Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι των κρίσεων στην ΕΛΑΣ

Και στο τέλος των κρίσεων, μείναμε με την απορία. Ποιοι ήταν τελικά οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι από αυτές τις κρίσεις που μόλις παρήλθαν, εξαιρουμένης βέβαια της
ίδιας της αστυνομίας που κατά την άποψη μας βγαίνει αισθητά πληγωμένη εξαιτίας της απομάκρυνσης αξιωματικών με περγαμηνές.

Ας ξεκινήσουμε από την κ. υπουργό. Η κ. Γεροβασίλη κατατάσσεται στην πλευρά των χαμένων, δεδομένου ότι δεν μπόρεσε να κάνει τη μία και μοναδική υποστράτηγου σε αντιστράτηγο, που τόσο βαθιά επιθυμούσε. Οι πληροφορίες σημειώνουν πως ήταν η βασική προϋπόθεση της, πλην όμως δεν επιτεύχθηκε. Κράτησε δύο υποστράτηγους με τον ένα όμως ν' απομακρύνεται από την Κατεχάκη. Συνεπώς, πλην στο πρόσημο της δυναμικής ισχύος.

Πάμε στον κ. αρχηγό. Αναμφίβολα μεταξύ των χαμένων. Πρώτα και κύρια δεν κατάφερε ν' ανασχεδιάσει την επιδιωκόμενη εικόνα στο σχήμα και των αντιστράτηγων και των υποστράτηγων. Έτσι ξέσπασε από ταξίαρχους και κάτω. Αρχική του πρόθεση ήταν η εξόντωση της πλειοψηφίας των πρώτων και εξουδετέρωσης πολλών από τους επόμενους, πλην όμως η βούληση αποδείχθηκε αυταπάτη και φενάκη, άσε που εκτέθηκε και στην υπουργό. Η προγενέστερη ψαλμωδία του για κρίσεις εκκωφαντικές και βαθιές στους από κάτω ομοιόβαθμους του, γύρισαν σε μπούμερανγκ. Οι πάντες οχυρώθηκαν και κατοχυρώθηκαν, με αποτέλεσμα την ώρα της κρίσης κι ενώ απεγνωσμένα έψαχνε έστω κι έναν με αντάλλαγμα τη θέση του γενικού γραμματέα, βρήκε ως μόνιμη επωδό απέναντι του την άρνηση. Ξεκίνησε με την κ. Τσιριγώτη, πήγε μετά στον κ. Αποστολόπουλο ασκώντας ισχυρή πίεση και στο τέλος κατέφυγε ακόμη και στον εσχάτως προσαρτημένο φίλο του κ. Δραγατάκη. Βρήκε όμως ως αξεπέραστα εμπόδια μπροστά του, Μαξίμου, Κουμουνδούρου, επιχειρηματίες και για το βασικό του στόχο την Παπακώστα. Κάπως έτσι βρέθηκε προ αδιεξόδου και με δεμένα τα χέρια. Αποτέλεσμα, ενόψει της επικείμενης μίνι θητείας του, να χάσει τουλάχιστον τους 3 από τους 5 αντιστράτηγους και αθροιζόμενους κοντά σε αυτούς την κ. Γεροβασίλη, να χάνει τον έλεγχο της διοίκησης και των αποφάσεων. Ίσως ακόμα κι έτσι, να είναι ότι καλύτερο είχε να επιδαψιλεύσει για το διάστημα που του απομένει για την ίδια την αστυνομία και το ξεζουμισμένο προσωπικό της.

Υπάρχουν τελικά κερδισμένοι απόν αυτές τις κρίσεις που για όσους τις υπέστησαν θ' αποτελούν ένα νέο μνημείο αναξιοκρατικής αξιολόγησης,  επικράτησης με κάθε τρόπο και μέσο, κομματισμού, νεποτισμού, σταλινισμού κοκ; Εκτός από όλους όσοι επικράτησαν, υπάρχει και η κ. Παπακώστα, η οποία αναμφίβολα βγαίνει ενδυναμωμένη, παρότι αρκετές και από τις δικές της επιλογές, κατέληξαν στον Καιάδα. Όμως στον τελικό απολογισμό δεν ήταν Πύρρειος η νίκη.



του Γιώργου Καραϊβάζ



_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια