Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Επιδημία" αποστολής ύποπτων φακέλων σε ΑΕΙ

Δώδεκα φάκελοι, μαζί με αυτόν που προκάλεσε πανικό χτες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, έχουν εντοπιστεί συνολικά μέχρι στιγμής σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με παραλήπτες
τους πρυτάνεις και με χώρα αποστολής την Ινδία.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι φάκελοι εστάλησαν ταχυδρομικώς από μέρες, καθώς τουλάχιστον δύο (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη), παρελήφθησαν πριν και μετά τα Χριστούγεννα.

Επίσης, μέχρι στιγμής, πέραν αυτού στη Μυτιλήνη, κανένας άλλος φάκελος από αυτούς που έχουν ανοιχτεί έως τώρα, δεν περιείχε κάποια ύποπτη ουσία, ενώ και αυτός που προκάλεσε τον ερεθισμό σε εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δεν φαίνεται να είχε κάτι επικίνδυνο.

Ο φάκελος και το περιεχόμενο του που στάλθηκε στη Μυτιλήνη:





Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος που έγινε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στον φάκελο της Μυτιλήνης, δείχνει ότι πρόκειται μάλλον για μια ουσία κόλλας που είναι ερεθιστική.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος που έγινε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στον φάκελο της Μυτιλήνης, δείχνει ότι πρόκειται μάλλον για μια ουσία κόλλας που είναι ερεθιστική και μια ουσία που χρησιμοποιείται σε μελάνια εκτυπώσεως, με την οποία είχε εμποτιστεί ο φάκελος, αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί η οριστική απάντηση, ενώ αναμένονται οι εργαστηριακές έρευνες και των άλλων φακέλων, που έχουν μεταφερθεί ή αναμένονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Οι φάκελοι που έχουν εντοπιστεί συνολικά είναι στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην ΑΣΠΕΤΕ στο Ηράκλειο Αττικής, στα Χανιά, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Βόλο και στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας.

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα εντοπίστηκαν ακόμα φάκελοι στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα, ενώ ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του ΑΠΘ δεσμεύτηκε στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο φάκελος στην Κοζάνη παρελήφθη μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ανοίχτηκε και επειδή δεν είχε τίποτα ουσίας, εκτός από κάποια φυλλάδια, όπως και οι υπόλοιποι, πετάχτηκε και έχει καταστραφεί ενώ έχουν κρατήσει μόνο τα γραμματόσημα.

Εξιτήριο για τους επτά από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο με σκόνη - Εξετάζεται το περιεχόμενό του 

Υπενθυμίζεται ότι συναγερμός σήμανε στις αστυνομικές αρχές της Λέσβου χθες το βράδυ, μετά τον εντοπισμό ενός φακέλου με σκόνη που εστάλη στο γραφείο της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσής Βιτζιλάκη, στη Μυτιλήνη.

Εξιτήριο πήραν στις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης, οι επτά (πέντε διοικητικοί υπάλληλοι κι ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος, και ο αστυνομικός που τον παρέλαβε). Όλοι παρέμεναν προληπτικά νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης γιατί με το άνοιγμα του φακέλου, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη τα οποία από χθες το βράδυ ακόμα, είχαν υποχωρήσει.

Όπως τους έγινε γνωστό κατά την έξοδο τους από το νοσοκομείο, οι βιοχημικές εξετάσεις που έγιναν ήταν αρνητικές.

Την ίδια ώρα, το κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον λόφο του «Ξενία» αποκλείστηκε και φρουρείται από την αστυνομία.

Για το περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα τα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα και από χθες αργά το βράδυ έφθασαν στη Μυτιλήνη κλιμάκιο της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και επιστήμονες από τον «Δημόκριτο».

Aξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο zougla.gr, η αστυνομία γνώριζε για την ύπαρξη του φακέλου από τις 12.00 το μεσημέρι, ωστόσο ειδοποίησε την Πυροσβεστική στις 17.30.

Ο φάκελος, ο οποίος παρελήφθη από εξειδικευμένο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, μεταφέρθηκε με C-130 στην Αθήνα και εξετάζεται στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους. Επιπλέον, ειδικοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έλεγχο στους χώρους του πανεπιστημίου.

Σημειώνεται ότι με απόφαση που εξέδωσαν χθες οι πρυτανικές αρχές η λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει ανασταλεί επ' αόριστον.




πηγή: zougla.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια