Πώς μπορώ να κάνω αυτοεξέταση στο θυρεοειδή μου; [vid]Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι η αυτοεξέταση με τη μέθοδο της ψηλάφησης στο λαιμό σας.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας τύπος καρκίνου που εμφανίζει πολύ μεγάλα ποσοστά επιβίωσης (το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι περίπου 97%), εφόσον εντοπιστεί στα πρώτα στάδια.

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση

Η αυτοεξέταση γίνεται με ψηλάφηση στο λαιμό σας. Είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε. Θα σας βοηθήσει να έχετε ένα ποτήρι νερό και έναν καθρέφτη. Από εκεί και πέρα ο θυρεοειδής σας είναι εύκολο να εντοπιστεί, αφού βρίσκεται μπροστά στο λαιμό σας (δείτε το βίντεο που ακολουθεί για λεπτομέρειες).

Ο δρ Jeffrey Mechanick, κλινικός καθηγητής της Ιατρικής, Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Νοσημάτων των Οστών στη Σχολή Ιατρικής του νοσοκομείου Mount Sinai και πρόεδρος της AACE, συνιστά τα ακόλουθα βήματα:

Πρώτα, εντοπίστε το θυρεοειδή σας αδένα, ο οποίος είναι πάνω από την κλείδα σας και κάτω από το λάρυγγά σας. Δεν πρέπει να συγχέεται ο θυρεοειδής με το «μήλο του Αδάμ», το οποίο βρίσκεται πάνω από το θυρεοειδή αδένα.

Εστιάστε σε αυτό το μέρος του λαιμού, γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω και αρχίστε να καταπίνετε το νερό από το ποτήρι.

Κοιτάξτε το λαιμό σας στον καθρέφτη, ενώ καταπίνετε και δώστε προσοχή για τυχόν στατικούς ή κινούμενους όγκους.

Δείτε και το σχετικό βίντεο:Πηγές: healthline.com, iatropedia.gr
_