Βραχνή φωνή: Τι πρέπει να κάνω;


Η φωνή μας είναι ένα από τα βασικότερα «εργαλεία» της καθημερινότητάς μας, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον προσωπικό τομέα.

Η φωνή αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα μας, είναι ένας είδος ταυτότητας που μας κάνει ξεχωριστούς. Πολλές φορές, όμως, οι υπερβολές στη χρήση μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα.

Οι φωνητικές χορδές είναι ουσιαστικά δύο λευκές ταινίες που πάλλονται όταν έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Βρίσκονται στο λάρυγγα και μέσα εκεί παράγεται η φωνή. Φλεγμονές στο λάρυγγα ή στο φάρυγγα ή κάποιες φορές και στη μύτη, μπορούν να επηρεάσουν τη φωνή μας προκαλώντας βραχνάδα.

Επίσης, αρνητικά επιδρούν στη φωνή το κάπνισμα, ο κακός κλιματισμός, η εισπνοή ερεθιστικών αερίων ή αρωματικών, ακόμα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης, η κακή χρήση της φωνής μας, όπως η έντονη και δυνατή ομιλία ή ακόμα και το ψιθύρισμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη φωνή προκαλώντας βραχνάδα, ξηρό βήχα, αίσθημα κόμπου και σπάσιμο της φωνής.

Πώς γίνεται η διάγνωση…

Η διάγνωση γίνεται με τη χρήση ενδοσκοπίων, τα οποία είναι μικρές κάμερες και με τη χρήση ενός μόνιτορ, ο εξειδικευμένος και έμπειρος ωτορινολαρυγγολόγος θα εντοπίσει την βλάβη.

Τα πιο συνήθη προβλήματα των φωνητικών χορδών είναι οι πολύποδες, οι κύστες, οι κάλοι, το οίδημα Reinke, το κοκκίωμα και σπανιότερα ο καρκίνος.


Επίσης, μπορεί να ελεγχθεί η δόνηση των φωνητικών χορδών και να εντοπιστούν παθολογικά ευρήματα, που δεν είναι εύκολο να φανούν με την ενδοσκόπηση, με μια ειδική εξέταση, την στροβοσκόπηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρώτο βήμα για τη θεραπεία αυτών των προβλημάτων είναι η συντηρητική αγωγή και σε περίπτωση που αυτή δεν προσφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η χειρουργική αντιμετώπιση.

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων της φωνής γίνεται με δύο τρόπους: με κλασικά εργαλεία ή με χρήση διάφορων τύπων λέιζερ, τα οποία δεν προκαλούν τραυματισμούς στο ευαίσθητο βλεννογόνο των φωνητικών χορδών. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι σε περίπτωση καρκίνου, το δείγμα μπορεί να σταλεί άμεσα για βιοψία και αν αποδειχθεί ότι είναι καρκίνος, ο χειρούργος θα προχωρήσει άμεσα στην ολική αφαίρεσή του.

Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται η χειρουργική ρομποτική σε περιπτώσεις αρχικών σταδίων καρκίνου του λάρυγγα. Μετεγχειρητικά, σημαντική είναι η αφωνία για 5 ημέρες ώστε να πραγματοποιηθεί σωστά η επούλωση και συνιστάται λουτροθεραπεία πριν και μετά την επέμβαση.

Η παρακολούθηση του ασθενή μετεγχειρητικά με λαρυγγοσκόπηση και στροβοσκόπηση είναι πολύ σημαντική ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα υποτροπής. Επίσης, η υιοθέτηση ενός σωστού προτύπου διατροφής και η αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ είναι σημεία «κλειδιά» για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Αναδημοσίευση του άρθρου της Ανατολής Παταρίδου, Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου & Επιστημονικής Συνεργάτιδας Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα από την ιστοσελίδα kontasou.com
_