Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο και κατέληξαν σε… απαλλαγές!

Δεν είναι ούτε η πρώτη και πιθανότατα ούτε η… τελευταία, δικαστική, υπόθεση που καταλήγει σε αθωώσεις αυτή του επονομαζόμενου σκανδάλου “Koriopolis”, το οποίο
αφορούσε σε στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες του 2011.
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας απάλλαξε όλους τους κατηγορουμένους από τις κατηγορίες της παθητικής ή ενεργητικής δωροδοκία και κήρυξε ενόχους κάποιους εξ αυτών σε βαθμό πλημμελήματος για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος και νομιμοποίηση εσόδων!
Ωστόσο, αποτελεί, όχι σπάνιο φαινόμενο, μεγάλα σκάνδαλα που συντάραξαν την ελληνική κοινωνία και σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσαν ακόμα και σοβαρούς πολιτικούς να καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες σε απαλλαγές των πρωταγωνιστών τους από τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.
Τα τελευταία χρόνια, σκάνδαλα που απασχόλησαν την προηγούμενη δεκαετία, την κοινή γνώμη, είχαν αυτήν την τύχη. Ο λόγος για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, των ομολόγων, του χρηματιστηρίου αλλά και της απόπειρας αυτοκτονίας του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστου Ζαχόπουλου.
Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου
Στις 21 Μαρτίου 2017 όλοι οι κατηγορούμενοι που κάθονταν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση των ανταλλαγών εκτάσεων του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου κρίθηκαν αθώοι, σχεδόν μια δεκαετία μετά το ξέσπασμα του «σκανδάλου» που είχε δημιουργήσει σοβαρούς τριγμούς στην Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το δικαστήριο έκρινε ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο, ωστόσο, απάλλαξε τους κατηγορούμενους κρίνοντας ότι οι κατηγορούμενοι δεν ενήργησαν από δόλο.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχαν βρεθεί συνολικά 13 κατηγορούμενοι. Ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α.
Υπόθεση ομολόγων
Σε απαλλαγές… σκόνταψε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας και στην υπόθεση των ομολόγων! Άλλη μία υπόθεση που είχε προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στην Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
Με την απόφαση του δικαστηρίου, όλοι οι κατηγορούμενοι για το δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ και το μη δομημένο ομόλογο των 70 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εκδοθεί λίγους μήνες νωρίτερα,κρίθηκαν αθώοι.
Το Δικαστήριο καταδίκασε μόνο τους εκπροσώπους της χρηματιστηριακής εταιρείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ για έκδοση εικονικών τιμολογίων της εταιρείας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος. Οι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι από τις κακουργηματικές κατηγορίες (μεταξύ άλλων) της απάτης, της απιστίας και της εγκληματικής οργάνωσης.
Αθώοι από κάθε κατηγορία κρίθηκαν ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδη, η διευθύντρια του ταμείου Παναγιώτα Καραδήμα, οι πρώην υπεύθυνοι του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) Παναγιώτης Δεμέστιχας και Γερ. Κονιδάρης, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνος Χρηστίδης, ο υπεύθυνος της ΝΑΜ Γιώργος Παπαμαρκάκης, τα στελέχη της JP Morgan Χ. Αδαμόπουλος και Αβραάμ Σαββίδης, το στέλεχος της Hyppovereinsbank Ν. Μπούγος.
Πρωτόδικα οι 13 εμπλεκόμενοι είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης από 15 έως 25 χρόνια ενώ τους είχαν επιβληθεί και χρηματικές ποινές, με μεγαλύτερη αυτή των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ σε εκπρόσωπο εταιρείας.
Υπόθεση χρηματιστηρίου
Έχοντας περάσει από σαράντα κύματα σε…απαλλαγές των κατηγορουμένων κατέληξε και το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, η επονομαζόμενη υπόθεση με τις «μετοχές-φούσκες». Οι τίτλοι τέλους στη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου έπεσαν στις 13 Ιουλίου 2018.
Πρόκειται για την ημέρα που το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε απαράδεκτη την έφεση που είχε ασκηθεί από την εισαγγελέα εφετών Αθήνα Θεοδωρόπουλου κατά της αθωωτικής απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των 36 κατηγορουμένων στην υπόθεση υπέβαλαν ένσταση ζητώντας να κριθεί απαράδεκτη η εισαγγελική έφεση, η οποία έγινε δεκτή από το Δικαστήριο.
Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου να απορρίψει την έφεση της κυρίας Θεοδωρόπουλου οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες και αναβίωσε η αθωωτική απόφαση που είχε εκδοθεί τον Φεβρουαρίου του 2018 κατά πλειοψηφία 2-1.
Μετά την απαλλακτική κρίση η εισαγγελέας της έδρας, Αθηνά Θεοδωροπούλου, είχε ασκήσει την έφεση με αποτέλεσμα να καθίσουν οι κατηγορούμενοι για τρίτη φορά στο εδώλιο λίγο πριν την παραγραφή των αδικημάτων τον Μάρτιο του 2019. Μάλιστα, οι 36 είχαν αθωωθεί ομόφωνα και παλιότερα, με διαφορετική σύνθεση δικαστηρίου. Ωστόσο, και τότε η υπόθεση έφτασε ξανά στο εδωλιο μετά την αναίρεση της από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Υπόθεση Ζαχόπουλου
Ήταν μεσημέρι της 20ης Δεκεμβρίου 2007 όταν το νέο άρχισε να κυκλοφορεί σιγά σιγά… Ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος, ένας από τους στενούς φίλους και συνεργάτες του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, πέφτοντας από το μπαλκόνι του διαμερίσματος του, στο 4ο όροφο, στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι.
Για μήνες μετά η υπόθεση Ζαχόπουλου μονοπωλούσε την επικαιρότητα… Η παράνομη σχέση του, με την συμβασιούχο υπάλληλο του γραφείου του, Εύη Τσέκου, η ύπαρξη βιντεοσκοπημένου υλικού με προσωπικές τους στιγμές, το οποίο, με δική της πρωτοβουλία μαγνητοσκόπησε, οι καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα ότι εκβιαζόταν, οι επισκέψεις της «πέτρας του σκανδάλου» σε πρωτοκλασάτα ΜΜΕ, η εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου, αποτέλεσαν τη «μαγιά» ενός σκανδάλου που τα είχε όλα, εξουσία, χρήμα, έρωτα…
Έξι χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 2013, στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών, η αυλαία του «σκανδάλου» Ζαχόπουλου, έπεσε με… η πανηγυρική αθώωση, έστω και με «νομικό μανδύα» των τεσσάρων κατηγορουμένων, που τελικά, έφτασαν στο εδώλιο. Πρόκειται για την «πέτρα του σκανδάλου», Εύη Τσέκου, το δικηγόρο-εργατολόγο, Χρήστο Νικολουτσόπουλο, τον εκδότη του «Πρώτου Θέματος», Θέμο Αναστασιάδη και το δημοσιογράφο της εφημερίδας, Γιάννη Μακρυγιάννη.
Και οι τέσσερις αντιμετώπιζαν τη κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων σε βαθμό πλημμελήματος. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, οι κατηγορούμενοι, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, κηρύχθηκαν-ομόφωνα-αθώοι καθώς τόσο η βιντεοκασέτα που είχε στη κατοχή της η Εύη Τσέκου όσο και το DVD στο οποίο την αντέγραψαν ο Θέμος Αναστασιάδης και ο Γιάννης Μακρυγιάννη δε συνιστούν αρχείο προσωπικών δεδομένων, με την έννοια του νόμου.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου για την «αντικειμενική θεμελίωση του αδικήματος της παραβίασης προσωπικών δεδομένων απαιτείται η ύπαρξη δεδομένων, ομαδοποιημένων και ταξινομημένων, με συγκεκριμένα κριτήρια σε αρχείο».
Στη προκειμένη περίπτωση, υπήρξε και αντίστοιχη απόφαση του Αρείου Πάγου το 2010 με αφορμή τη δικαστική διένεξη της Εύης Τσέκου με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Παράλληλα, το δικαστήριο – κατά πλειοψηφία – απάλλαξε και την Εύη Τσέκου από την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης, καθώς, έκρινε ότι ο Χρήστος Ζαχόπουλος δεν είχε τη νομική εξουσία ή την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε μόνιμο διορισμό της ενώ, δε προέκυψε ζημία ούτε του ίδιου ούτε του δημοσίου. Στο άκουσμα της απόφασης η Ευη Τσέκου ξέσπασε σε λυγμούς, ανακουφισμένη και δικαιωμένη και έχοντας ήδη συνεχίσει τη ζωή της, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.


πηγή: dikastiko.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια