Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί τα παιδιά έχουν τόσο ανάγκη την αποδοχή των γονιών; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς



Κάθε παιδί έχει ανάγκη την αποδοχή των γονιών του και την αγάπη του.

Αυτό θα του τονώσει την αυτοπεποίθηση και θα το κάνει να μην αισθάνεται αισθήματα απόρριψης, που μπορεί να οδηγήσουν το παιδί να κλειστεί στον εαυτό του.

Έτσι, ένα αγόρι που ο πατέρας του θέλει απεγνωσμένα να ασχοληθεί με το μπέιζμπολ ή το ποδόσφαιρο, μπορεί να παριστάνει ότι ενδιαφέρεται γι’ αυτό το άθλημα όχι επειδή του αρέσει, αλλά γιατί θέλει να ευχαριστήσει τον πατέρα του. Ένα κορίτσι που η μητέρα της μετάνιωσε που δεν έμαθε βιολί, μπορεί να παίζει βιολί μόνο και μόνο για να την ευχαριστήσει.

«Όταν νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν και μας εκτιμούν γι’ αυτό που πραγματικά νιώθουμε ότι είμαστε, αυτό είναι μια χρυσή στιγμή. Αρχίζουμε να νιώθουμε ότι υπάρχει και για εμάς μια θέση στον κόσμο», αναφέρει ο ψυχίατρος και παιδοψυχίατρος Edward M. Hallowell, στο βιβλίο του « Ευτυχισμένα παιδιά, ευτυχισμένοι ενήλικες» (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Τι πρέπει να θυμούνται οι γονείς

Όταν, λοιπόν, ως γονείς εστιάζουμε μόνο σε κάποιες πλευρές του παιδιού μας, ουσιαστικά αγνοούμε τις υπόλοιπες και αυτό είναι πολύ βλαβερό, επειδή έτσι το παιδί μας δεν νιώθει ότι το αποδεχόμαστε και το αγαπάμε αληθινά.

Οι πλευρές που αγνοούμε δεν εκδηλώνονται και το παιδί δεν μαθαίνει να τις χειρίζεται σωστά. Το παιδί αποκτά μια αλλοιωμένη και αποσπασματική εικόνα για τον εαυτό του, την οποία τείνει να επιβεβαιώνει διαρκώς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό γονείς και εκπαιδευτικοί να αναζητούν πάντα το πραγματικό παιδί, όχι το παιδί που υποκρίνεται ή το εξιδανικευμένο. Είναι το πραγματικό παιδί που χρειάζεται την αγάπη μας και τη βοήθειά μας.

Η αποδοχή απαιτεί την ενεργητική παρουσία. Η αίσθηση ότι αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην οικογένεια, ότι ακούγεται η γνώμη του σε αποφάσεις που τον αφορούν, του δίνει ώθηση για τη διεκδίκηση της αυτονομίας του.


Πηγή: mothersblog.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια