Πώς θα ξεχωρίσουμε ένα κρύωμα από μία ιγμορίτιδα;Τρέχει η μύτη μας, αλλά δεν ξέρουμε τι είναι. Είναι κρυολόγημα, είναι αλλεργία ή ιγμορίτιδα;

Υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσουμε την ιγμορίτιδα από το κρυολόγημα;

Η πιο γνωστή λοίμωξη που προσβάλει τη μύτη μας είναι η ιγμορίτιδα. Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα μας επηρεάζονται από αλλεργική ρινίτιδα.

Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για την παρουσία των αυξημένων περιστατικών ιγμορίτιδας. Τι φταίει;
 1. Πρόχειρο φαγητό
 2. Έλλειψη σωματικής άσκησης
 3. Μεταβολές στο περιβάλλον
 4. Κακή θέρμανση των σπιτιών και των εργασιακών χώρων, με χρήση κλιματιστικών που ξηραίνουν την ατμόσφαιρα

Οι περισσότεροι συγχέουν το κοινό κρυολόγημα με την ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα συνήθως εμφανίζεται μετά από κάποιο κρυολόγημα και γίνεται οξεία αν τα συμπτώματά της δεν αρχίσουν να υποχωρούν μέσα στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες. Αν δε, τα συμπτώματα κρατήσουν πάνω από τρεις μήνες , τότε η ιγμορίτιδα γίνεται χρόνια.

Η χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να θεραπευτεί και το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι να αξιολογηθεί σωστά από τον ειδικό γιατρό, τον ωτορινολαρυγγολόγο. Ο ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος, που είναι άμεσος, γρήγορος και ανώδυνος, θα μας αποκαλύψει τυχόν προβλήματα της μύτης, όπως πολύποδες, στραβό διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών ή και ακόμα κρεατάκια στα παιδιά. Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση με σκοπό να αποτρέψουμε τη χρονιότητα της κατάστασης.

Υπάρχει θεραπεία για τους πολύποδες και την ιγμορίτιδα και ο ωτορινολαρυγγολόγος ξέρει τον τρόπο

Οι πολύποδες είναι διογκώσεις του βλεννογόνου της μύτης, με βασικά συμπτώματα το έντονο μπούκωμα, τη μείωση της όσφρησης και τη δυσχέρεια της ρινική αναπνοής. Η διάγνωση γίνεται με την ενδοσκόπηση και ο ασθενής πρέπει να πεισθεί ότι το πρόβλημά του είναι χρόνιο και πρέπει να το παρακολουθεί. Η θεραπεία όλων αυτών των νοσημάτων της μύτης μπορεί αρχικά να περιλαμβάνει κάποια ρινικά σπρέι και πλύσεις, ίσως και αντιβίωση. Σε περίπτωση, όμως, που χρειαστεί, πρέπει έγκαιρα να γίνει χειρουργική επέμβαση για να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τις αλλεργίες;
 • Αποφύγετε τις βόλτες στην εξοχή όταν φυσάει πολύ ή έχει μεγάλη ηλιοφάνεια
 • Κλείνετε τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου κατά την περίοδο της άνοιξης
 • Διατηρήστε το σπίτι σας καθαρό από σκόνη και ακάρεα
 • Περιορίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου
 • Απομακρύνετε χαλιά και λούτρινα κουκλάκια από τα υπνοδωμάτια των παιδιών
 • Μετρήστε την υγρασία του σπιτιού σας με ένα υγρόμετρο και χρησιμοποιείτε αφυγραντήρες
 • Καταναλώνετε προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες και ελαττώστε το πρόχειρο φαγητό


Πηγή: healthview.gr
_