Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιός είναι ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης - Aπό την Πολιτική Προστασία στην κορυφή της Κυβέρνησης Ερντογάν


Ο Fuat Oktay γεννήθηκε στο 1964 στην πόλη Yozgatekerek. Σπούδασε αρχικά Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Αμερική όπου έκανε το Διδακτορικό του σε Industrial Engineering ενώ είναι κάτοχος δύο MBA. Στις ΗΠΑ εξειδικεύτηκε σε αεροπορικά θέματα καθώς και σε θέματα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις ΗΠΑ εργάσθηκε στην αυτοκινητοβιομηχανία και στις εταιρείες Ford, General Motors και Chrysler στην ανάπτυξη προιόντων και προγραμμάτων. Ο Δρ Oktay έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στην Τουρκία και την Αμερική ενώ συνεργάσθηκε ως σύμβουλος με κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες. Στη  θητεία του στον ιδιωτικό τομέα διετέλεσε Γενικός Διευθυντής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος σε πολλές εταιρείες. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της του 2000 διετέλεσε Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίοιυ Beykent. Την περίοδο 2008-2012 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος σε τεχνικά θέματα της Turkish Airlines ενώ 5 από τα ποιο σημαντικά προγράμματα αναβάθμισης της Turkish φέρουν την σφραγίδα του.

Το 2012 διορίσθηκε Επικεφαλής (πρόεδρος) της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας της Τουρκίας γνωστή και ως AFAD. Στη θέση αυτή έμεινε έως το 2016. Κατά τη διάρκεια της θητείας του διαχειρίσθηκε την προσφυγική κρίση και εν πολλοίς είναι ο «δημιουργός» των περίφημων καταυλισμών του Kilic για οποίους η Τουρκική Κυβέρνηση διαφημίζει διεθνώς.   Κατά τη διάρκειά της θητείας του στην AFAD έγινε διεθνώς γνωστός κυρίως για την πλήρη αναδιοργάνωση αυτής της υπηρεσίας, τους διάσημους celebrities καλεσμένους του στους καταυλισμούς αλλά και για το γεγονός ότι τον Μάιο του 2015 υπογράφει την ένταξη της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, το μοναδικό έως σήμερα διπλωματικό κείμενο που έχει υπογράψει η Τουρκία χωρίς αστερίσκους για την Κύπρο.

Η Τουρκική Πολιτική Προστασία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και έτσι στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου του 2016 θα βρεθεί δίπλα στον Πρόεδρο Erdogan και τον Πρωθυπουργό τότε της χώρας συντονίζοντας –με αποτελεσματικό τρόπο όπως αποδείχθηκε- όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη διαχείριση της κρίσης. 

Αμέσως μετά θα αναλάβει Γενικός Γραμματέας της Τουρκικής Κυβέρνησης και μετά τις εκλογές του 2018 ο Πρόεδρος Erdogan θα τον επιλέξει ως τον πρώτο ιστορικά Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του στο νέο σχήμα διακυβέρνησης που ίσχυσε μετά τις συνταγματικές αλλαγές.  Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ποτέ πολιτικό πρόσωπο και δεν έχει ούτε πολιτευθεί ούτε εκλεγεί, είναι ο τεχνοκράτης της Τουρκικής Κυβέρνησης για τον οποίο δημόσια μίλησε –από τις σπάνιες φορές για συνεργάτη του- ο Σουλτάνος.

 Άρθρο ειδικού συνεργάτη


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια