Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Λιποθυμάτε στη θέα του αίματος; Γιατί συμβαίνει αυτό;



Πολλοί άνθρωποι στη θέα του αίματος λιποθυμούν. Η αντίδραση αυτή, εκτός του ότι δυσκολεύει την καθημερινότητά τους, τους αφαιρεί τη δυνατότητα να δώσουν και αίμα όταν παρίσταται ανάγκη.

Μέχρι πρότινος τα ακριβή αίτια της συγκεκριμένης αντίδρασης παρέμεναν άγνωστα και οι ψυχολόγοι από την πλευρά τους αναζητούσαν την προγραμματική αιτία του φαινομένου. Πρόσφατα ο Αμερικανός καθηγητής κλινικής ψυχολογίας Tyler C. Ralston απέδειξε ότι η φοβία αυτή οφείλεται σε έναν εξελικτικό μηχανισμό του ανθρώπου.

Η βασική ιδέα εντοπίζεται πίσω στο χρόνο, στην απειλή ανθρώπου από άνθρωπο με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου, κατά τη διάρκεια του οποίου μια γενετική διαφοροποίηση «επέτρεπε» σε κάποιους να λιποθυμούν ως αντίδραση. Αυτή η αντίδραση έκανε τον επιτιθέμενο να θεωρεί το υποψήφιο θύμα του ήδη νεκρό και να αποσύρεται.

Η λιποθυμία, που συνδέεται επίσης με την απότομη πτώση της πίεσης του αίματος, επέτρεπε στους τραυματισμένους να αποφύγουν το θάνατο από αιμορραγία. Με το πέρασμα των ετών δημιουργήθηκε το γονίδιο της «λιποθυμίας».

Ενώ αυτός ο μηχανισμός αποδείχτηκε σωτήριος για τους προγόνους μας, σήμερα εμφανίζεται ως τροχοπέδη για κάποιους, ακόμη και στις απλές εκείνες περιπτώσεις της λήψης αίματος ή της αιμορραγίας από μια εκδορά.

Νέες τεχνικές

Πλέον οι ψυχολόγοι έχουν καταλήξει σε τρόπους χειρισμού του φόβου με μεθόδους που βασίζονται στη χαλάρωση και την εκπαίδευση προς τη διαχείριση της αντίδρασης (συμπεριφοριστική θεραπεία).

Η γενική οδηγία είναι πως το άτομο εφαρμόζει συγκεκριμένες τεχνικές έντασης/σύσφιξης κάποιων μυϊκών ομάδων για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να αυξηθεί η πίεση στο αίμα και να αποφευχθεί η λιποθυμία.

Τέλος, ορισμένοι θεραπευτές εκθέτουν το άτομο στο ερέθισμα που του προκαλεί τη λιποθυμία με έμμεσο τρόπο, όπως με βίντεο από λήψεις αίματος, ώσπου τελικά χαλιναγωγεί τη φοβία του.


Πηγή: healthreport.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια