Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σε έξαρση η γρίπη στην Ελλάδα με τουλάχιστον 22 νεκρούς – Άμεση εισαγωγή αντιγριπικών εμβολίων ζητά το Υπουργείο Υγείας


Τουλάχιστον 22 είναι οι νεκροί από τον ιό της γρίπης, ο οποίος βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, τέσσερα άτομα νοσηλεύονται με τον ιό της γρίπης Η1Ν1, σύμφωνα με τον πρόεδρο των γιατρών, Λάμπρο Καραγιώργο. Όπως εξήγησε, τα τρία από αυτά, είναι σε κρίσιμη κατάσταση αφού οι ασθενείς νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τους λοιμοξιολόγους, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα αυτήν την περίοδο, αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στον ΕΟΦ για την άμεση εισαγωγή επιπλέον 50.000 αντιγριπικών εμβολίων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, μετά την αύξηση των περιστατικών γρίπης το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζουμε ότι από την αρχή της εποχικής γρίπης μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν καταγραφεί 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε ΜΕΘ (65 άνδρες και 47 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη). Εξ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 20. Σημειώνεται ότι τα 96 από τα 112 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι από την αρχή της εποχικής γρίπης μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί συνολικά 18 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 14 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και 4 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 14 άνδρες και 4 γυναίκες, από 25 έως 90 έτη, που ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που παρακολουθούν τη δραστηριότητα της γρίπης, χαρακτηρίζουν αυτές τις εξελίξεις αναμενόμενες και συνιστούν ψυχραιμία. Η μη ύπαρξη μετάλλαξης σημαίνει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο που διατέθηκε τον Οκτώβριο καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό και προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατηρούν πως για άλλη μια χρονιά, όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου δεν εμβολιάστηκαν πλήρως.


Πηγή: newsbeast.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια