Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ακόμη και περιττώματα ποντικών και κεφάλια εντόμων επιτρέπεται να υπάρχουν σε τρόφιμα! Τι αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ;



Σε εξαιρετικά σοκαριστικές αποκαλύψεις προέβη ο χημικός, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός.

Ο κ. Κατσαρός αποκάλυψε ότι ο Διεθνής Κώδικας Τροφίμων και Ποτών και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχουν εκδώσει εγχειρίδια «Επιτρεπόμενων Υπολειμμάτων στα Τρόφιμα» που θέτουν τα όρια σε ξένα σώματα που επιτρέπεται να υπάρχουν σε περισσότερα από 100 είδη τροφίμων, όπως απορρίμματα ποντικών, μούχλα, ακάρεα, τρίχες, φτερά, πόδια εντόμων, σκουλήκια κλπ.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται στους σπόρους κακάο να βρεις μέχρι 20 mg (χιλιοστά του γραμμαρίου) στο κιλό αποξηραμένες κενώσεις ποντικών, μέχρι 60 κεφάλια εντόμων σε μπισκότα με πάστα σύκου, στο σουσάμι μπορεί να βρεις μέχρι 10 αποξηραμένα απορρίμματα ποντικού στο κιλό και στη ρίγανη μέχρι 1.250 μέρη εντόμων (φτερά, τρίχες, κεφάλια, πόδια κ.λπ.) ανά 10 γραμμάρια ρίγανης.

Επίσης, στην κανέλα επιτρέπεται να υπάρχουν μέχρι 400 κομμάτια εντόμων ανά 50 γραμμάρια και στα βότανα μέχρι 1.175 κομμάτια εντόμων ανά 10 γραμμάρια βοτάνου. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα επιτρεπόμενα σώματα, τα όρια των οποίων καθορίζονται από τους παραπάνω κανονισμούς.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατσαρός, κάτι ανάλογο υπάρχει και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, αλλά καλυμμένα, καθώς αναφέρονται απλά ως «υπολείμματα τροφίμων οιασδήποτε μορφής», χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα ποια μπορεί να είναι αυτά τα υπολείμματα. Και όλα αυτά, επισημαίνει ο κ. Κατσαρός, γίνονται στο βωμό του κέρδους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τελικά η ασφάλεια των καταναλωτών.

Ακούστε αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Κατσαρός:



Πηγή: voicenews.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια