Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το σπάσιμο των ισοβίων «περιλαμβάνει» και μεγαλο-καταχραστές του δημοσίου που δικάζονται ήδη

Μεγαλο-καταχραστές του δημοσίου που δικάζονται ήδη θα γλιτώσουν το ενδεχόμενο επιβολής της ισόβιας κάθειρξης με βάση τον αναμορφωμένο Ποινικό Κώδικα. Το ίδιο βέβαια θα συμβεί και
με περιπτώσεις όπως καθαρίστριες που βρέθηκαν να δικάζονται και να καταλήγουν στις φυλακές με τις διατάξεις του περίφημου 160850. Η αναμόρφωση του κώδικα, επιβεβλημένη κατά τους νομικούς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, όταν δημοσιοποιηθούν τα ονόματα αυτών που θα τύχουν ευνοϊκότερης  μεταχείρισης.
Οι αλλαγές 
Μετά από 70 χρόνια καταργείται ο νόμος περί καταχραστών του δημοσίου (1608/50) που προέβλεπε έως και ισόβια για τους παραβάτες, «είτε ήταν τα λευκά κολάρα, είτε τα γάντια μιας καθαρίστριας», όπως είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχ. Καλογήρου.
Έτσι, η ποινή της ισοβίου καταργείται (για όλα τα οικονομικά εγκλήματα) και ανώτατη ποινή θα είναι έως 15 χρόνια, ενώ προβλέπεται ειδική παραγραφή 20ετίας. Επιπλέον, στην περίπτωση που αποκαθιστούν πλήρως τη ζημιά που έχουν προκαλέσει, θα έχουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις προβλέπεται απαλλαγή.
Οι αλλαγές στους Κώδικες Ποινικής Δικονομίας και στον Ποινικό Κώδικα παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου και  ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ποινικολόγος Χριστόφορος Αργυρόπουλος, είπε, πως η αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για τους καταχραστές του Δημοσίου, κρίθηκε αναγκαία λόγω των δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν, όπως με την περίπτωση της καθαρίστριας από τον Βόλο η οποία οδηγήθηκε στη φυλακή.
Ποιοι θα είναι αυτοί
Τι ορίζει ο νέος κώδικας, ο οποίος έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, για τους καταχραστές του δημοσίου; Ως τέτοιος θα ορίζεται αυτός που με τις παράνομες συμπεριφορές του (σ.σ. απιστίες, πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις και άλλα αδικήματα) προκαλεί ζημιά στο δημόσιο.
Μάλιστα, κρίθηκε αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι ως δημόσιο ορίζεται, στον νέο Ποινικό Κώδικα, το δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις δεν αφορούν φορείς ιδιωτικής νομικής φύσεως οι οποίοι ενδεχομένως διαχειρίζονται δημόσια περιουσία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Σε ό,τι αφορά τους καταχραστές του δημοσίου, οι νέες διατάξεις που αφορούν στο σύνολο των παραβατών της ποινικής νομοθεσίας (πλημμελήματα και κυρίως κακουργήματα) περιλαμβάνουν και τους καταχραστές.
Θα υπάρξουν απαλλαγές
Θεωρείται δεδομένο πως οι αλλαγές αυτές θα ευνοήσουν πολλούς (ήδη) κατηγορούμενους που κινδυνεύουν με ισόβια, αλλά εφόσον η δίκη τους δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουν τη νομική δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη σχετική διάταξη. Δηλαδή, αν η δίκη με βάση τον 1608/50 δεν έχει ολοκληρωθεί και οι νέες διατάξεις ψηφιστούν πριν εκδοθεί απόφαση, θα εφαρμοστεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ο νέος ευνοϊκότερος νόμος. Θα υπάρξει όμως και μεταβατική διάταξη.
Σύμφωνα μ  τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τους καταχραστές του δημοσίου, προβλέπεται η διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης η οποία θα ισχύει για όλα τα κακουργήματα. Δηλαδή, ο διωκόμενος έχει δικαίωμα μέχρι και το ακροατήριο να πληρώσει, να αποκαταστήσει τη ζημία που προκάλεσε και να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης ή και να αθωωθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται ειδική παραγραφή 20 χρόνων (αυξάνεται δηλαδή ο χρόνος παραγραφής) για τα αδικήματα σε βάρος του δημοσίου.
Διευκρινίστηκε πάντως, πως για τους καταχραστές του δημοσίου, υπάρχει και η αυστηρή νομοθεσία για το ξέπλυμα που προβλέπει δημεύσεις και χρηματικές ποινές ανάλογες με τη ζημιά που έχουν προκαλέσει σε βάρος του δημοσίου.


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια