Παλαιστές Σούμο: Πώς καταφέρνουν να διατηρούνται υγιείς παρόλο που καταναλώνουν καθημερινά 7.000 θερμίδες;Το τεράστιο μέγεθός τους και η ενδυμασία τους είναι χαρακτηριστικά στοιχεία των παλαιστών Σούμο.

Μάλιστα, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά τη διατροφή τους, που περιλαμβάνει έως και 7.000 θερμίδες ημερησίως, παραμένουν υγιείς. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στο άθλημά τους, καθώς η δίαιτά τους έχει στόχο όχι μόνο να παχύνουν, αλλά ταυτόχρονα να είναι υγιείς και γεμάτοι ενέργεια. Είναι οι μεγαλύτεροι σταρ της Ιαπωνίας και τους λατρεύουν σαν είδωλα. Δημιουργούν τεράστιες περιουσίες, παντρεύονται διάσημα μοντέλα και τα τελευταία χρόνια μπορούν να γίνουν Σούμο και μη Ιάπωνες πολίτες.

Κανονικά, τα άτομα με παχυσαρκία αποθηκεύουν ένα μέρος του επιπλέον λίπους τους βαθιά μέσα στην κοιλιακή χώρα, γύρω από το πάγκρεας, το ήπαρ και τα άλλα ζωτικά όργανα. Αυτό ονομάζεται σπλαχνικό λίπος. Μολύνει το αίμα με μόρια που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές προσβολές.


Αλλά οι παλαιστές σούμο δεν υποφέρουν συνήθως από αυτά τα συμπτώματα. Ποιο είναι το κόλπο τους; Οι εξετάσεις CT αποκαλύπτουν ότι οι παλαιστές Σούμο δεν έχουν πολύ σπλαχνικό λίπος.

Αντ’ αυτού, αποθηκεύουν το μεγαλύτερο μέρος του λίπους τους ακριβώς κάτω από το δέρμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι παλαιστές Σούμο είναι υγιείς. Έχουν φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων και απροσδόκητα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το μυστικό τους για την ακρίβεια, κρύβεται, σύμφωνα με μελέτες, στην έντονη άσκηση που μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους. Βασικά, έχει να κάνει με το πώς η άσκηση αυξάνει μια ορμόνη που ονομάζεται αδιπονεκτίνη.

Η αδιπονεκτίνη καθοδηγεί τα μόρια γλυκόζης και λίπους από την κυκλοφορία του αίματός μας, όπου θα μπορούσαν να γίνουν σπλαχνικό λίπος.

Οι παλαιστές Σούμο κάνουν πολύ έντονη άσκηση. Η προπόνηση ξεκινάει ήδη από τις 5 το πρωί και μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης, που ονομάζεται butsukari-geiko, οι παλαιστές χτυπούν επανειλημμένα και πιέζουν ο ένας τον άλλον μέχρι να καταρρεύσουν στο πάτωμα από την εξάντληση. Φυσικά, υπάρχει και ο αγώνας, όπου οι παλαιστές προσπαθούν να σπρώξουν τον αντίπαλό τους έξω από το δαχτυλίδι ή να τους αναγκάσουν να αγγίξουν το έδαφος με οποιοδήποτε μέρος του σώματος εκτός από τα πέλματα των ποδιών τους.

Πηγή: voicenews.gr
_