Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ενημέρωση της Ένωσης Αθηνών για τη διεκδίκηση επιδομάτων


Από το facebook της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών



Στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.ΑΣ.Υ., ενημερωθήκαμε από τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας κ. Χαράλαμπο Μπουκουβάλα για τις ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα της δικαστικής διεκδίκησης των επιδομάτων δώρων (Χριστουγέννων – Πάσχα) και αδείας.

• Πιο συγκεκριμένα: ύστερα από την δημοσίευση των υπ΄ αριθμ. 2626-2635/2018 αποφάσεων της 7μελούς Συνθέσεως του Στ΄ Τμήματος του ΣτΕ, προσδιορίσθηκε σε χρόνο ρεκόρ στην δικάσιμο της 01.02.2019 ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου η εκδίκαση για την τελική κρίση επί της συνταγματικότητας ή μη των διατάξεων για την πλήρη κατάργηση των εν λόγω επιδομάτων. Εισηγητής της υπόθεσης ορίστηκε η Σύμβουλος ΣτΕ κ. Φιλοπούλου η ίδια Σύμβουλος που είχε οριστεί ως εισηγητής και στο αρμόδιο Στ΄ Τμήμα, γεγονός που αποδεικνύει την επίσπευση των διαδικασιών. Η μέχρι στιγμής δικαστική πορεία της εν λόγω διεκδίκησης είναι θετική, όπως και η συμμετοχή των συναδέλφων στην αναδρομική δικαστική διεκδίκηση είναι αθρόα. Προκειμένου η προσπάθεια για αναδρομική διεκδίκηση των δώρων να περιλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους έχει δοθεί μικρή παράταση για τη συμμετοχή στις αγωγές. Σας ενημερώνουμε ότι για να είμαστε φερέγγυοι απέναντι στους συναδέλφους, στην κατάθεση των προσφυγών τους παρακαλούμε όπως όσοι δεν έχουν καταθέσει και επιθυμούν, να κάνουν τη διαδικασία το αργότερο μέχρι 29/1/2019, έτσι ώστε ως τις 31/1/2019 να έχει γίνει η κατάθεσή τους από το δικηγόρο. Οι συνάδελφοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις ώρες Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 έως 17.00 και το Σάββατο από 10.00 έως 13.00, για την κατάθεση των δικαιολογητικών.

• Ενόψει του θορύβου που έχει ξεσπάσει αναφορικά με το χρονικό διάστημα αναδρομικής διεκδίκησης επιδομάτων εορτών και αδείας, γνωρίζουμε στα μέλη μας τα εξής: Λόγω των δημοσιευμάτων της τελευταίας χρονικής περιόδου για τα οποία δεχόμαστε πλήθος ερωτημάτων, σας παραθέτουμε την εισήγηση του Νομικού Συμβούλου στον οποίο αναθέσαμε τις αγωγές μας: Ο χρόνος παραγραφής των πάσης φύσεων αξιώσεων των υπαλλήλων (πολιτικών και ενστόλων) του Δημοσίου έναντι αυτού σχετικά με αποδοχές ή άλλης φύσεως απολαβές ή αποζημιώσεις είναι διετής, αρχόμενος από γενέσεως της αξίωσης. Τούτο προκύπτει ευθέως από το Δημόσιο Λογιστικό (Ν.4270/2014), που επαναλαμβάνει αυτούσια τη διάταξη του προγενέστερου Δημοσίου Λογιστικού (άρθρου 90 παρ. 3 του Ν. 2362/1995), και έχει νομολογηθεί από τα Ανώτατα Δικαστήρια της Χώρας, αλλά και από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (αποφάσεις 1/2012 και 32/2008). Έκτοτε και μέχρι σήμερα καμία άλλη αντίθετη νομολογία δεν υπάρχει για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου. Με αυτά τα αδιαμφισβήτητα νομικά δεδομένα, τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, άσκησαν αγωγή με διετή διεκδίκηση. Ουδείς υποστηρίζει το αντίθετο, δηλαδή την πενταετή παραγραφή. Κατόπιν των ανωτέρω, δεν συντρέχει κανένας λόγος αναστάτωσης των ενδιαφερομένων, πολύ περισσότερο καταβολής νέων εξόδων για νέες αγωγές για χρονικό διάστημα που έχει ήδη παραγραφεί.
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια