Μήπως η σαλμονέλα κρύβεται στο ψυγείο σας;Η σαλμονέλα είναι επικίνδυνη ομάδα βακτηρίων τα οποία ενδέχεται να μολύνουν οποιοδήποτε τρόφιμο, εντοπίζονται, όμως, κυρίως στα ζωικά προϊόντα.

Τα εν λόγω βακτήρια, που συχνά «κρύβονται» στο ψυγείο μας, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, τη λεγόμενη σαλμονέλωση, η οποία αποτελεί μία από τις πιο κοινές τροφιμογενείς ασθένειες.

Πώς ακριβώς συμβαίνει κάτι τέτοιο και ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε προκειμένου να προστατευτούμε;


Η ευθύνη για να προστατευτούμε από σαλμονέλα είναι δική μας

Στην Αμερική εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα κάθε χρόνο και περίπου 400 από αυτούς οδηγούνται στο θάνατο. Για να καταλάβουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος, αρκεί να συγκρίνουμε τον αριθμό αυτόν με το αντίστοιχο νούμερο των ανθρώπων που πεθαίνουν από το E.coli, δηλαδή μόλις 20 άτομα κάθε χρόνο.

Το παραπάνω οφείλεται στο γεγονός ότι έχει δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στη θέσπιση αυστηρότερων ελέγχων που αφορούν στο E.coli, καθώς θεωρείται ιδιαιτέρως επικίνδυνο και αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Αντίθετα, όσον αφορά στη σαλμονέλα, οι κανόνες είναι πιο «χαλαροί», γεγονός που σημαίνει ότι οι παραγωγοί μπορούν να πωλούν μολυσμένο κρέας. Και αυτό διότι, μαγειρεύοντας το κρέας σε υψηλή θερμοκρασία, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία μας. Γι' αυτό, η ευθύνη για να προστατευτούμε από σαλμονέλα είναι δική μας.

Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε;

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες υγιεινής. Αρχικά πρέπει να προσέχουμε πώς τοποθετούμε το κρέας στο ψυγείο μας και να φροντίζουμε να είναι μακριά από τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Παράλληλα, πρέπει να μαγειρεύουμε τα πουλερικά καλά, σε υψηλή θερμοκρασία, αλλά και να μην τρώμε ποτέ ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αβγά.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην πλένουμε τα πουλερικά. Αντίθετα, πρέπει να φροντίζουμε να πλένουμε σωστά τα χέρια μας κάθε φορά που ακουμπάμε ωμό κρέας. Και αυτό διότι, πιάνοντας οποιοδήποτε αντικείμενο, όπως για παράδειγμα τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε, μολύνουμε χωρίς να το καταλάβουμε το πιάτο μας…

Τέλος, ένα θερμόμετρο, μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε ότι μαγειρέψαμε επαρκώς το κρέας μας. Και αυτό διότι η θερμοκρασία και η διάρκεια του μαγειρέματος της τροφής μας, μπορεί να μας βοηθήσουν να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μιας τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα.

Πηγές: vox.com, onmed.gr
_