Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο φίρερ των νεοναζιστών προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει μια χαμένη παρτίδα



Στις 14 Γενάρη, ολοκληρώθηκε στο δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας η ανάγνωση κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων των κατηγορούμενων
νεοναζιστών βουλευτών (εκτός του φίρερ). Σ’ αυτές τις Ερωτήσεις αναφερθήκαμε σε αρκετά ρεπορτάζ μας, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς στόχους της τακτικής των νεοναζιστών, που βασανίζουν όλους τους παράγοντες της δίκης με την ανάγνωση εγγράφων που δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Από τις 15 Γενάρη, άρχισε η ανάγνωση εγγράφων του φίρερ της ΧΑ Μιχαλολιάκου. Ο κατάλογος με τα έγγραφα που κατέθεσε για να αναγνωστούν καλύπτει 64 σελίδες. Την περασμένη Τετάρτη αναγνώστηκαν έγγραφα που καλύπτουν 4,5 σελίδες του καταλόγου. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσες συνεδριάσεις θα «φαγωθούν» με την ανάγνωση όλων των εγγράφων που κατέθεσε ο Μιχαλολιάκος (οι υπόλοιποι νεοναζιστές βουλευτές «έφαγαν» ένα ολόκληρο τετράμηνο συνεδριάσεων του δικαστηρίου, από τις 14 Σεπτέμβρη μέχρι τις 14 Γενάρη).

Είχαμε σχεδιάσει να συνεχίσουμε το ρεπορτάζ μας με τον σχολιασμό των Ερωτήσεων και ομιλιών του Παναγιώταρου, όμως η έναρξη της ανάγνωσης των εγγράφων του Μιχαλολιάκου μας υποχρεώνει ν’ αλλάξουμε το σχεδιασμό μας και να συνεχίσουμε με το σχολιασμό των εγγράφων του φίρερ.

Στις 4 Ιούλη του 2018, τρεις συνήγοροι υπεράσπισης των νεοναζιστών, οι Π. Μιχαλόλιας, Γ. Μιχαλόλιας και Δ. Παπαδέλης υπέβαλαν ένσταση για λογαριασμό αποκλειστικά του φίρερ Μιχαλολιάκου κατά των Αναγνωστέων Εγγράφων 254 και 255 του κατηγορητήριου, που έχουν τίτλο «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ» και «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΑΞΗ “ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣ“», αντίστοιχα. Η ένσταση απορρίφθηκε. Ολοκληρώνοντας την πρότασή της η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου είπε:

Από τα έγγραφα, κυρίως, που αναγνώστηκαν και απ΄ αυτά που προσκομίστηκαν, κατά τη γνώμη μου δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις περί πλαστότητας των υπ’ αριθμό 254 και 255 εγγράφων από τον κατάλογο των Αναγνωστέων Εγγράφων. Ειδικότερα, θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός, ότι ενώ ο κατηγορούμενος Νικόλαος Μιχαλολιάκος γνώριζε την ύπαρξη των ως άνω δύο εγγράφων που κατέθεσε ο μάρτυρας Δημήτριος Ψαρράς, και μάλιστα αμφισβήτησε τη γνησιότητά τους κατά την απολογία του στις 2/10/2013, σε ουδεμία ενέργεια προέβη. Δεν κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά των εγγράφων στην εισαγγελία Πρωτοδικών. Αντίθετα, στην επ’ ακροατηρίω διαδικασία τα προσέβαλε ως πλαστά και τα θεωρεί ψευδεπίγραφα κείμενα που απηχούν ακραιφνείς εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ιδεολογία της ΧΑ. Ομως, ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος, καθ’ όσον από την προβολή ορισμένων βίντεο γίνονται αναφορές στις εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις. Να απορριφθεί η ένσταση και να αναγνωστούν τα Αναγνωστέα Εγγραφα 254 και 255 και να συνεκτιμηθούν με τα λοιπά αποδεικτικά στοιχεία».

Η τοποθέτηση της εισαγγελέα και ιδιαίτερα η αναφορά της, ότι σε ορισμένα βίντεο που προβλήθηκαν γίνονται αναφορές στις εθνικοσοσιαλιστικές  θέσεις της ΧΑ, θορύβησαν τον συνήγορο υπεράσπισης Γ. Μιχαλόλια, όχι μόνο για την πρόταση απόρριψης της ένστασης, αλλά και επειδή διείδε ποια θα είναι η πρόταση της εισαγγελέα επί του κατηγορητηρίου συνολικά. Ανάμεσα στ’ άλλα, έσπευσε να υποβάλει αίτημα να μην παρασταθεί η πολιτική αγωγή στη συζήτηση αυτής της ένστασης. Η εισαγγελέας Οικονόμου πρότεινε την απόρριψη και αυτού του αιτήματος του Γ. Μιχαλόλια. Το δικαστήριο στη συνέχεια αποφάσισε να παρασταθεί η πολιτική αγωγή στη συζήτηση της ένστασης Μιχαλολιάκου, που υπέβαλαν οι τρεις υπερασπιστές του.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκφωνήθηκε στη συνεδρίαση της 9ης Ιούλη του 2018 και έλεγε: «Τα έγγραφα λοιπόν αυτά, το 254 και 255 του κατηγορητηρίου, για τα οποία προβλήθηκε ένσταση περί πλαστότητας, είναι έγγραφα με σαφώς ιδεολογικό περιεχόμενο, περιεχόμενο το οποίο από μόνο του δεν έλκει του ποινικού. Αλλωστε, όταν υποβλήθηκε από τον Μιχαλολιάκο αίτημα διενέργειας γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης των εγγράφων αυτών, με το σκεπτικό το ίδιο απορρίφθηκε το σχετικό αίτημα. Λοιπόν, κατόπιν αυτών, τα έγγραφα αυτά θα αναγνωστούν και θα συνεκτιμηθούν με τα λοιπά αποδεικτικά στοιχεία».

Αυτή η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε τότε πανικό στις γραμμές των νεοναζιστών της ΧΑ και ιδιαίτερα στον ίδιο τον φίρερ, που μολονότι το καταστατικό δεν είναι προσωπική του υπόθεση, κατέθεσε μόνον αυτός ένσταση. Οχι, ας πούμε, και ο Παππάς που ήταν και είναι το δεξί του χέρι. Γιατί στο σπίτι του τελευταίου βρέθηκαν έγγραφα με σαφές εθνικοσοσιαλιστικό περιεχόμενο, από τα οποία επιβεβαιώνεται ότι τα Αναγνωστέα Εγγραφα 254 και 255 είναι έγγραφα της Χρυσής Αυγής. Είναι τόσο προφανής (και διαρκής) ο πανικός του Μιχαλολιάκου, ώστε ανάμεσα στα έγγραφα που κατέθεσε στις 16 Γενάρη για ανάγνωση οι δύο πρώτοι φάκελοι έχουν τίτλους: «Ιδρυση κόμματος και Καταστατικό» και «Δημοσιεύματα για τα συνέδρια που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή».

Προφανώς, ο Μιχαλολιάκος επανέρχεται με αυτούς τους φακέλους, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποδείξει ότι τα Αναγνωστέα Εγγραφα 254 και 255 είναι πλαστά. Αυτά, βέβαια, έχουν κριθεί από το δικαστήριο ως γνήσια, διαβάστηκαν και θα συνεκτιμηθούν με τα λοιπά αποδεικτικά στοιχεία. Τότε γιατί ο Μιχαλολιάκος επιμένει να αποδείξει ότι αυτά τα έγγραφα είναι δήθεν πλαστά; Κατά τη γνώμη μας, ακολουθεί την τακτική που εφάρμοσαν όλοι οι βουλευτές  του νεοναζιστικού μορφώματος, την οποία χάραξε ο ίδιος ο φίρερ: να κερδίσει χρόνο.

Αλλωστε, με όλους τους φακέλους που κατέθεσε για ανάγνωση ο Μιχαλολιάκος δεν αποσκοπεί στην απόκρουση των κατηγοριών που τον βαραίνουν, γιατί απλούστατα από την ακροαματική διαδικασία έχει αποδειχτεί πλήρως η ενοχή του.

Με τον πέμπτο φάκελο που κατέθεσε, ο Μιχαλολιάκος ισχυρίζεται ότι από τις δημοσκοπήσεις της περιόδου Ιούνη-Σεπτέμβρη του 2013 αποτυπωνόταν ραγδαία άνοδος της εκλογικής δύναμης της Χρυσής Αυγής και ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε για να ανακοπεί αυτή η άνοδος. Ο ισχυρισμός είναι αστείος, όχι μόνο γιατί στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 η ΧΑ έχασε πάνω από 60.000 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Μάη του 2012, αλλά και γιατί όλοι γνωρίζουμε πως μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, μερικά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στις 17 Σεπτέμβρη του 2013, δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο η πλήρης ασυλία των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής από τις κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων και από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους.
 
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Μιχαλολιάκος συνεχίζει να είναι πολύ προκλητικός. Ενώ απ’ όλη την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε πλήρως ότι ο Ρουπακιάς είναι στέλεχος της ΧΑ και ότι βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, ο φίρερ αγνοεί προκλητικά όλη την ακροαματική διαδικασία και κατέθεσε με τον έκτο φάκελο τρία δημοσιεύματα της ΧΑ στις 18 Σεπτέμβρη του 2013, με τα οποία οι νεοναζιστές της ΧΑ διαχώριζαν τη θέση τους από τον δολοφόνο Ρουπακιά.

Ενα απ’ αυτά τα δημοσιεύματα αναφέρει: «Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013 - 18:00 - Η Χρυσή Αυγή καταδικάζει απερίφραστα την δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι και διαψεύδει κάθε εμπλοκή του κόμματος. Ολα τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην δημιουργούν εμφυλιοπολεμικό κλίμα, δίνοντας πολιτικό χαρακτήρα σε ένα τραγικό συμβάν. Νικόλαος Γ. Μιχαλολιάκος»!

Είναι πραγματικά πρόκληση να επανέρχεται ο Μιχαλολιάκος και να καταθέτει στο δικαστήριο αυτή τη δήλωση, έχοντας το θράσος να ξαναλέει ότι ο Ρουπακιάς δεν έχει καμία σχέση με τη ΧΑ. Θυμίζουμε τι γράφαμε σε ρεπορτάζ μας με τίτλο: «Αναγνωστέα Εγγραφα στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Ξεπροβάλλει ανάγλυφα ο εγκληματικός χαρακτήρας της συμμορίας», που δημοσιεύτηκε τον Απρίλη του 2018 (δείτε εδώ):

Ο δολοφόνος του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιάς, ήταν στέλεχος της ΧΑ. Η ηγεσία της τον παρουσίασε σαν απλό οπαδό του ναζιστικού μορφώματος, που ενήργησε δήθεν προσωπικά και παρακινούμενος από γηπεδικές διαφορές. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ο Γ. Ρουπακιάς και ο Γ. Πατέλης δηλώθηκαν  στη ΔΟΥ ως υπεύθυνοι της ΤΟ της Νίκαιας, που ήταν η πιο σκληρή νεοναζιστική τοπική οργάνωση. Οργάνωση-πρότυπο για όλες τις ΤΟ της ΧΑ, για την οποία καμάρωναν ο φίρερ, οι βουλευτές και όλα της στελέχη της ΧΑ. Αυτό επιβεβαιώνεται από το Αναγνωστέο Εγγραφο 249. Ετσι καταρρίφθηκε ο χρυσαυγίτικος μύθος ότι ο Ρουπακιάς ήταν απλός οπαδός.

♦ Εδρασε ο Ρουπακιάς ορμώμενος από γηπεδικές διαφορές;

Αυτόν τον ισχυρισμό τον διαψεύδει το στέλεχος της ΧΑ Ν. Αποστόλου, απαντώντας σε συνομιλητή του στις 18 Σεπτέμβρη του 2013. Η συγκεκριμένη τηλεφωνική συνομιλία του Αποστόλου άρχισε στις 17:02:00 και διήρκησε 4’:33“. Η συνομιλία αυτή καταγράφηκε στο έγγραφο με κωδικό 14392, στο οποίο αναφέρονται οι αριθμοί και των δύο τηλεφώνων:

Συνομιλητής: Ποιος είναι, αφού λένε ότι το θέμα ξεκίνησε από γηπεδικά;

Ν. Αποστόλου: Μαλάκα, πρόφαση είναι αυτό. Ολυμπιακός ο ένας, Ολυμπιακός και ο άλλος. Και ο πατέρας της μικρής (σ.σ. εννοεί την κόρη του Ρουπακιά) ήταν Ολυμπιακός και αυτός ο πούστης ήταν Ολυμπιακός».

Αυτό ο Αποστόλου το επανέλαβε και σε άλλους χρυσαυγίτες συνομιλητές του. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των νεοναζιστών ζήτησαν να διαβαστούν μερικοί (όχι όλοι) κωδικοί των συνδιαλέξεων του Αποστόλου. Δεν συμπεριέλαβαν, όμως, αυτόν τον κωδικό και περιορίστηκαν να αναφέρουν -με απολογητικό ύφος- ότι οι ισχυρισμοί του Αποστόλου είναι αναληθείς! Οπως θα δούμε στη συνέχεια, αν ήταν πράγματι για γηπεδικούς λόγους η δολοφονία του Π. Φύσσα από τον Ρουπακιά, δε θα «τρελλαίνονταν» στα τηλέφωνα με τον δολοφόνο Ρουπακιά και τη γυναίκα του ο Πατέλης και ο Λαγός, επί μισή μέρα, από τις 00:09’ της 18ης Σεπτέμβρη μέχρι τις 12:37 της ίδιας ημέρας. Αυτές οι συνομιλίες κράτησαν δεκάδες λεπτά και προφανώς επεδίωκαν να επιβάλουν στον Ρουπακιά να πάρει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα πάνω του και να μη μπλέξει τη ΧΑ.

♦ Εδρασε ο Ρουπακιάς προσωπικά;

Ο Ν. Αποστόλου απαντά αρνητικά και σ’ αυτό το ερώτημα. Παραθέτουμε ένα μεγάλο απόσπασμα από συνομιλία του στις 20 Σεπτέμβρη του 2013, η οποία άρχισε στις 17:26:21 και διήρκησε 10’:36’’:

Συνομιλητής: Ε, τον μαλάκα (σ.σ. εννοεί τον Ρουπακιά).

Ν. Αποστόλου: Καλά τον έκανε. Μπράβο του. Τον ψάχναμε τόσο καιρό.

Συνομιλητής: Εχουν καταγράψει στο κινητό τη δολοφονία.

Ν. Αποστόλου: Ποιοι τον έχουν καταγράψει;

Συνομιλητής: Αυτόπτες μάρτυρες.



Ν. Αποστόλου: Κατεβήκαμε μετά με το Δεβελέκο και τον Μάκη (σ.σ. εννοεί τον Μπαρέκα, υπεύθυνο της ΤΟ Πειραιά) και τον ψάχναμε στο Περιβολάκι της Νίκαιας.



Συνομιλητής:  Λέει ο … (σ.σ. εννοεί προστατευόμενο μάρτυρα) ότι ενημέρωσαν το μεγαλοστέλεχος της Νίκαιας (σ.σ. προφανώς εννοεί τον Γ. Πατέλη). Αυτός  πήρε βουλευτή (σ.σ. εννοεί τον Λαγό) και αυτός τον Μιχαλολιάκο και αυτός πήγε και τον σκότωσε.

Ν. Αποστόλου: Ναι μωρέ, αυτό, εντάξει  είναι η ιεραρχία. Για να κάνεις κάτι παίρνεις τον Γιάννη (σ.σ. Λαγό), το λέει στον μεγάλο και θα δώσει το ΟΚ ο μεγάλος» (σ.σ., ο φίρερ Μιχαλολιάκος).

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των νεοναζιστών, στο έγγραφο που κατέθεσαν στο δικαστήριο, δεν έθεσαν κανένα ζήτημα γι’ αυτή την τοποθέτηση του Αποστόλου. Η στάση τους είναι απολογητική. Δεν μπορεί να σε ξεσκεπάζει ένα στέλεχός σου κι εσύ να λες μόνο ότι είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί του. Κι όχι μόνο να μην παίρνεις μέτρα εναντίον του, αλλά να οργανώνει ο φίρερ στα κεντρικά γραφεία του νεοναζιστικού μορφώματος αγώνες πολεμικών τεχνών, στους οποίους ο Αποστόλου παίζει δραστήριο ρόλο (οι αγώνες αυτοί έγιναν στις 16 Δεκέμβρη του 2017, δηλαδή σε περίοδο που ήταν γνωστές στους χρυσαυγίτες οι συνομιλίες του Αποστόλου που είχαν μπει στη δικογραφία).

Το ότι η δολοφονία του Π. Φύσσα, με εκτελεστή τον Γ. Ρουπακιά, είχε σχεδιαστεί επιβεβαιώνεται και από αυτό που ανέφερε ο Αποστόλου σε συνομιλητή του, στις 18 Σεπτέμβρη του 2013 (κωδικός συνομιλίας 14391). «Πέσαν οι δικοί μας με 20 μαχαίρια και τέτοια», έλεγε. Ολοι οι χρυσαυγίτες του τάγματος εφόδου ήταν οπλισμένοι, αλλά είχαν εντολή να μη βγάλει κανένας μαχαίρι και να χτυπήσει τον Παύλο Φύσσα, όταν κατάφεραν να τον εντοπίσουν. Περίμεναν να έρθει ο Ρουπακιάς, που κατέβηκε από το αυτοκίνητο, μαχαίρωσε τον Φύσσα και πήγε να φύγει. Οι νεοναζιστές, έχοντας κατά νου την ασυλία που έχαιραν από τους αστυνομικούς και δικαστικούς μηχανισμούς, πίστευαν ότι ο Ρουπακιάς θα μπορέσει να διαφύγει ανενόχλητος, γιατί οι αστυνομικοί θα κάνουν τα στραβά μάτια».

Το Αναγνωστέο Εγγραφο 350 περιέχει πλούσιο υλικό που κατασχέθηκε από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Πατέλη και αφορά τη δράση του Ρουπακιά  και τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή. Ο χώρος δεν επιτρέπει να παραθέσουμε στοιχεία από το Αναγνωστέο Εγγραφο 350, σημειώνουμε όμως ότι αυτό είναι καταπέλτης για τους νεοναζιστές της ΧΑ, γιατί επιβεβαιώνει απόλυτα τον νεοναζιστικό χαρακτήρα και την εγκληματική δράση αυτού του μορφώματος. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Πατέλη, σε στελέχη της ΧΑ: «Ο,τι κινείται σφάζεται!».
 
Οταν ο φίρερ αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας Φύσσα

Με τον έβδομο φάκελο, ο φίρερ επανέρχεται στη δήλωσή του ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Είναι προφανές ότι αυτή η δήλωσή του «καίει», γι’ αυτό και προσπαθεί για μια ακόμα φορά να της αφαιρέσει το βασικό περιεχόμενο και στόχο, που ήταν το αναπτέρωμα του ηθικού τόσο των κατηγορούμενων μελών και στελεχών της ΧΑ όσο και όλων των χρυσαυγιτών. Το ηθικό τους είχε καταρρακωθεί από τη στάση του φίρερ όταν τον συνέλαβαν, στάση αποκήρυξης των πάντων με μοναδικό σκοπό να διασώσει το προσωπικό του σαρκίο.

Τη δήλωση περί ανάληψης της πολιτικής ευθύνης την έκανε ο Μιχαλολιάκος στο τέλος της ραδιοφωνικής συνέντευξης που είχε δώσει στον Χατζηνικολάου, στις 17 Σεπτέμβρη του 2015, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές. Το πιο σημαντικό είναι ότι τη δήλωση περί ανάληψης της πολιτικής ευθύνης την έκανε στο κλείσιμο της συνέντευξης, και χωρίς να έχει ρωτηθεί από τον δημοσιογράφο. Τη θυμίζουμε:

«Ν.Μ.: Οσον αφορά  την πολιτική ευθύνη για την δολοφονία στο Κερατσίνι την αναλαμβάνουμε. Αλλά ποινική ευθύνη δεν υπάρχει. Αν υπήρχε γιατί δεν υπήρξε ποτέ για την δολοφονία του Τεμπονέρα, για την δολοφονία του Λαμπράκη. Είναι δυνατόν ένα ολόκληρο κόμμα να κατηγορείται, γιατί ένα οπαδός, ένας φίλος του κόμματος (σ.σ. που μαζί με τρία άλλα στελέχη της ΧΑ όρκιζε τα δόκιμα μέλη της ΧΑ στον ποταμό Νέδα), προέβη σε μια καταδικαστική πράξη!

Ν.Χ.: Κύριε ΜΙχαλολιάκο σας ευχαριστώ.

Ν.Μ.: Ευχαριστώ και εγώ πολύ. Να είσαστε καλά.

Ν.Χ.: Καλή σας ημέρα

Ν.Μ.: Γεια σας».

Περιττεύει να θυμίσουμε ότι στις 18 Σεπτέμβρη του 2013 η ΧΑ με δελτίο Τύπου είχε παρουσιάσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ως αποτέλεσμα σύγκρουσης για γηπεδικά ζητήματα!

Ανάληψη πολιτικής ευθύνης για μια δολοφονία σημαίνει -εκτός των άλλων- ότι αυτός που την κάνει επικροτεί την ενέργεια. Ποτέ οι αστοί πολιτικοί δεν έκαναν δηλώσεις αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για δολοφονίες που διέπραξαν μέλη ή στελέχη των κομμάτων τους.

Την ίδια μέρα (17.9.2015), μετά από λίγες ώρες, ο Μιχαλολιάκος έσπευσε να κάνει διορθωτική δήλωση. Τότε δεν μπόρεσε να σώσει την παρτίδα. Επειδή το θέμα τον «καίει», επανέρχεται στο δικαστήριο, περιμένοντας να σώσει την παρτίδα τώρα. Είναι όμως πολύ αργά.

eksegersi.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια