Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κρήτη: Κούρδος πρόσφυγας παρέδωσε μάθημα εντιμότητας …και πορτοφόλι


Μάθημα τιμιότητας έδωσε ένας Κούρδος πρόσφυγας που ζει στο Ηράκλειο τους τελευταίους επτά μήνες.

 

Ο 36χρονος Jaffer  Waheddin, πατέρας οκτώ παιδιών, βρήκε ένα πορτοφόλι σε στάση λεωφορείου στην περιοχή της Αμμουδάρας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης και η μοναδική του σκέψη ήταν πώς θα το επιστρέψει στον κάτοχό του.

 

Όπως είπε στην «Π», το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν να βρει εκεί γύρω κάποιον που έψαχνε το χαμένο πορτοφόλι.

 

Ωστόσο δεν υπήρχε κανείς και αποφάσισε ν’ απευθυνθεί στην κοινωνική επιστήμονα που έχει αναλάβει την οικογένειά του, καθώς είναι ωφελούμενος του προγράμματος «ESTIA- Στέγαση αιτούντων άσυλο στην Κρήτη» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, με τοπικό εταίρο στο Ηράκλειο την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ.

 

Έτσι, το επόμενο πρωί και ενώ δεν είχε καν ανοίξει το πορτοφόλι για να δει το περιεχόμενό του, απευθύνθηκε στο πρόγραμμα και ζήτησε να τον βοηθήσουν για την παράδοση του πορτοφολιού στην Αστυνομία. Μάλιστα, είχε πολύ μεγάλη αγωνία για το πότε θα φθάσει το πορτοφόλι στα χέρια του κατόχου του!

 

Ο Jaffer  Waheddin ζει με τη σύζυγο και τα οκτώ παιδιά του, ηλικίας από 4 έως 16 ετών, σε διαμέρισμα του προγράμματος ESTIA και προσπαθεί να ξεκινήσει μια νέα ζωή στη χώρα μας. Τα παιδιά του πηγαίνουν στο σχολείο και έχουν αρχίσει να μιλάνε Ελληνικά. Άλλωστε, στόχος του είναι να προετοιμαστεί για να μπορέσει να ζήσει με την οικογένειά του στην Κρήτη όταν πια δεν θα είναι ωφελούμενος προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

 

Ο 36χρονος ήρθε στην Ελλάδα από το Ιράκ, «από το Κουρδιστάν!», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τον πρώτο καιρό φιλοξενήθηκε σε δομή στη Λέρο και πριν από επτά μήνες ήρθε στην Κρήτη. Στη χώρα του εργαζόταν ως κτηνοτρόφος και έχει πολύ μεγάλη διάθεση να εργαστεί. «Σίγουρα θα ζήσουμε στην Ελλάδα. Στη χώρα μας έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να επιστρέψουμε… Οι άνθρωποι εδώ στην Κρήτη είναι πολύ καλοί» είπε ο κ.Waheddin και πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσω να εργαστώ ως κτηνοτρόφος ή αγρότης για να μπορέσει η οικογένειά μου να παραμείνει εδώ».

 

Καταλήγοντας ο ίδιος ανέφερε «Μέχρι να πεθάνω θα ευχαριστώ την Ελλάδα και τα προγράμματα που υπάρχουν, γιατί δόθηκε η ευκαιρία στην οικογένειά μου να ζήσει σ’ ένα μέρος με ασφάλεια. Όταν  τελειώσει το πρόγραμμα, που μας έχει στηρίξει τόσο πολύ, θα πρέπει να σταθώ στα πόδια μου. Θα δουλέψουμε και θα τα καταφέρουμε».


 Θάνος Περβολαράκης

Πηγή: patris.gr


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια