Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών, διευθετώντας οριστικά την 27ετή εκκρεμότητα του μακεδονικού ζητήματος. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα επόμενα βήματα
που θα έρθουν για να συμπληρώσουν το παζλ και να ολοκληρώσουν την ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Σε δέκα ημέρες από σήμερα θα έρθει στην Ελλάδα το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Με την ψήφισή του, η χώρα μας θα έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι δύο χώρες από κοινού θα δώσουν το «πράσινο φως» στον Μάθιου Νίμιτς να ενημερώσει τον ΟΗΕ πως η διένεξη μεταξύ τους έχει λήξει.
Τα επόμενα βήματα αναλυτικά:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα υπογράψει το νόμο για τη Συμφωνία των Πρεσπών και μετά θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και θα αποσταλεί ενημέρωση στην ειδική γραμματεία του NATO ότι κυρώθηκε.
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 29 στο NATO θα υπογράψουν το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμμαχία και αυτό θα αποσταλεί στις πρωτεύουσες των χωρών για επικύρωση από τα Κοινοβούλια.
Πρώτη θα το επικυρώσει η ελληνική Βουλή και μετά την επικύρωση θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση στα Σκόπια πως η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη συμφωνία και το πρωτόκολλο εισδοχής στο NATO.
Τα Σκόπια θα στείλουν στην Αθήνα και στη γραμματεία του ΟΗΕ ενημέρωση ότι τίθεται σε ισχύ η συμφωνία και ταυτόχρονα θα αποστείλουν και μια επιστολή στα κράτη – μέλη του ΟΗΕ και στους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής. Αυτό το όνομα θα χρησιμοποιείται από εδώ και στο εξής.
Μετά από αυτό ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας θα υπογράψει το κυρωμένο από τη Βουλή πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO και θα αποσταλεί στο NATO στην Ουάσιγκτον (που είναι θεματοφύλακας της συμφωνίας) τη σχετική ρηματική διακοίνωση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.


efsyn.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια