψουμε τους συναδέλφους μας. Επίσης, να εξετάσουμε αν τίθενται και ηθικά ζητήματα για την κοινωνία όσον αφορά ορισμένες κατηγορίες κολάσιμων πράξεων με ιδιαίτερη κοινωνική απαξία (βιασμοί, παιδεραστία κλπ). Μέχρι την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του προτεινόμενου σχεδίου, στις 27 Μαρτίου, οφείλουμε να συγκεντρώσουμε παρατηρήσεις και προτάσεις ώστε να συμμετάσχουμε σε αυτήν σε συνεργασία με τον νομικό μας σύμβουλο κ. Χάρη ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, ο οποίος θα συντάξει ολοκληρωμένη αναφορά με τις θέσεις μας.
Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ παρουσίασε συνοπτικά ταπεπραγμένα του Δ.Σ. από το 28ο συνέδριο έως και σήμερα, ενώ έκανε ιδιαίτερες αναφορές στην άψογη λειτουργία της Ομοσπονδίας, στη διαρκή πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα (αποφάσεις ΣτΕ, μάχιμη 5ετία, μη περικοπή μερισμάτων ΜΤΣ, κάρτες ελεύθερης μετακίνησης με τα ΜΜΜ, αποζημίωση δοκίμων, αποδέσμευση από Λευκίμμη, επίλυση προβλήματος στέγασης στη Ζάκυνθο, δρομολόγηση αναβάθμισης σχολών και αποχώρησης της αστυνομίας από τα γήπεδα, τροπολογία για τα νυχτερινά, συμμετοχή αποκλεισθέντων στις εξεταστικές διαδικασίες κ.α).
Συμπληρωματικά, αναφερόμενος στο Διοικητικό Απολογισμό, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Βασίλειος ΠΑΝΤΑΖΗΣ, ενημέρωσε το Δ.Σ. ότι στις 8 Μαρτίου 2019 το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης δημοσιοποίησε σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν και τους εργαζόμενους στην Ελληνική Αστυνομία και ως Ομοσπονδίααντιμετωπίζουμε τα στρεβλά σημεία που έχουμε εντοπίσει. Επίσης, ότι στις 15 Μαρτίου 2019 και μετά από καθυστέρηση ενός μήνα, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β-906 η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση για την αποδέσμευση κεφαλαίων  του ΤΕΑΠΑΣΑ και συνεπώς τη χορήγηση προσωπικών δανείων έτους 2019, ένα θέμα που αναδείξαμε έγκαιρα, ασκώντας τη δέουσα πίεση, τόσο στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, όσο και στην ίδια την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Ο Διοικητικός Απολογισμός τέθηκε στη συνέχεια σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Η αναλυτική παρουσίαση του Οικονομικού Απολογισμού και του νέου Προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας με βάση και την Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, έγινε από τον Ταμία κ. Γιώργο ΚΟΥΛΙΑΚΗ, ο οποίος τόνισε ότι στον ένα χρόνο που πέρασε από το προηγούμενο συνέδριο, έχουμε νέο πλεονασματικό προϋπολογισμό κατά 150.000 ευρώ περίπου, χάριν της ορθής διαχείρισης τόσο των αποθεματικών όσο και των συνδρομών των μελών των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων. Ακολούθησε η έγκρισή τους κατά πλειοψηφία.
Τέλος, μετά από εισήγηση του Νομικού Συμβούλου, έγινε αναλυτική συζήτηση για τις προωθούμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας τονίστηκε ότι η Ομοσπονδία δεν πρέπει να απουσιάζει από τη διαβούλευση όχι μόνο διότι αφορούν και τους αστυνομικούς, ως εργαζόμενους που πρέπει να απολαμβάνουν της δέουσας προστασίας, εφόσον βρίσκονται στο στόχαστρο εγκληματικών στοιχείων και συμπεριφορών, αλλά και διότι, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, ενδιαφέρονται να έχουν λόγο και θέση για τα ζητήματα της ανομίας, της εγκληματικότητας και της απονομής δικαιοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη ότι, ναι μεν είναι αναγκαίες οι αλλαγές, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αποβούν εις βάρος των αστυνομικών, πόσω δε μάλλον της ίδιας της κοινωνίας, στο όνομα του δήθεν εκσυγχρονισμού της ποινικής δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της.
Ειδικότερα διακυβεύματα που συζητήθηκαν, αφορούσαν μεταξύ άλλων και τα άρθρα 272 (εκρηκτικές ύλες - μολότωφ), 315Α («ιδιώνυμο αδίκημα» για αστυνομικούς), 155 (επιδόσεις), 382 (διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και επαναφορά της καταργηθείσας διάταξης περί «κουκούλας») κ.λπ.
Η Ομοσπονδία, προχωρά στη διοργάνωση του 29ου τακτικού της συνεδρίου την προσεχή εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη (26, 27 & 28 Μαρτίου 2019) με κεντρικό σύνθημα: 30 χρόνια ΠΟΑΣΥ, 30 χρόνια όλοι μαζί. Μας ενώνουν πολλά και τίποτα δεν μας χωρίζει!
Διδασκόμενη από την 30χρονη ιστορία μας, οπλισμένοι με τις αποφάσεις των συνέδρων, με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία για το αύριο, ανοίγουμε νέες σελίδες στον αστυνομικό συνδικαλισμό για το καλό των συναδέλφωνκαι των συμπολιτών μας.
Μας αξίζουν καλύτερες μέρες!
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια