Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΕΟΠΥΥ: Υποχρεωτικά καταγράφονται τα φάρμακα στα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων



Υποχρεωτική παραμένει η καταχώρηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα βιβλιάρια υγείας των ασθενών, καθώς και η εκτέλεση των συνταγών από τους φαρμακοποιούς.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο που απέστειλε πρόσφατα προς τους Ιατρικούς και Φαρμακευτικούς Συλλόγους η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, στο βιβλιάριο καταχωρείται η συνιστώμενη αγωγή, με σφραγίδα και υπογραφή γιατρού, ακριβώς όπως έχει συνταγογραφηθεί στην ηλεκτρονική συνταγή.

Στη συνέχεια, ο ασφαλισμένος παραδίδει στο φαρμακοποιό τη συνταγή, η οποία πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από το βιβλιάριο υγείας. Σε αυτό, ο φαρμακοποιός ελέγχει την καταχώρηση των φαρμάκων και σημειώνει την εκτέλεση με σφραγίδα και υπογραφή.

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ επισημαίνουν πως η μη αναγραφή της αγωγής στο βιβλιάριο επισύρει κυρώσεις, τόσο για το γιατρό, όσο και για το φαρμακοποιό που εκτελεί τη συνταγή.

Η εγκύκλιος έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη εξαγγελία των υπουργείων Εργασίας και Υγείας περί άμεσης κατάργησης των βιβλιαρίων ασθένειας.

Οι υπεύθυνοι των συναρμόδιων υπουργείων είχαν ανακοινώσει πως οι παροχές σε χρήμα από τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του ΕΦΚΑ θα γίνεται με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ενώ οι δικαιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα προκειμένου να γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων.

Για όσους λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, είχε αναφερθεί πως προβλέπεται η διατήρηση των βιβλιαρίων για την αναγραφή οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικής με την παροχή αυτή.

Ζήτηση

Στην εγκύκλιο γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο να μην μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση σε βιβλιάρια υγείας από όσους αποκτούν δικαίωμα ασφαλιστικής ικανότητας για πρώτη φορά στο σύνολο των Ταμείων που μετέχουν στον ΕΦΚΑ.

Στην περίπτωση που τελειώσει το υπάρχον απόθεμα των Ταμείων, θα διατίθενται ως βιβλιάρια υγείας -με τα προβλεπόμενα στοιχεία ασφαλισμένου στο εξώφυλλο- τα παλαιού τύπου συνταγολόγια του τέως ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Τα εν λόγω έντυπα, έχουν ακυρωθεί ως συνταγολόγια, διότι έχει αποκοπεί το πάνω τμήμα τους που έφερε γραμμωτό κώδικα της συνταγής.


Πηγή: iatronet.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια