Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ιρακινός γεωλόγος έφτιαξε τα χημικά των τζιχαντιστών

Την ώρα που -επισήμως- το Ισλαμικό Κράτος έχει σχεδόν ηττηθεί, Ιρακινός επιστήμονας, που μίλησε αποκλειστικά στην «Washington Post», υποστηρίζει ότι βοήθησε τους τζιχαντιστές να φτιάξουν
χημικά όπλα.
Ο 52χρονος γεωλόγος Σουλεϊμάν αλ Αφάρι, που εργαζόταν στο υπουργείο Βιομηχανίας του Ιράκ και τώρα κρατείται σε φυλακή της Ιρμπίλ αντιμετωπίζοντας την εσχάτη των ποινών, εξήγησε ότι το 2014, όταν η Μοσούλη έπεσε στα χέρια του Ι.Κ., οι τζιχαντιστές τού πρότειναν να παραμείνει στη θέση του και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα δημιουργίας χημικών όπλων, το οποίο και έκανε «για να μη χάσει τη δουλειά του και τον μισθό του».
Αναφερόμενος στην πτώση της Μοσούλης -της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ- ο Αλ Αφάρι εξήγησε ότι μέσα σε έξι ημέρες 1.500 τζιχαντιστές κατάφεραν να νικήσουν τον ιρακινό στρατό, που ήταν 15 φορές μεγαλύτερος, και να καταλάβουν το αεροδρόμιο και τις στρατιωτικές βάσεις, αναγκάζοντας μισό εκατομμύριο κατοίκους να φύγουν από τη πόλη για να σωθούν. Ο Αλ Αφάρι αποφάσισε να παραμείνει, όπως και αρκετοί άλλοι συμπολίτες του.
Αρκετές ημέρες μετά την εισβολή των τζιχαντιστών στη Μοσούλη ο Ιρακινός επιστήμονας αποφάσισε να επιστρέψει στο γραφείο του στο υπουργείο για να μη χάσει τη θέση του, όπως είπε. Οι αξιωματούχοι του Ισλαμικού Κράτους, που στο μεταξύ είχαν αναλάβει τη διοίκηση όλης της πόλης, αντί να τον διώξουν, του ζήτησαν να ενταχθεί σε μια ομάδα επιστημόνων, η οποία αποτελούνταν από χημικούς, έναν βιολόγο και τουλάχιστον έναν ειδικό, που στο παρελθόν είχε εργαστεί στο πρόγραμμα χημικών όπλων του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Αλ Αφάρι μαζί με την υπόλοιπη ομάδα ανέλαβε το έργο της δημιουργίας του περιβόητου αερίου μουστάρδας, το οποίο ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους.


dikastiko.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια