Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

“Δώρο ή κατάρα” για την Κύπρο το μεγάλο κοίτασμα που βρέθηκε στο οικόπεδο 10;

Aναδημοσιεύουμε από militaire.gr




“Δώρο ή κατάρα” το κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ; Η ποσότητα προσδιορίζεται από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη που έχει εντοπιστεί στην περιοχή. Δεν πρόκειται για “κοίτασμα μαμούθ” ,αλλά οπωσδήποτε δίνει μεγάλες δυνατότητες στην Κύπρο. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να προκαλέσει και μεγαλύτερες πιέσεις από την Τουρκία. Όχι για το οικόπεδο 10 που είναι “καπαρωμένο” από την Exxon Mobil αλλά για άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Τα όσα συμβαίνουν και όσα ενδεχομένων συμβούν δεν αφήνουν αδιάφορη την Ελλάδα. Όχι μόνο λόγω της σχέσης με την Κύπρο, αλλά γιατί θα αποτελέσουν προηγούμενο όταν θα αποφασίσουμε να οριοθετήσουμε και να ανακηρύξουμε ΑΟΖ.

Η Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να παριστάνει τη “μύγα στο ρουθούνι” όλων των μεγάλων χωρών που έχουν μεγάλα συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ετοιμάζονται να αντλήσουν δισεκατομμύρια από την κυπριακή ΑΟΖ και όλη αυτή η στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή μόνο ευχάριστη και χρήσιμη δεν είναι.

Όσοι πιστεύουν ότι οι “μεγάλοι” θα πάρουν 100% το μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των Τούρκων ,μάλλον θα πρέπει να ΄ναι πολύ αισιόδοξοι. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν αρχίσει να τρέχουν τα σενάρια για συνομιλίες για το Κυπριακό που συνοδεύονται υπογείως με τη βεβαιότητα “λύσης”.
Όπως και να ΄χει θα ΄ναι μάλλον απίθανο να αποφύγουμε το κλίμα έντασης πέριξ της Κύπρου, η οποία μπορεί διπλωματικά να ΄χει κάνει εξαιρετική δουλειά, στρατιωτικά όμως έχει παραμείνει αδύναμη. Με δική της επιλογή…

Ακόμη κι αν οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ αποφασίσει να “σπάσει” το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, είναι μάλλον αργά για να μιλήσουμε για σοβαρή στρατιωτική ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το βάρος της στρατιωτικής της κάλυψης εξακολουθεί να πέφτει στην Ελλάδα η οποία ποτέ δεν βοηθήθηκε όπως και όσο θα ΄πρεπε από την Λευκωσία. Υπήρξαν ευκαιρίες που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είχε γίνει.

Όλα αυτά όμως είναι πλέον παρελθόν και θα πρέπει να ασχοληθούμε με το παρόν και κυρίως με το μέλλον. Η Κύπρος βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι του εισβολέα της. Σε μεγάλο βαθμό είναι στο χέρι της να απαντήσει στο ερώτημα που θέσαμε στην αρχή δίνοντας στην πράξη την απάντηση: να αποτελέσει το κοίτασμα του οικοπέδου 10 ένα δώρο που θα τη βοηθήσει να προχωρήσει μπροστά.

πηγή: militaire.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια