Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Φυλακη και Γλώσσα: Έρευνα - Tης Αγγελικής Καρδαρά


Εχθές (29/1/2019) στην εκδήλωση του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος για την κοπή της πίτας μας, αναφέρθηκα συνοπτικά στην πορεία της επαναληπτικής μας έρευνας/follow up research για τη γλώσσα της φυλακής και στην επιστημονική μας ομάδα, τονίζοντας ότι, ως Επιστημονικά Υπεύθυνη,  είμαι πολύ υπερήφανη για όλα τα μέλη της ομάδας γιατί έχουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο γνώσεων και δουλεύουν με ψυχή.

Τα νέα για τη συνέχεια είναι εξαιρετικά και μόλις τα έμαθα!

Ξεκινάμε την επόμενη εβδομάδα τις συνεντεύξεις μας με τους αποφυλακισθέντες! Αυτό, μάλιστα,  θα αποτελέσει ένα καινούργιο, δυνατό,  στοιχείο της επαναληπτικής μας έρευνας, καθώς στην αρχική μου έρευνα δεν είχα δουλέψει συνεντεύξεις με αποφυλακισθέντες, μόνο με τον έγκλειστο πληθυσμό.
Θα συνεχίσουμε παράλληλα με τον έγκλειστο πληθυσμό και μάλιστα σε μια εποχή,  όπου η ανθρωπογεωγραφία της φυλακής έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό  από τότε που έκανα την έρευνά μου, επομένως  θα μας δοθεί η πολύτιμη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συσχετισμούς του ιδιαίτερου γλωσσικού κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστο πληθυσμού της εποχής εκείνης (2005) και του σήμερα (2019), αλλά και να εξάγουμε σημαντικά συμπεράσματα για τους σκοπούς και τις λειτουργίες που επιτελεί η γλώσσα της φυλακής στα καταστήματα κράτησης, στο πλαίσιο μίας εποχής που υφίσταται ισχυρούς κλυδωνισμούς στις δομές της.

Ένα ακόμα νέο και ξεχωριστό στοιχείο σχετικά με την επαναληπτική μας έρευνα αφορά τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με διακεκριμένους εγκληματολόγους, ποινικολόγους, γλωσσολόγους και δημοσιογράφους. Όσον αφορά το θεωρητικό μας πλαίσιο, έχουμε συγγράψει κείμενα/ έχουμε ετοιμάσει ένα εκτενέστατο υλικό,  όπου προσεγγίζουμε τη γλώσσα της φυλακής από εγκληματολογική, φιλοσοφική, ψυχολογική,  λογοτεχνική και γλωσσολογική σκοπιά.

Επομένως, με την ολοκλήρωση του Α’ Μέρους της Μελέτης  μας,  μπαίνουμε στο Β’ Μέρος-τη διεξαγωγή της έρευνας- με πολύ έντονους ρυθμούς και δυναμικά βήματα.

Να υπενθυμίσω ότι την επόμενη Τρίτη,  5-2-2019, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στην έρευνά μας,  οπότε θα ξεκινήσουν οι προφορικές συνεντεύξεις και ελπίζουμε ότι στην ήδη πολύ δυνατή επιστημονική ομάδα θα ενταχθούν επιστήμονες με άρτια κατάρτιση και αγάπη για το αντικείμενο, γιατί οι απαιτήσεις της έρευνας είναι υψηλές.

Μπορείτε ασφαλώς να κοινοποιήσετε τις δύο προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος,  όπου κρίνετε ότι υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον:

https://aggelikikardara.wordpress.com/2019/01/30/πρόσκληση-εκδήλωσης-ενδιαφέροντος-γ-3/
https://aggelikikardara.wordpress.com/2019/01/30/πρόσκληση-εκδήλωσης-ενδιαφέροντος-γ-4/

Δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω για τα απίστευτα μηνύματα που μου στέλνετε, μας δίνουν πολύ μεγάλη δύναμη για να συνεχίσουμε το πολύ δύσκολο αυτό έργο που απαιτεί από εμάς χρόνο και κυρίως κατάθεση ψυχής.  Πιστεύω όμως ότι θα είναι μια ξεχωριστή χρονιά και θα έχουμε ακόμα να πούμε και να δείξουμε πολλά!!

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια