Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποια τροφή μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη στα μικρά παιδιά;



Νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά ότι το αβγό είναι εξαιρετικά θρεπτικό και με πολλά οφέλη, ειδικά στις μικρές ηλικίες.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο Εκουαδόρ, ένα αβγό την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τα υποσιτιζόμενα μικρά παιδιά να αναπτυχθούν και να έχουν ένα υγιές ύψος.

Τα αβγά, όπως και αν τα προτιμάτε, μελάτα, βρασμένα καλά, τηγανητά ή ως ομελέτα, φαίνεται να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των παιδιών. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα φθηνό τρόπο για να αποφευχθεί η παιδική καχεξία, δηλώνουν οι ερευνητές.

Τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής είναι κρίσιμα για την παιδική ανάπτυξη και κάθε εμπόδιο προς αυτόν τον σκοπό, είναι, δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό, αμετάκλητο. Η κακή διατροφή είναι μια σημαντική αιτία της καχεξίας, σε συνδυασμό με τις λοιμώξεις και τις διάφορες ασθένειες της παιδικής ηλικίας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, 155 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών έχουν πολύ μικρότερη ανάπτυξη από την κανονική. Τα περισσότερα ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και εμπειρογνώμονες από τον τομέα της υγείας εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Η Lora Iannotti και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Washington στο St. Louis, έκαναν μια πειραματική έρευνα στα αγροτικά υψίπεδα του Εκουαδόρ και έδωσαν σε πολύ μικρά παιδιά (ηλικίας έξι έως εννέα μηνών) δωρεάν αβγά ως φαγητό για να δουν αν αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει.

Μόνο τα μισά από τα 160 παιδιά που συμμετείχαν στην τυχαιοποιημένη μελέτη, πήραν καθημερινά ένα αβγό για έξι μήνες, ενώ τα υπόλοιπα παρακολουθήθηκαν για σύγκριση. Οι ερευνητές επισκέπτονταν τις οικογένειες των παιδιών κάθε εβδομάδα για να βεβαιωθούν ότι ακολουθούσαν το πρόγραμμα και να ελέγξουν τυχόν προβλήματα ή παρενέργειες, όπως π.χ. αλλεργία στα αβγά.

Η περιορισμένη σωματική αύξηση ήταν πολύ λιγότερο συχνή στην ομάδα που έτρωγε αβγά μέχρι το τέλος της μελέτης. Συγκεκριμένα, ο επιπολασμός ήταν κατά 47% μικρότερος από ό,τι στην ομάδα των παιδιών που δεν έτρωγαν, παρόλο που σχετικά περισσότερα από αυτά τα βρέφη που τράφηκαν με αβγό, θεωρήθηκαν καχεκτικά σε ύψος για την ηλικία τους στην αρχή της έρευνας. Μερικά από τα παιδιά της άλλης ομάδας ελέγχου έτρωγαν κάποια αβγά, αλλά σε καμία περίπτωση τόσα όσα κατανάλωναν εκείνα της ομάδας θεραπείας.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Iannotti δήλωσε: «Ήμασταν έκπληκτοι από το πόσο αποτελεσματική ήταν αυτή η παρέμβαση. Και αυτό που είναι σπουδαίο είναι ότι τα αβγά είναι μια τροφή πολύ προσιτή και προσβάσιμη για πληθυσμούς που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε υποσιτισμό ή διατροφική ανεπάρκεια». Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα αβγά αποτελούν εξαιρετικό φαγητό για τα μικρά στομάχια των παιδιών αυτής της ηλικίας, καταλήγοντας ότι περιέχουν ένα συνδυασμό θρεπτικών ουσιών που πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικός.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Pediatrics».


Πηγή: itrofi.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια