Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι είναι η ανθεκτική υπέρταση και τι μπορούμε να κάνουμε;



Η αυξημένη αρτηριακή πίεση που δεν μειώνεται στα φυσιολογικά όρια, παρ’ ότι  οι πάσχοντες λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα ονομάζεται ανθεκτική υπέρταση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ), ένας στους επτά ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση πάσχουν από ανθεκτική υπέρταση, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αίτια

Τα συχνότερα αίτια της ανθεκτικής υπέρτασης είναι τα εξής:
  1. Η κακή συμμόρφωση προς τη φαρμακοθεραπεία ή τα συνιστώμενα μέτρα για αλλαγή του τρόπου ζωής. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής έχει δύο επιλογές: Ή να ξεκινήσει από την αρχή μία νέα, απλούστερη αγωγή ή να κάνει μία σύντομη εισαγωγή σε νοσοκομείο προκειμένου να χορηγηθεί η θεραπεία υπό ιατρική επίβλεψη.
  2. Η παχυσαρκία είναι ένα συχνό χαρακτηριστικό της ανθεκτικής υπέρτασης. Η απώλεια βάρους έχει σαφή οφέλη στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τον αριθμό των απαιτούμενων φαρμάκων.
  3. Η υψηλή πρόσληψη άλατος μέσω της διατροφής είναι συνήθης στους ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και ιδιαίτερα των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα και τα έτοιμα φαγητά του εμπορίου, καθώς και το αλατισμένο ψωμί του εμπορίου. Και αυτό, διότι σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης, το 40% του αλατιού που τρώμε προέρχεται από το ψωμί που αγοράζουμε.
  4. Η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ επίσης σχετίζεται με ανθεκτική υπέρταση.
  5. Η υπνική άπνοια, πιθανώς εξαιτίας των μακροχρόνιων επιδράσεων της νυχτερινής υποξίας και της διέγερσης χημειοϋποδοχέων, όπως επίσης και της στέρησης ύπνου, σχετίζεται με ανθεκτική υπέρταση.
  6. Οι δυσκολίες στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να οφείλονται σε εκτεταμένη καρδιαγγειακή βλάβη.


Πηγή: healthreport.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια