Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θεόδωρος Πασπάλης : Εφικτή η διεκδίκηση των Δώρων από τους Δόκιμους Υπαστυνόμους υπό προϋποθέσεις

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα των ημερών του αστυνομικού προσωπικού είναι η διεκδίκηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας . Στη Σχολή Αξιωματικών  Ελληνικής Αστυνομίας εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή 450 Δόκιμοι Υπαστυνόμοι και μελλοντικοί Αξιωματικοί , οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στο έμψυχο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ. . Δε θα μπορούσε λοιπόν να μη τεθεί το ερώτημα «Δικαιούνται οι Δόκιμοι Υπαστυνόμοι να συμμετέχουν στις αγωγές για τη διεκδίκηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας? » . Η απάντηση είναι «Μπορούν υπό προϋποθέσεις» .
Φυσικά δε τίθεται κανένας προβληματισμός , όσον αφορά τους Δόκιμους Υπαστυνόμους που προέρχονται από το Σώμα , υπηρετούσαν δηλαδή στην Ελληνική Αστυνομία πριν εισαχθούν στη Σ.Α.Ε.Α. . Αυτοί δικαιούνται να συμμετέχουν όντας μόνιμο προσωπικό . Ο προβληματισμός έγκειται στους εξ ιδιωτών , δηλαδή σε αυτούς που εισήχθησαν κατευθείαν στη Σχολή από το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων .
Όταν ασκείται μια αγωγή , ως σκοπό έχει την εφαρμογή του προγενέστερου νόμου και όχι του ισχύοντος , όπως γίνεται για τη διεκδίκηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας . Χρονολογικά οι νόμοι έχουν ως εξής :
Ν. 3845/2010 : Η μετατροπή των δώρων σε 500 ευρώ των Χριστουγέννων , 250 ευρώ του Πάσχα και 250 του επιδόματος αδείας .
Ν. 4093/2012 : Η κατάργηση της καταβολής των δώρων .
Ν. 4472/2017 : Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου .
Συνεπώς , όσοι εισήχθησαν από το 2017 και έπειτα , δεν έχουν δικαίωμα διεκδίκησης καθώς ο προγενέστερος νόμος είναι του 2012 , με τον οποίο καταργούνται τα δώρα . Δικαίωμα διεκδίκησης έχουν αυτοί που εισήχθησαν από το 2016 και πριν , διότι ο προγενέστερος νόμος είναι αυτός του 2010 , με τον οποίο τροποποιήθηκαν τα δώρα . Ένα άλλο ζήτημα είναι αν μεταξύ 2010 με 2012 οι Δόκιμοι Υπαστυνόμοι λάμβαναν τα δώρα . Σαφώς και τα λάμβαναν . όπως και το υπόλοιπο μόνιμο προσωπικό . Για το λόγο αυτό παραθέτω στο τέλος του άρθρου τα αποδεικτικά μισθοδοσίας Δόκιμου Υπαστυνόμου , εκπαιδευτικής σειράς 2010-2014 , με την καταβολή του δώρου Πάσχα (250 ευρώ) , επιδόματος αδείας (250 ευρώ) και του δώρου Χριστουγέννων (500 ευρώ) του έτους 2012 . «Ανάβει λοιπόν το πράσινο φως» για την διεκδίκηση των δώρων και επιδομάτων αδείας για τους εξ ιδιωτών που εισήχθησαν από το 2016 και πριν . Ελπίζω να βοήθησα στην επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος , για το οποίο έχω λάβει εκατοντάδες ερωτήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα . Προχωράμε ….


Θεόδωρος Πασπάλης , αντιπρόσωπος της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια