Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μάτι – Μάνδρα: Κλείνουν με διώξεις για πλημμελήματα οι δύο έρευνες

Ώδινεν όρος και έτεκε… πλημμελήματα. Εντός των ημερών, πιθανόν και εντός του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες,  οι εισαγγελικές έρευνες για τις τραγωδίες στην Μάνδρα
(πλημμύρες, Νοέμβριος 2017, 23 νεκροί) και στο Μάτι (πυρκαγιά , Ιούλιος 2018, 100 νεκροί).
Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κατάληξη των ερευνών εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών θα είναι η απαγγελία κατηγοριών για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, γεγονός που σημαίνει πως οι όποιες μηνύσεις ή αναφορές για αδικήματα που τελέστηκαν σε βαθμό κακουργήματος θα καταλήξουν -πιθανότατα- στο αρχείο.
Εν ολίγοις, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εισαγγελικές έρευνες θα καταλήξουν, όπως εκτιμάται, πως για τις χαμένες ζωές στις δύο τραγωδίες, δεν υφίσταται ενδεχόμενος δόλος, αποδοχή δηλαδή εκ μέρους των αρμοδίων, πως με βάση τις τυχόν πλημμελείς αντιδράσεις τους για να εμποδίσουν τα γεγονότα, αποδέχονταν το ενδεχόμενο απώλειας ανθρώπινων ζωών.
Η περιγραφή αυτή που συνιστά το κακούργημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο, όπως την κατέγραφαν συγγενείς θυμάτων, δεν αναμένεται να υπάρχει στο τελικό πόρισμα των αρχών. Συνεπώς, οι όποιες ευθύνες αποδοθούν, πιθανότατα θα διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Η μόνη διαφοροποίηση θα είναι πως εξαιτίας της σοβαρότητας των υποθέσεων και της συρροής των αδικημάτων, οι δικογραφίες πιθανότατα θα ανατεθούν σε ανακριτές για τα περαιτέρω.
Το Μάτι
Η δικογραφία για το Μάτι βρίσκεται στο τελικό στάδιο καθώς προστέθηκαν νέα στοιχεία και υπήρξαν νέες καταθέσεις. Οι εισαγγελείς Ηλίας Ζαγοραίος, Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ζήτησαν και πήραν εξηγήσεις υπόπτων από 22 πρόσωπα. Μάλιστα, εξαιτίας νέων στοιχείων (6.000 συνομιλίες με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής), καθώς και των θέσεων των πυροσβεστικών οχημάτων μέσω GPS, οι ύποπτοι κλήθηκαν συμπληρωματικά με τον κύκλο αυτόν να ολοκληρώνεται εντός των ημερών.
Ανάμεσα σε όσους έλαβαν κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση είναι και τα στελέχη αρμόδιων φορέων που μηνύθηκαν από συγγενείς των θυμάτων της πυρκαγιάς, όπως η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνος Τσουβάλας και άλλα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.
Οι κλήσεις περιελάμβαν την ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων τόσο κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως αυτά της έκθεσης σε κίνδυνο ή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κ.α., που καταλογίζονται από τους μηνυτές, όσο και πλημμεληματικού, που ενδεχομένως εντοπίζονται από δεδομένα της εισαγγελικής έρευνας.
Μάνδρα
Για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, η εισαγγελία (την έρευνα κάνει η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου), έστειλε κλήσεις υπόπτων στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 σε τουλάχιστον 10 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, στους υπόπτους περιλαμβάνεται η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω και των πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας.
Τα αδικήματα για τα οποία κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις είναι:
-Πρόκλησης Πλημμύρας από αμέλεια
-Ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή
-Σωματικές βλάβες
-Παραβίαση κανόνων οικοδομικής
Υπενθυμίζεται, πως το πόρισμα της Γενικής επιθεωρήτριας Μαρίας Παπασπύρου, απέδιδε πειθαρχικές ευθύνες σε υπαλλήλους του Δασαρχείου Αιγάλεω και της Πολεοδομίας Ελευσίνας, σε αιρετούς του Δήμου Μάνδρας και ιδιώτες μηχανικούς αλλά δεν απέδιδε ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής.


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια