Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το Μάτι και οι κρίσεις στην Πυροσβεστική


Η τραγωδία της 23ης Ιουλίου στο Μάτι καθόρισε όχι μόνο τις κρίσεις αλλά και τις τοποθετήσεις των αξιωματικών της Πυροσβεστικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χθεσινή απομάκρυνση του
αντιπυράρχου Χρήστου Καλογερόπουλου από το τιμόνι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) και η τοποθέτησή του ως επικεφαλής στον 2ο πυροσβεστικό σταθμό Αθηνών. Η ΔΑΕΕ είχε αναλάβει την έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική και είχε την τελική ευθύνη για την ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της φωτιάς. Πηγές εντός της Πυροσβεστικής συνδέουν τη μετακίνηση του κ. Καλογερόπουλου με πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ο ένας από τους δύο υπαλλήλους που εμφανίζονται να έχουν συντάξει την έκθεση αυτοψίας για την πυρκαγιά στην πραγματικότητα δεν ήταν παρών στην έρευνα στο Νταού Πεντέλης, αλλά βρισκόταν στην Κεφαλονιά. Το θέμα, λόγω της σοβαρότητάς του, είχε τεθεί υπόψη των εισαγγελέων που ερευνούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την τραγωδία. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης επισημαίνουν ότι πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών, η ΔΑΕΕ είχε υποπέσει σε ένα μακάβριο σφάλμα δίνοντας σε μία από τις οικογένειες των θυμάτων λάθος σορό. Προκειμένου μάλιστα να αποκατασταθεί το σφάλμα, είχε χρειαστεί να γίνει εκταφή της σορού από το νεκροταφείο Περιστερίου, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.





 Πάντως, σύμφωνα με άλλες πηγές ενημέρωσης, η μετακίνηση του κ. Καλογερόπουλου δεν συνδέεται με τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού και αποφασίστηκε έπειτα από δικό του αίτημα στην ηγεσία του Σώματος, για προσωπικούς λόγους.    

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων, στελέχη της Πυροσβεστικής συσχετίζουν με την εν εξελίξει έρευνα για την πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής και τη μετακίνηση του αντιπυράρχου Χρήστου Λάμπρη, από τη θέση του εναερίου συντονιστή σε αυτήν του διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Αθήνας. Ενώπιον του εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίου, ο κ. Λάμπρης είχε καταθέσει ότι είχε έγκαιρα ενημερώσει για την επικινδυνότητα και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό και νυν αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο. Οσοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις επιλογές του σημερινού επικεφαλής του σώματος (συγκαταλέγεται μεταξύ των οιονεί κατηγορουμένων) θεωρούν ότι η τοποθέτηση του κ. Λάμπρη στην «ηλεκτρική καρέκλα» του τομεάρχη Αθήνας έχει στόχο την υπηρεσιακή του φθορά. Ο αντιπύραρχος εξάλλου δεν έχει συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια υπηρεσίας και επομένως δεν είναι δυνατή η αποστρατεία του. Παρόμοια χαρακτηριστικά έχουν ακόμα η μετακίνηση του μέχρι πρότινος διοικητή Νέας Μάκρης και η υποβάθμιση του επικεφαλής του 12ου πυροσβεστικού σταθμού, που με τις καταθέσεις του στην Εισαγγελία έθιξε την ηγεσία του σώματος.
Τον δρόμο της αποστρατείας, ταυτόχρονα, πήραν ο μέχρι πρότινος διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Γιάννης Φωστιέρης, ο προϊστάμενος του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Φίλιππος Παντελεάκος και ο επιτελάρχης Γιάννης Ράμφος, που είχαν συμμετοχή στη διαχείριση της πυρκαγιάς και κλήθηκαν να παράσχουν εξηγήσεις στην Εισαγγελία με την ιδιότητα των υπόπτων. Εντονες συζητήσεις πυροδότησαν και οι προαγωγές συγκεκριμένων αξιωματικών. Και αυτό, διότι κάποιοι εκ των προαχθέντων χαρακτηρίζονται «εκλεκτοί» όχι μόνο του σημερινού αρχηγού του σώματος αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.


Γιάννης Σουλιώτης
kathimerini.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια