Πώς επηρεάζει το χρώμα των ματιών μας τη διάθεσή μας;Είναι γνωστό ότι ο καιρός επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχολογία μας.

Γι’ αυτό άλλωστε το καλοκαίρι νιώθουμε πιο ευδιάθετοι και χαρούμενοι, ενώ τις κρύες και συννεφιασμένες μέρες πιο άτονοι και πεσμένοι ψυχολογικά. Έρευνες έχουν σημειώσει ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται τουλάχιστον μισή ώρα στον ήλιο σε καθημερινή βάση, νιώθουν πιο ευτυχισμένοι και πιο αισιόδοξοι.

Η επιστήμη, όμως, διαπίστωσε πώς όχι μόνο ο ήλιος, αλλά και το χρώμα των ματιών μας επηρεάζει τη διάθεσή μας. Ερευνητές βρήκαν ότι άνθρωποι με ένα συγκεκριμένο χρώμα ματιών είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης (Seasonal Affective Disorder – SAD), σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Όταν η θερμοκρασία πέφτει και ο ήλιος κρύβεται, πολλοί άνθρωποι νιώθουν κακόκεφοι, με τάσεις υπνηλίας και είναι μελαγχολικοί. Τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης εμφανίζονται το φθινόπωρο όταν η ημέρα μικραίνει και γίνονται πιο έντονα το Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Ποιοι λοιπόν είναι πιο επιρρεπείς στην εποχική κατάθλιψη;

Νέα έρευνα που μελέτησε στοιχεία 175 ατόμων στη Βρετανία και την Κύπρο και δημοσιεύτηκε στο «Open Access Journal of Behavioural Science & Psychology», διαπίστωσε ότι όσοι έχουν σκουρόχρωμα μάτια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης. Όσοι, από την άλλη, έχουν πράσινα ή γαλάζια μάτια, έχουν λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άγχος, κατάθλιψη και μελαγχολία.

Και η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι τα σκουρόχρωμα μάτια αφήνουν λιγότερο φως να διεισδύσει σε αυτά με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία είναι η «ορμόνη της χαράς».

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, της όρεξης και της διάθεσης. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση της κατάθλιψης.


Πηγή: bovary.gr
_