Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόσα πληρώνουν οι πολίτες για τις υπηρεσίες υγείας;



Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έχουν χάσει 1.500.000 δωρεάν επισκέψεις στο δίκτυο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών.

Αυτό καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) και τονίζουν ότι οι δωρεάν αυτές επισκέψεις χάθηκαν την ώρα που το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως με τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και τους οικογενειακούς γιατρούς οι Έλληνες έχουν πρόσβαση στην ΠΦΥ.

Οικονομικά αυτό αποτιμάται από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ότι έχει προκαλέσει τεράστια επιβάρυνση στους ασφαλισμένους, που κλήθηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ για υπηρεσίες που είχαν στο παρελθόν δωρεάν μέσω των συμβεβλημένων γιατρών του Οργανισμού.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στον ΕΟΠΥΥ «δημιουργική λογιστική» στα οικονομικά του Οργανισμού, επισημαίνοντας πως το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα των 322 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018 βασίζεται σε λογιστικές του τύπου:
  • Μείωση του προϋπολογισμού των επισκέψεων του ΕΟΠΥΥ από 110 εκατομμύρια σε 75 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά 35 εκατομμύρια.
  • Επιβολή «κουρεμάτων» rebate και clawback της τάξης άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, που αποτελεί πλέον αξιοσημείωτη πηγή εσόδων για τον Οργανισμό, από το υστέρημα των γιατρών που εργάζονται μερικές φορές κάτω από τα όρια του ασφαλούς κόστους λειτουργίας των ιατρείων τους.

Γιατί «χάθηκαν» οι συμβάσεις των γιατρών

Σύμφωνα με την ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, αυτή η «μαγική» συνταγή ήταν μία από τις αιτίες άρνησης σύναψης νέων συμβάσεων και μαζικής αποχώρησης ιατρών και παρόχων από τις δαγκάνες του μονοπωλιακού κρατικού Οργανισμού.

«Οι γιατροί εγκατέλειψαν μονοπωλιακές συμβάσεις που είχαν συνάψει το 2012, ενώ και οι οπτικοί και οι πάροχοι ειδικής αγωγής αρνήθηκαν να συμβληθούν, σηματοδοτώντας το στίγμα της παρακμιακής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ», αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης, κυρία Άννα Μαστοράκου.

Αναφερόμενη στις 500.000 επισκέψεις, που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκαν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ τονίζει πως «σκόπιμα αποκρύπτεται το γεγονός πως χάθηκαν πάνω από 1.500.000 δωρεάν επισκέψεις από το δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών (πολλαπλάσιες επισκέψεις, με μικρότερο κόστος), με απώλεια τουλάχιστον 1.000 ατόμων εξειδικευμένου και έμπειρου ιατρικού δυναμικού».

Φάσκει κι αντιφάσκει το υπουργείο Υγείας

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ υπογραμμίζει και την αντίφαση στη στάση του υπουργείου Υγείας: Από τη μία το υπουργείο θεωρεί στρεβλό και μη αποδοτικό σύστημα των 200 επισκέψεων το μήνα, χωρίς «πραγματικό» ιατρικό έργο, αλλά υπηρεσίες «συνταγογράφησης». Από την άλλη, καλεί τους ίδιους αυτούς «μη χρήσιμους» γιατρούς να συμβληθούν εκ νέου με νέες συμβάσεις οικογενειακού ιατρού, με τεράστιο εργασιακό φορτίο (και δωρεάν κατ’ οίκον επισκέψεις) και την αποζημίωση του 1 ευρώ ανά ασθενή το μήνα.

Το προεδρείο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ τονίζει πως η σύμβαση των 200 επισκέψεων το μήνα, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, με την πληρέστερη γεωγραφική κάλυψη πληθυσμού. Και υπενθυμίζει πως διεξάγεται δικαστικός αγώνας για την επαναφορά των συμβάσεων και την ενίσχυση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας προς τους πολίτες.


Πηγή: ygeiamou.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια