Ποιο είναι το γευστικό τυρί που μπορεί να μας βοηθήσει όταν κάνουμε δίαιτα;Έλληνες είμαστε και τα τυριά, κάθε είδους, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας.

Επιπλέον, είναι ωφέλιμα για την υγεία μας, καθώς είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Ωστόσο, κάποιοι τα αποφεύγουν, λόγω των θερμίδων που δίνουν, ειδικά όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Εξαίρεση σε αυτά αποτελεί η ρικότα. Πρόκειται για τυρί που παρασκευάζεται από τυρόγαλο και όχι από γάλα, όπως συμβαίνει κυρίως με τα τυριά. Το τυρόγαλο για να υποστεί ζύμωση θα πρέπει να ξαναζεσταθεί σε θερμοκρασία 70οC - 80οC, γι’ αυτό και το τυρί ονομάζεται ricotta που σημαίνει «μαγειρεμένη ξανά».


Ο ορός του γάλακτος, μια πλήρης πρωτεΐνη, συνήθως απορρίπτεται κατά τη διαδικασία παραγωγής του τυριού. Στην περίπτωση της ρικότα, όμως, δεν ισχύει αυτό, οπότε αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Η ρικότα είναι επίσης πλούσια σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται λευκίνη, το οποίο προωθεί τη μυϊκή ανάπτυξη.

Η πιο αγαπητή ρικότα στην κεντρική και νότια Ιταλία είναι η Ricotta Romana που γίνεται από το πρόβειο τυρόγαλο που περισσεύει από το πεκορίνο. Η Ricotta di vacca ή vaccine υποδηλώνουν τη χρήση αγελαδινού τυρόγαλου για την παρασκευή. Η ένδειξη Ricotta dolce σημαίνει πως είναι ανάλατη, ενώ Ricotta salata αλατισμένη, Ricotta forte πως έχει υποστεί ωρίμανση και Ricotta affumicata πως έχει καπνιστεί. Τέλος, η Ricotta secca είναι σκληρή ρικότα για τρίψιμο.

Τα 45 γραμμάρια του συγκεκριμένου τυριού δίνουν 78,3 θερμίδες και 5,85 γραμμάρια λιπαρά.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο βίντεο εδώ

Πηγή: onmed.gr
_