Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών η ΠΟΣΥΦΥ


Διαβάστε την ανακοίνωση τής ΠΟΣΥΦΥ: Τις προηγούμενες ημέρες, λίγο μετά την απόδραση αλλοδαπών κρατουμένων αλλά και των κρουσμάτων επίθεσης κρατουμένων σε αστυνομικό
προσωπικό φύλαξης, αντιπροσωπεία της ΠΟΣΥΦΥ και της Ένωσης Συνοριακών Αστυνομικών Αττικής επισκέφτηκε την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.
    Κύριο μέλημα μας η ασφάλεια των συναδέλφων, οι ασφαλείς συνθήκες κράτησης, οι συνθήκες υγιεινής αλλά και η εξάλειψη των τεράστιων ελλείψεων στις τεχνικές υποδομές που καθιστούν ανασφαλή τη φρούρηση και την κράτηση των αλλοδαπών στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας.  
   Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων στις τεχνικές προδιαγραφές λειτουργίας ενός χώρου που θέλει να ορίζεται ως ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ ήταν τις τελευταίες ημέρες η απόδραση κρατουμένων, αλλά και οι επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα στους χώρους κράτησης προς τους συναδέλφους που συμμετέχουν στη φρουρά.

    Από νωρίς, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τους συναδέλφους που τους επιτέθηκαν αλλοδαποί κρατούμενοι και μετέβηκαν  για τις πρώτες βοήθειες στο Σ.Ν. 401.
    Με όλα αυτά τα περιστατικά ως απόρροια των σοβαρών ελλείψεων και τεχνικών παραλείψεων στους διαμορφωμένους χώρους κράτησης, η Ομοσπονδία επισκέφθηκε προ ημερών τους συναδέλφους που υπηρετούν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και συναντήθηκε με τον Διευθυντή της, Αστυνομικό Διευθυντή κ. Κ. Σουρμελή.
    Για την Ομοσπονδία, οι διαπιστώσεις για τις ελλείψεις στις υποδομές κράτησης του ΠΡΟΚΕΚΑ, είναι πρωτόγνωρες χωρίς όμοιες στο παρελθόν. Συνθήκες που με μαθηματική ακρίβεια θα επιφέρουν και άλλα  παρόμοια κρούσματα.
     Πέραν όμως των συνθηκών κράτησης, η έλλειψη των βασικών συνθηκών υγιεινής σε συνδυασμό με την απουσία τόσο καιρό συνεργείου καθαρισμού έχει οδηγήσει ο χώρος να αποτελεί εστία μολύνσεως.  Σκουπίδια σε όλους τους χώρους, απόρριψη από τους κρατουμένους στον προαύλιο χώρο από τα παράθυρα των χορηγούμενων γευμάτων, διαρροές και πλημμύρες από τις αποχετεύσεις των κρατητηρίων στις οροφές των συστεγαζόμενων υπηρεσιών, δημιουργούν κατάσταση ασφυξίας για την δημόσια υγεία  και συνθήκες ευφορίας για τα τρωκτικά.
    Με κοινές διαπιστώσεις για τις τεράστιες ελλείψεις στις υποδομές των χώρων κράτησης αλλά των συνθηκών υγιεινής που έχουν διαμορφωθεί, είμαστε πεπεισμένοι πως είναι αναγκαία η ολική επαναδιαμόρφωση των χώρων αυτών ώστε να πληρούν ασφαλές συνθήκες φρούρησης για το προσωπικό αλλά και ανθρώπινες συνθήκες κράτησης για τους αλλοδαπούς. 
   Όλα αυτά σε συνάρτηση με την τεράστια έλλειψη προσωπικού - αφού έχει να ενισχυθεί η Διεύθυνση εδώ και πολλά χρόνια με νέο προσωπικό αλλά και με την διάθεση του ήδη υπάρχοντος σε αλλότρια καθήκοντα άλλων Διευθύνσεων -, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ικανές που εκμεταλλεύονται οι κρατούμενοι και τίθενται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των ελάχιστων πλέον συναδέλφων που υπηρετούν στην φρουρά κρατητηρίων.
    Είναι απορίας άξιο, πως από την πρώτη στιγμή της θέσπισης των χώρων κράτησης ως χώρου ΠΡΟΚΕΚΑ, δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες εργασίες για να πληρούνται οι στοιχειώσεις συνθήκες κράτησης και υγιεινής για τέτοιο χώρο και να λειτουργούν δυστυχώς εδώ και χρόνια αυτοσχεδιαζόμενοι χώροι κράτησης. Το πλαίσιο διαμόρφωσης των χώρων κράτησης είναι συγκεκριμένο και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτός σε καμία περίπτωση χώρος που δεν καλύπτει βασικά κριτήρια φύλαξης.
     Η Ομοσπονδία άμεσα και απευθείας, θα ενημερώσει πληρέστατα τον Αρχηγό του Σώματος και θα προκαλέσει ότι χρειάζεται για άμεση αναστολή λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου ΠΡΟΚΕΚΑ έως την διασφάλιση των αναγκαίων ενεργειών που θα επιφέρουν ασφαλές συνθήκες φρούρησης. Σε διαφορετική περίπτωση η αναζήτηση νέου χώρου που να πληροί  συνθήκες ασφάλειας  και υγιεινής για το προσωπικό αλλά και ανθρώπινες συνθήκες για τους κρατούμενους, είναι μονόδρομος και άμεσος. Δεν μπορούμε σε κάθε περίπτωση να συνεχίσουμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων …στην τύχη τους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΕΛΑΣ                             ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΤΟΝΙΔΗΣ _


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια