Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Oδηγίες της ΠΟΑΞΙΑ για τη διεκδίκηση επιδομάτων εορτών και αδείας


Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας

Η Ομοσπονδία μας, με αφορμή και την εκδίκαση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως προς την αντισυνταγματικότητα ή μη της πλήρους κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας, αλλά και λόγω ότι τα μέλη μας έχουν υποβάλλει αιτήσεις προς τη Δνση Χρηματικού για την πληρωμή αυτών, με σκοπό της διακοπή της παραγραφής, σας ενημερώνει για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί

Όπως είναι γνωστό, μεταξύ των πρώτων μέτρων που λήφθηκαν με το Μνημόνιο Ι (Ν.3845/2010) ήταν η μείωση των επιδομάτων εορτών στα ποσά των 500 € για δώρο Χριστουγέννων, 250 € για δώρο Πάσχα και 250 € για επίδομα άδειας, για όλους όσοι μισθοδοτούνται από το Δημόσιο (δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλους). Τα επιδόματα αυτά είχαν διατηρηθεί σε αυτό το εφάπαξ ποσό (το Δώρο Χριστουγέννων ήταν 500 Ευρώ, το Δώρο Πάσχα ήταν 250 Ευρώ και το επίδομα αδείας ήταν επίσης 250 Ευρώ) και με το μισθολόγιο του Ν.4024/2011 και σύμφωνα με τα όσα εκεί ορίζονταν, δηλαδή καταβολή σε όσους ελάμβαναν κατά μέσο όρο μηνιαίως αποδοχές έως 3.000€. Στη συνέχεια με το Ν.4093/2012 υποπαρ. Γ.1, εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου ΙΙ, καταργήθηκαν ολοσχερώς τα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους μισθοδοτούμενους από το Δημόσιο υπαλλήλους, δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Βάσει των υπ’ αρ. 2287 έως και 2290/2015 αποφάσεων της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν κριθεί αμετακλήτως αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις που επιβλήθηκαν βάσει των Νόμων 4052/2012 και 4093/2012 συμπεριλαμβανομένης και της ολοσχερούς κατάργησης των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και των επιδομάτων αδείας.
Αναμένεται λοιπόν κατά τα ανωτέρω η κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την αντισυνταγματικότητα ή μη της κατάργησης τους αναφορικά με τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους. Η πιθανότητα λοιπόν ευδοκίμησης αγωγής εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου είναι μεγάλη.

Ως προς το ζήτημα της παραγραφής για όσους διεκδικούν αποδοχές σε βάρος του Δημοσίου, οι σχετικές αξιώσεις παραγράφονται με τη πάροδο (2) δύο ετών από τότε που γεννήθηκαν. Με την κατάθεση και επίδοση αγωγής διεκδικούμε μέχρι και δύο χρόνια πίσω.

Υπό το πρίσμα αυτό μπορούμε να διεκδικήσουμε τα Δώρα Εορτών των ετών 2017 και 2018 και λόγω της αίτησης μας περί διακοπής παραγραφής και το Δώρο Χριστουγέννων 2016.

Θεωρούμε λοιπόν ότι άμεσα θα πρέπει να προχωρήσουμε στην δικαστική διεκδίκηση τους με αγωγές για την πληρέστερη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Για το λόγο αυτό σας κοινοποιούμε σχετική προσφορά του Νομικού μας Συμβούλου ειδικά για τα μέλη μας, τα οποία θα πρέπει να απευθυνθούν στην Πρωτοβάθμια Ένωση Αξιωματικών, όπου ανήκουν, για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

  • Κατεβάστε (εδώ) την Προσφορά του Νομικού Συμβούλου της ΠΟΑΞΙΑ, περιλαμβανομένης του συνόλου των δικαιολογητικών και της διαδικασίας υποβολής αυτών.
  • Κατεβάστε (εδώ) την Εξουσιοδότηση.
  • Κατεβάστε (εδώ) το έντυπο "Στοιχεία Ενάγοντος".

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια