Εκτός από την πρόωρη γήρανση, το οξειδωτικό στρες συνδέεται
με την εμφάνιση ή επιδείνωση διαφόρων παθήσεων.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, τα
καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης,
η υπογονιμότητα, η οστεοπόρωση, το βρογχικό άσθμα, η νεφροπάθεια και οι παθήσεις
του θυρεοειδούς αδένα.
Οι κυριότεροι
παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνισή του είναι:
- η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των τροφίμων από τα χημικά λιπάσματα
- οι συσκευασίες των τροφίμων
- το άγχος και το ψυχολογικό στρες
- η λήψη τροφών φτωχών σε αντιοξειδωτικά
- οι διαταραχές του ύπνου
- το κάπνισμα
- η καθιστική ζωή ή και η υπερβολική άθληση
- οι ορμονικές διαταραχές που παρουσιάζουν οι γυναίκες ή φάρμακα που παίρνουν, όπως π.χ. για την εμμηνόπαυση και τα αντισυλληπτικά χάπια.
Αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες οι ειδικοί
συστήνουν:
- Βάλτε στο πιάτο σας σύνθετους υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια, όσπρια και ελαιόλαδο και λιγότερα ζωικά λίπη, κόκκινο κρέας.
- Φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας και την πρόσληψη τουλάχιστον 6-8 ποτηριών νερού ημερησίως.
- Επιλέξτε έναν ελαφρύ τρόπο μαγειρέματος των γευμάτων σας προτιμώντας το βράσιμο στον ατμό.
- Προσθέστε στο φαγητό σας φρέσκα αρωματικά βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα, που αυξάνουν την αντιοξειδωτική προστασία.
- Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες σκόρδου και κρεμμυδιού με το φαγητό, αφού περιέχουν πολύτιμα συστατικά και λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά.
- Χρησιμοποιείτε λεμόνι αντί ξύδι στις σαλάτες σας, λόγω του ότι έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, περιέχει βιταμίνη C και βοηθάει στην απορρόφηση ανόργανων στοιχείων που βρίσκονται σε λαχανικά, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.
- Δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας το λιναρόσπορο, τα ξηρά δαμάσκηνα, τα πράσα, το μπρόκολο, το ρόδι, τα καρύδια.
- Καταναλώνετε περισσότερες φυτικές τροφές και λιγότερες ζωικές, προτιμώντας τις μη κατεργασμένες τροφές αντί για τις βιομηχανοποιημένες και τις βιολογικές αντί για τις συµβατικές.
- Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ καλά µε ζεστό νερό και τρώτε τα φρούτα μόνα τους και όχι ως επιδόρπιο μετά τα κυρίως γεύματα.
- Αποφύγετε τον καφέ -μέχρι 2 δόσεις την ημέρα- (προτιμήστε το τσάι), το αλκοόλ (προτιμήστε το κρασί), τα ανθρακούχα ποτά, τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες.
Πηγή: healthreport.gr
_
0 Σχόλια