Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στη λήψη μέτρων για τις ελλείψεις στα φάρμακα προσανατολίζεται ο ΕΟΦ – Τι σχεδιάζει;



Η νέα Διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να βάλει φρένο στο φαινόμενο με τα άδεια ράφια των φαρμακείων.

Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Μαλέμης λίγα 24ωρα μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, έχει σχεδιάσει ήδη ένα ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο θα ελεγχθούν οι ελλείψεις των σκευασμάτων στα φαρμακεία.

Συγκεκριμένα, ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ σκοπεύει να αναπτύξει νέα ηλεκτρονικά συστήματα ώστε να εντοπίζονται αμέσως οι ελλείψεις των φαρμάκων και να καλύπτονται από τις εταιρείες, προκειμένου να μη δημιουργούνται προβλήματα στην αγορά, αλλά και στους ασθενείς.

Είναι άλλωστε γνωστή η εικόνα, ασθενείς να τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να εντοπίσουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά να βρίσκουν τα ράφια άδεια.

Από την άλλη το φαινόμενο έχουν καταγγείλει πολλές φορές και οι φαρμακοποιοί ζητώντας να ληφθούν μέτρα.

Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ενημέρωσε τη Διοίκηση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από διαβήτη με τα φάρμακά τους και τα αναλώσιμα υλικά που λαμβάνουν για τη θεραπεία τους. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά έντονο σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου κατέθεσε μήνυση σε εταιρεία, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν λάμβαναν την ποσότητα που ζητούσαν, αλλά πολύ λιγότερη.

Ενημέρωση ΕΟΦ σε real time

Τα ηλεκτρονικά συστήματα που αναμένεται να αναπτυχθούν στον ΕΟΦ, θα είναι σε πραγματικό χρόνο (real time) ώστε τα αρμόδια τμήματα να ενημερώνονται αμέσως για την όποια έλλειψη φαρμάκου.

Στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα δηλώνεται η έλλειψη ενός φαρμάκου και από τους ενδιαφερόμενους, όπως φαρμακοποιούς, κλπ, ενώ η νέα Διοίκηση του ΕΟΦ δεσμεύεται πως θα δίνεται λύση εντός 48 ωρών.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το HealthReport.gr, αναμένεται να ξεκινήσουν λεπτομερείς έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί ποια φάρμακα είναι σε μόνιμη έλλειψη ώστε να μπει και φρένο στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές.


Πηγές: glikos-planitis.gr, healthreport.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια