Κρίσεις 2019: Το ΚΥΣΕΑ βγάζει η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής

Από την Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής εξαρτάται ο αριθμός των 24 ή των 48 ωρών που θα μπει στο χρονόμετρο για την τελική αντίστροφη μέτρηση για τη σύγκληση του Κυβερνητικού
Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας.

Όπως πρώτο είχε γράψει το OnAlert η ημέρα της συνεδρίασης τοποθετείτο ακόμη και για μετά την ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής μάχης για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν έως και τις δέκα το βράδυ της Τετάρτης, η συμφωνία θα ψηφιζόταν σήμερα μετά τα μεσάνυχτα.

Ομως η φημολογία που αναπτύχθηκε στους διαδρόμους για παράταση της συζήτησς για ακόμη μια ημέρα, προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρος ο κατάλογος των ομιλητών, σπρώχνει χρονικά και τη διεξαγωγή του ΚΥΣΕΑ. Βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλείονται φυσικά και ανατροπές στις αρχικές προθέσεις.

Άλλωστε το κλείσιμο της υπόθεσης των Κρίσεων λιμνάζει και οι επιδράσεις της είναι εμφανείς στη λειτουργία των επιτελείων και των σχηματισμών καθώς αναπόφευκτα η προσοχή και η αγωνία όλων είναι στραμμένη στον καπνό που θα βγάλει η συνεδρίαση του.

Από αυτές άλλωστε θα πληρωθεί τουλάχιστον μια θέση, αυτή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και αναμένεται να αποδειχθεί εάν θα γίνουν επιλογές ανανέωσης θητειών ή ριζικών ανακατατάξεων όπως τουλάχιστον κάποιες πληροφορίες ήθελαν να υλοποιούνται.

Και οι δυο επιλογές ενέχουν αρκετές παραμέτρους άλλα έναν κοινό παρονομαστή. Όπως έλεγαν καλά ενημερωμένες πηγές ακόμη υπάρχει το σενάριο των μίνιμουμ αλλαγών, δηλαδή με την αντικατάσταση Αποστολάκη και περιορισμένες παρεμβάσεις στα επιτελεία.

Αυτό άλλωστε σύμφωνα με ορισμένους κύκλους υπαγορεύεται από την τρέχουσα συγκυρία τόσο πολιτικά, με δεδομένο ότι η χρονιά που διανύεται είναι αμιγώς προεκλογική, αλλά πρωτίστως προκειμένου να μην επιδεινωθεί η αίσθηση της αστάθειας που δημιούργησαν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.

Από τον κοινό παρονομαστή όμως εξαρτάται η υλοποίηση της άλλης επιλογής. Ο κοινός παρονομαστής είναι ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο “βάτραχος” έχει εξασφαλίσει εδώ και ημέρες την εν λευκώ εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στις αλλαγές που εκείνος κρίνει επιβεβλημένες για την διασφάλιση της συνοχής των κλάδων αλλά πρωτίστως για την προώθηση των βελτιωτικών παρεμβάσεων σε αυτούς που αφορούν στην μελλοντική

onalert.gr
_