Γιατί πονάει το στήθος κατά την περίοδο; Πώς θα το αντιμετωπίσετε;


Πριν την εμμηνόρροια, πολλές γυναίκες εκδηλώνουν διάφορες ενοχλήσεις, όπως φούσκωμα, πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης, νευρικότητα, πόνους στο σώμα, αλλά και στο στήθος.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της Mayo Clinic, οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου ενδέχεται να οδηγήσουν σε διόγκωση του μαστού. Μάλιστα η ποσότητα της προγεστερόνης κορυφώνεται περίπου την 21η ημέρα (σε έναν κύκλο 28 ημερών). Αυτό προκαλεί αύξηση των λοβών του μαστού (γαλακτοφόροι αδένες).

Να σημειωθεί εδώ ότι η συχνότητα των πόνων μπορεί να είναι μικρότερη σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.

Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται:
  • το οικογενειακό ιστορικό,
  • μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και
  • η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης.

Οι περισσότερες γυναίκες εκδηλώνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο επάνω και πλαϊνό τμήμα του μαστού, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις η ενόχληση είναι γενικευμένη σε όλο το στήθος ή ακόμη και μέχρι τη μασχάλη, αφού δεν αποκλείεται ο ιστός του μαστού να εκτείνεται μέχρι και αυτήν την περιοχή.

Τι να κάνετε

Για να αποφύγετε πόνο και ενοχλήσεις, φροντίστε τις ημέρες πριν την περίοδο να φοράτε ένα ιδιαίτερα άνετο σουτιέν που παρέχει επαρκή υποστήριξη στο στήθος. Εάν ο πόνος είναι έντονος μη διστάσετε να πάρετε παυσίπονο, ενώ και η ελαφριά σωματική άσκηση βοηθά ώστε τα συμπτώματα να είναι πιο ήπια.

Ορισμένες γυναίκες βρίσκουν βοηθητικές και τις διατροφικές παρεμβάσεις, συγκεκριμένα τον περιορισμό της πρόσληψης καφεΐνης, αλατιού και λιπαρών φαγητών.

Η ευαισθησία του στήθους τυπικά υποχωρεί από την πρώτη μέρα της περιόδου και μετά. Εάν ο πόνος επιμένει για αρκετές μέρες ή βδομάδες, αυξάνεται σε ένταση ή εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του στήθους, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Πηγή: healthreport.gr
_