Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νίκος Μαυραγάνης: Πώς η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα «γκριζάρει» το Ανατολικό Αιγαίο

Συμφωνούμε όλοι νομίζω, ότι η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων της Χώρας μας είναι εξέχουσας σημασίας για την Κοινωνία και τους συνανθρώπους μας, την Οικονομία, αλλά και την
Γεωπολιτική ισχύ της Ελλάδας.
Από το 1936 (ν.230/1936), που η Ελλάδα όρισε την Αιγιαλίτιδα Ζώνη της στα 6 ν.μ. και το 1995 (ν. 2321/1995) οπότε η Χώρα μας    επιφυλάχθηκε ρητά (να επεκτείνει τα 6 στα 12 ν.μ.) και συγχρόνως κύρωσε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ή ΑΠΟΦΥΓΗ «γκριζαρίσματος» ζωνών του Αιγαίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας κατάλληλων γεωπολιτικών συσχετισμών, οι οποίοι θα καταλήξουν στην πολυπόθητη εξόρυξη  των υδρογονανθράκων μας.
Αναλύει 
ο δικηγόρος 
Νίκος 
Μαυραγάνης*
Εν καιρώ Ειρήνης εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη των Θαλασσίων Χωρικών Υδάτων μας διαδραματίζει το Λιμενικό Σώμα, που ασκεί τις καθοριζόμενες (π.δ. 67/2011) αρμοδιότητές του στη Διάσωση, αλλά και τον έλεγχο της ΑΛΙΕΙΑΣ, πέραν των λοιπών αρμοδιοτήτων του στον τομέα της τρομοκρατίας (κρατική ασφάλεια) και της δίωξης εγκλημάτων ναρκωτικών και κατά της ζωής και των περιουσιακών δικαιωμάτων κ.λπ. (δημόσια ασφάλεια – δίωξη ναρκωτικών).
Η Τουρκία – είναι εξαιρετικά γνωστό σε όλους μας – ότι μία από τις λεγόμενες «υβριδικές», δηλαδή καλυμμένες, μεθόδους, που χρησιμοποιεί , για   να «γκριζάρει» τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα (της αιγιαλίτιδας, ή της εν δυνάμει ΑΟΖ μας) είναι η «ευχή» της ……… τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη να αλιεύουν, ΧΩΡΙΣ στην πράξη και επιτόπου αντίδραση, εντός των Χωρικών Υδάτων μας!
Έως σήμερα το Λιμενικό Σώμα, με τις όποιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό έχει, προσπαθούσε να ανταπεξέλθει στα δύσκολα καθήκοντά του, όταν Έλληνες αλιείς, ή λοιποί πολίτες κατήγγειλαν παράνομη αλιεία αλλοδαπών – τουρκικών αλιευτικών στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα.
Τί συνέβαινε δηλαδή στην πράξη ;
Έλληνες αλιείς, ή λοιποί πολίτες κατήγγειλαν, ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΙ ΕΝ ΠΛΩ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΣΑ, ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΑΜΕΣΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ , ότι ΑΛΛΟΔΑΠΑ – ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ σκάφη αλιεύουν παράνομα ΕΝΤΟΣ της Ελληνικής Αιγιαλίτιδας Ζώνης ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 401 του ποινικού κώδικα!
Φυσικά σε αυτή την περίπτωση το Ελληνικό Λιμενικό, επειδή επρόκειτο για ποινικό αδίκημα, που διωκόταν ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ (χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί μήνυση), ήταν υποχρεωμένο να κινηθεί άμεσα για ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ των Τουρκικών Αλιευτικών στο πλαίσιο της ΑΥΤΟΦΩΡΗΣ ΤΕΛΕΣΗΣ.
Δυστυχώς όμως – σε αυτή την τόσο κρίσιμη και κομβική συγκυρία για τα Εθνικά μας Ζητήματα και ειδικά για το status quo του Αιγαίου και της Εκμετάλλευσης των Υδρογονανθράκων μας – σε κάποιους εκ των ιθυνόντων του Υπουργείου Δικαιοσύνης τα παραπάνω διέλαθαν της προσοχής τους.
Συγκεκριμένα, στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ!
Ίσως (πιθανόν από φόρτο εργασίας) κάποιοι ακόμη ΔΕΝ έχουν κατανοήσει, ότι, μετά την παραπάνω ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ, η μόνη παραβίαση που θα τελείται κατ’ αρχήν από τα Τουρκικά Αλιευτικά, που θα βρίσκονται εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, θα είναι ΑΠΛΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ, δηλαδή η άνευ αδείας αλιεία, ΣΑΝ ΝΑ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ!!!
Με την ελπίδα να κατανοηθεί από κάποιους, ότι στο Αιγαίο ΔΕΝ ταιριάζει το «γκρίζο», ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων… «εις το επανιδείν».
*Δικηγόρος- πρώην υπουργός
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια