Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποια σνακ μπορούν να … θωρακίσουν την καρδιά σας;



Ποιος δεν λατρεύει το τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα, αλλά συνήθως αισθανόμαστε ενοχές για τις επιπτώσεις του στην υγεία και στα κιλά μας!

Δεν θα έπρεπε, καθώς κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές στα ενδιάμεσα μικρά γεύματά σας, μπορείτε όχι μόνο να βελτιώσετε την ποιότητα της διατροφής σας, αλλά και να θωρακίσετε την καρδιά σας!

Στην πραγματικότητα, τα σνακς μπορούν να παίξουν ρόλο-κλειδί στην καθημερινή σας διατροφή. Επιλέγοντας ένα θρεπτικό σνακ, μπορείτε να ελέγξετε πιο αποτελεσματικά την όρεξή σας -αποφεύγοντας, έτσι, την υπερκατανάλωση τροφής στο επόμενο κύριο γεύμα- και να προσφέρετε στον οργανισμό σας ενέργεια, που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος, αλλά και του εγκεφάλου. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, με την ένταξη συγκεκριμένων τροφίμων στα ενδιάμεσα γεύματά σας, προσλαμβάνετε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού σας προφίλ και, κατά συνέπεια, στην προάσπιση της καρδιάς σας.


Πείτε «ναι» στα καλά λιπαρά

Στα «καλά» ή -πιο επιστημονικά- ακόρεστα λιπαρά συμπεριλαμβάνονται τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία προστατεύουν από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς βοηθούν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, ενώ δεν επηρεάζουν ή -σύμφωνα με κάποιες μελέτες- ίσως να αυξάνουν ελαφρώς τα επίπεδα της ΗDL (καλής) χοληστερόλης. Οι κύριες πηγές μονοακόρεστων λιπαρών είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί (όπως τα αμύγδαλα), ενώ, αντίστοιχα, τα πολυακόρεστα λιπαρά τα βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες κλπ) και θαλασσινά, σε ιχθυέλαια, σε σπόρους όπως ο λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, στα καρύδια κ.ά.


Ανακαλύψτε τους φυσικούς συμμάχους της καρδιάς

Εκτός, όμως, από τα «καλά λιπαρά», υπάρχουν και άλλα φυσικά συστατικά των τροφίμων που μπορούν να θεωρηθούν σύμμαχοί σας στον αγώνα κατά της χοληστερόλης. Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί η β-γλυκάνη, μια διαλυτή φυτική ίνα, η οποία μπορεί να βρεθεί κυρίως σε τρόφιμα ολικής άλεσης και σε τρόφιμα όπως τα μανιτάρια και οι χουρμάδες. Άλλο ένα πολύτιμο συστατικό είναι και οι φυτοστερόλες, τις οποίες βρίσκουμε στα προϊόντα ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, αλλά και σε εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως η μαργαρίνη.

Επενδύστε στα αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις οι οποίες θωρακίζουν τα κύτταρά μας από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών και, σύμφωνα με μελέτες, αποτελούν ισχυρό σύμμαχο του οργανισμού μας ενάντια στη γήρανση και την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά. Αν και ορισμένες αντιοξειδωτικές ουσίες παράγονται από το σώμα, μπορείτε να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας εντάσσοντας στα γεύματά σας πηγές αντιοξειδωτικών. Όσον αφορά τα τρόφιμα, τα αντιοξειδωτικά μπορείτε κυρίως να τα βρείτε σε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, αλλά και σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το ψάρι, το γάλα και τα παράγωγά του, τα οποία περιέχουν ποσότητες βιταμίνης Α και σεληνίου. Επιπλέον, ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι έχουν και αυτά υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αναφέραμε παραπάνω, έχουμε να σας προτείνουμε μερικές ιδέες για σνακ:
  • Ένα smoothie με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και φρούτα εποχής και 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως
  • Ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, σολομό, αβοκάντο και αγγούρι
  • Ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με κομμάτια μήλου και αχλαδιού, λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς και κανέλα
  • Ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι και 4 κράκερς ολικής αλέσεως


Κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές, μπορείτε κι εσείς να απολαύσετε… με την καρδιά σας νόστιμα και υγιεινά σνακς.


Πηγή: ygeiamou.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια